logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens C35 - ładowanie przerywane, nowa bateria nie pomaga, co robić?

met 28 Kwi 2005 17:50 1590 8
  • #1 1445567
    met
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Kupiłem siemensa c35 {od kolegi po okazyjnej cenie, jego żona kiedyś używała go i długo leżał, i był sprawny itd itp} nie ładuje mi, tzn ładuje chwilkę, zatrzymuje się i sugeruje ze już naładował(po około 2 min.) i szybciutko się rozładowuje(15 sekund rozmowy). To nie bateria bo zakupiłem nową- tak samo się zachowuje.
    Mam pytanie:
    czy ktoś wie co to może być?
    Jeżeli coś w telefonie jest dziabnięte, to czy ktoś może wie czy można podłączyć bezpośrednio baterię pod ładowarkę, jak tak to jak?
    {W ładowarce 2 kabelki w baterii 3 wyjścia. Nie chciałbym grzebać w telefonie bo nie mam tak sprawnych rączek by przylutować coś co jest mniejsze od grota mojej lutownicy. A poza tym ten kto umie zdjąć obudowe z C35 nie niszcząc jej, nawet z zestawem do zdejmowania, jest dla mnie bossem. }
    Z góry wielkie dzięki
  • #3 1445611
    atek000
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    Na początek polecam rozebrać aparacik i sprzwdzić czy przypadkiem nie ma jakichś śladów zawingocenia lub elektrokorozji
  • #4 1446665
    robert01
    Poziom 13  
    Mi to wygląda na nieskalibrowaną baterię. Miałem podobny problem w m35i, pomogło wgranie konfiguracji od innego, sprawnego m35i.
    Kilka sposobów kalibracji masz na http://www.x35zone.prv.pl/ z tym, że w tym momencie chyba mają przekroczony limit połączeń. Później powinno działać.
  • #5 1466123
    fraydi
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    ja mam podobny problem z m35i tylko że u mnie ruszaja się wskaźniki ale bateria nie jest ładowana. kalibrowałem ją. poradzicie coś???
  • #6 1467179
    fifii69
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    posprawdzajcie sobie teścieżki tak jak na obrazku.Napisze tylko że mi pomogła w takim przypadku wymiana tych dwóch elementów które są w czerwonym kółeczku (jeden jest pod blaszką-na fotce go nie widać)
    Załączniki:
    • C35charging.zip (141.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1493881
    met
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Z tym rozbieraniem to się jeszcze powstrzymam, bo będę miał bliźniaczy tel.-zupełnego trupa- na nim będę się edukować. No i bedę musiał pomyśleć o kabelku. A ktoś wie jak ładować baterie poza telefonem?
  • #8 1502975
    fraydi
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    w m35i wymeniłem oba elementy zaznaczone w kółkach. niestety nic nie dało :-( gdzie może być problem????

Dodano po 12 [minuty]:

ewentualnie popieram pomysł na ładowanie baterii poza telefonem... ale to w ostatecznośći :-)
  • #9 1509440
    mucha360
    Poziom 13  
    Jeżeli pokazuje ci ładowanie od 1 min do 2 min i wywala ładowanie to może byc wina bateri zanim rozbierzesz fona załatw sobie baterie sprawdzoną która sie ładuje na innym telefonie normalnie bo jak kupiłes nie orginalną baterie to moze byc feler ( nawet jak jest nowa ) sprawdzone na dwóch przypadkach c35,s35. a Jak nie to to cos w telefonie więc bez grzebania w środku nic nie zdziałasz.. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z ładowaniem telefonu Siemens C35 polega na tym, że ładowanie trwa bardzo krótko (około 2 minut), po czym telefon sugeruje pełne naładowanie, a bateria szybko się rozładowuje podczas użytkowania. Nowa bateria nie rozwiązuje problemu, co wskazuje na możliwą usterkę w telefonie lub konieczność kalibracji baterii. Zalecane jest skalibrowanie baterii za pomocą kabla FBUS oraz oprogramowania, co w przeszłości pomogło w podobnych modelach, np. Siemens M35i. W przypadku braku efektów kalibracji, sugeruje się rozebranie telefonu i sprawdzenie obecności śladów zawilgocenia lub elektrokorozji. Wymiana niektórych elementów elektronicznych na płycie głównej (wskazanych na zdjęciach w dyskusji) może pomóc, jednak wymaga to umiejętności lutowania. Próby ładowania baterii poza telefonem są rozważane jako ostateczność, jednak brak jest prostych instrukcji do bezpośredniego podłączenia baterii do ładowarki ze względu na różnicę w liczbie wyprowadzeń i ryzyko uszkodzenia. Istnieje również sugestia, że problem może wynikać z wadliwej, nawet nowej, nieoryginalnej baterii, dlatego warto sprawdzić baterię oryginalną lub sprawdzoną na innym egzemplarzu telefonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA