logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie podłączyć sieć: Switch i Router w szkole?

19siwy20 08 Wrz 2014 21:27 1149 4
REKLAMA
  • #1 13944836
    19siwy20
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam mam pewien problem, który niespodziewanie się pojawił a mianowicie był problem w szkole z netem miał być około 20 M a jest ok 8 :) Był fachowiec i jak bezpośrednio kabel podłączył do swojego routera i zmierzył było 19, więc diagnoza, że albo switch albo router w szkole nawala. I tu moje pytanie (ja tego nie projektowałem, nie konfigurowałem nic z tych rzeczy :D). Podłączanie jest następujące kabel z neostrady do switcha ze switcha do kompów oraz jeden kabel do routera z routera do kompów oraz na 1 piętro gdzie rozdzielone jest na pracownie. Moje pytanie czy jest to dobrze zrobione--- Kabel --->Switch---->Router?? Czy jak dojdę do tego co szwankuje mam to połączyć tak samo?
  • REKLAMA
  • #2 13944861
    lesławek
    Poziom 32  
    Ocena: 294
    Podaj typy stosowanych urządzeń.
    BTW: Jak kabel z neostrady może być podłączony do switcha skoro to dsl? Musi być jeszcze modem, wiec podaj też jego typ
  • REKLAMA
  • #3 13944874
    19siwy20
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Dziś typu nie podam bo nie mam dostępu mnie przede wszystkim chodzi o to czy Router Switch zostawić czy przejść na Router Router.
  • REKLAMA
  • #4 13944900
    VooVoo
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    Wygląda na to, że nie wiesz o czym chcesz rozmawiać. Router do DSL ma wbudowany modem a dalej jest switch. Podpinając się do routera, możesz sprawdzić prędkości. Teraz router ma zwykle 4 porty, więc potrzebny jest switch, żeby podłączyć więcej urządzeń. Switch jest "przeźroczysty" więc nie powinien sprawiać problemów. Technik sprawdził na swoim routerze i było ok, więc wniosek jest jeden, albo router jest do bani, albo w sieci jest zaraza, która zaniża transfery.
  • #5 13944902
    lesławek
    Poziom 32  
    Ocena: 294
    Ta konfiguracja wynika z tego że po stronie wan masz dostępny więcej niż jeden stały publiczny adres IP i wtedy każde urządzenie podłączone do switcha po stronie WAN może być bezpośrednio widoczne z internetu. Co do 8Mb to trzeba się przyjrzeć temu modemowi.

Dodano po 6 [minuty]:

VooVoo napisał:
    Wygląda na to, że nie wiesz o czym chcesz rozmawiać. Router do DSL ma wbudowany modem a dalej jest switch.
    I tu cię zaskoczę otóż niekoniecznie w rozwiązaniach klasy SOHO raczej nie stosuje się zintegrowanych bram bo to są urządzenia klasy residential.
REKLAMA