logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak komunikacji radia z wyświetlaczem w Renault Scenic 2007 - model Updatelist

misiusol 12 Wrz 2014 11:40 9534 16
REKLAMA
  • #1 13954304
    misiusol
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Kupiłem niedawno Renault scenic 2007r. Nie działa radio. Po włączeniu działa tylko podświetlenie, brak komunikacji z wyświetlaczem (model updatelist). Myślałem, że jest uszkodzone radio i podłączyłem identyczny model ale dalej jest to samo. Podczas wciskania klawiszy słychać sygnał dźwiękowy w głośnikach. W załączniku zdjęcia kostki sterowniczej od strony radia oraz wyświetlacza. Poproszę o pomoc.
    Załączniki:
    • Brak komunikacji radia z wyświetlaczem w Renault Scenic 2007 - model Updatelist IMG_2837.jpg (2.59 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Brak komunikacji radia z wyświetlaczem w Renault Scenic 2007 - model Updatelist IMG_2834.jpg (2.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13954339
    ciesla
    Poziom 24  
    Ocena: 127
    Witam. Możliwe zimne luty w obwodzie gniazda wyświetlacza. W Renault to standard.
  • REKLAMA
  • #3 13954355
    misiusol
    Poziom 11  
    Opukałem cały wyświetlacz i zero reakcji. Wszystkie funkcje działają prawidłowo z wyjątkiem funkcji radia. Zastanawiam się czy problemem nie jest żółta kostka z której wychodzą tylko 3 przewody w stronę instalacji. Przeglądając schematy w internecie znalazłem tylko opcję z 5 przewodami.
  • #4 13954398
    ciesla
    Poziom 24  

Tak wygląda schemat podłączenia.
  • #5 13954441
    misiusol
    Poziom 11  
    No i tu jest problem :). Na schemacie przewody z żółtej kostki doprowadzone są do LCD z dwoma rządami pinów a ja mam tylko jednorzędową tak jak przedstawia to zdjęcie (czerwona wtyczka). No chyba, że źle to interpretuje (przewody szary i zielony z żółtej kostki połączone są do czerwonego wtyku) Szare złącze to raczej sygnałowe od liczników.
  • #6 13954776
    ciesla
    Poziom 24  

C1 CCU(*) connector
    1 DTA
    2 CLK
    3 MIRQ
    4 n/c
    5 Radio ON
    6 GND

Proszę sprawdzić 5pin oznaczony na fotce - czy pojawia się napięcie po włączeniu radia oraz masę - czy dochodzi do LCD.
  • #7 13954961
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    Ocena: 1708
    ciesla napisał:

C1 CCU(*) connector
    1 DTA
    2 CLK
    3 MIRQ
    4 n/c
    5 Radio ON
    6 GND

Proszę sprawdzić 5pin oznaczony na fotce - czy pojawia się napięcie po włączeniu radia oraz masę - czy dochodzi do LCD.

Nie wprowadzaj w błąd ! To jest opis do tuner list a nie update list.

Jaka jest data produkcji na liczniku ?

Obstawiam ,że padł licznik i ktoś wymienił go na licznik poniżej 2005 r do radia tuner list.
  • REKLAMA
  • #8 13955085
    ciesla
    Poziom 24  
    Ok. Ja wiem że to oznaczenie jest pod Tuner List ale zapomniałem dopisać. Można porównać i widać na wcześniejszym zdjęciu że sygnały się różnią. Do autora postu proszę zewrzeć piny 1 z 4 i 2 z 3 i powiadomić o efekcie.
  • #9 13955218
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    ciesla napisał:
    proszę zewrzeć piny 1 z 4 i 2 z 3 i powiadomić o efekcie.

One są fabrycznie pozwierane.
  • #10 13955311
    misiusol
    Poziom 11  
    Właśnie dokonałem pomiarów napięcia na 5 pinie niecałe 11,5v na pozostały 2 około 2,5v. Oczywiście ten napięcia również są przy czerwonej wtyczce. To są te trzy przewody patrząc od prawej strony. Gdzie mogę sprawdzić datę produkcji licznika?
  • #11 13955314
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    misiusol napisał:
    Gdzie mogę sprawdzić datę produkcji licznika?

Z tyłu na naklejce.
  • REKLAMA
  • #12 13955358
    misiusol
    Poziom 11  
    Sprawdziłem datę 20.08.2004 :)

Dodano po 3 [minuty]:

Szymon co proponujesz? Wymiana zegarów czy modyfikacja instalacji?
  • Pomocny post
    #13 13955400
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    Modyfikacja instalacji nic nie da bo wyświetlacz jest do tuner list - musiałbyś wymienić również radio.

Tylko wymiana wyświetlacza.

Czyli tak jak pisałem - standard :

SZYMON BYDGOSZCZ napisał:
    Obstawiam ,że padł licznik i ktoś wymienił go na licznik poniżej 2005 r do radia tuner list.
  • #14 13955421
    misiusol
    Poziom 11  
    Dziękuję bardzo za pomoc. Zamykam temat
  • #15 14243796
    kiwikrakow
    Poziom 2  
    Pozwole sobie wznowić temat, mam problem dokładnie odwrotny,w moim scenicu z 2004 padł wyświetlacz wiec kupilem nowy z 2006 roku i objawy takie same sluychac w glosnikach brzdek,ale nic nie wyświetla. Co ciekawe tez i w wyświetlaczu i instalacji czerwona wtyczkę mam jednorzedowa.
    Czym macie jakieś propozycje na rozwiazanie problemu? mam inne radyjko ale jak mam fajny wyświetlaczu i sterowanie przy kierownicy to chcialbym z tego korzystać, poza tym drażni mnie ściąganie panela ilekroć wysiadam z auta.
    Swojas droga to renault nie popisał się konstrukcją i późniejszym wsparciem użytkowników.
    Z góry dzięki za poradę.Pozdrawiam
  • #16 14243828
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    kiwikrakow napisał:
    w moim scenicu z 2004 padł wyświetlacz w

to trzeba było go naprawić , bo teraz :

kiwikrakow napisał:
    nic nie wyświetla

wymień radio na update list + przeróbka instalacji.

opłacało się wymieniać wyświetlacz ?
  • #17 14245200
    kiwikrakow
    Poziom 2  
    Szymon a moze jakies szczegoly dptyczace tej onstalacj np schamat. tylko przypominam ze i wyswietlac i instalacja ma wtyke jednorzedowa,
    co do wyswietlacza to oplacalo sie po prawie dwoch latach cos zaswiecilo w aucie ze na prowadzeniu nie moglem sie skupic. wyswietlacz dalem do naprawy ale nie moge sie doprosic o zrobienie lub oddanie, a przynajmniej bedzie po polsku komunikowal. tylko musze znalesc jakiegos dobrego majstra co mi to zaprogramuje do mojego auta bo ekran ma przebieg 120tys a auto faktycznie ponad 200.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z radiem w Renault Scenic 2007, model Updatelist, które nie komunikuje się z wyświetlaczem. Po wymianie radia na identyczny model problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie żółtej kostki z przewodami oraz różnice w schematach podłączenia. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie napięcia na pinach kostki oraz wymianę wyświetlacza, ponieważ obecny jest przeznaczony do modelu Tuner List, co uniemożliwia prawidłowe działanie z radiem Updatelist. Użytkownik potwierdził datę produkcji licznika jako 20.08.2004, co może wskazywać na niekompatybilność z nowym wyświetlaczem. W dalszej dyskusji inny użytkownik opisał podobny problem z wyświetlaczem z 2006 roku, co sugeruje, że problemy z komunikacją mogą być powszechne w tych modelach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA