logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć prąd AC przed prostownikiem tyrystorowym sześcio-pulsowym?

Jeżyk-1 14 Wrz 2014 02:03 1587 6
REKLAMA
  • #1 13958746
    Jeżyk-1
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Mam proste pytanie na które nie mogę znaleźć odpowiedzi. Mam nadzieje ze zostanie wywalone za zaniżanie poziomu forum.
    Mam prostownik tyrystorowy sześcio-pulsowy zasilający dwa silniki DC
    na wyjściu z prostownika mam miernik prądu i napięcia DC. Ale potrzebuje wiedzieć jaki jest prąd przed prostownikiem lini AC. Na lini napięcia przemiennego nie ma żadnego dławika ani transformatora, zasilane bezpośrednio z prądnicy połączonej w gwiazdę.
    Czy jest na to prosty wzór bym mógł Se obliczyć ten prąd ?
  • REKLAMA
  • #2 13958779
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3014
    Dla wymiaru prądu w tym wypadku stosuje się transformator prądu i amperomierz. Jeśli obciążenie na wszystkie fazy jest jednakowe,to mierzy się prąd jednej fazy i mnoży się na 3. Skonsumowana moc będzie dorównywała napięciu pomnożonemu na prąd wszystkich trzech faz.

Dodano po 2 [minuty]:

Jak obliczyć prąd AC przed prostownikiem tyrystorowym sześcio-pulsowym? To schemat włączenia transformatora prądu.
  • REKLAMA
  • #3 13958901
    Jeżyk-1
    Poziom 25  
    Czyli jak mam amperomierz który wskazuje mi prąd stały Np 90 A to po stronie zasilania prostownika będę miał 30 A na fazie ?
  • #4 13959205
    aksakal
    Jeśli twój prostownik jest podłaczony bezpośrednio do sieci, to tak i będzie.Znikome straty w elementach schematu można nie przyjmować do uwagi.
  • REKLAMA
  • #5 13961838
    Jeżyk-1
    Poziom 25  
    Ok dziękuje za odp.
    A tak na marginesie jak będzie transformator to w tedy podzielić jeszcze przez przekładnie transformatora ? Czy inaczej jakoś
  • #6 13961974
    aksakal
    W transformatorach małej mocy w związku ze względnym zwiększeniem strat współczynnik sprawności istotnie mniej, aniżeli w transformatorach dużej mocy. Jego znaczenie składa 0,6-0,8 dla transformatorów, moc których mniej 50 W; przy mocy 100-500 W współczynnik sprawności jest równy 0,90-0,92.Maksymalny współczynnik sprawności siłowych transformatorów dużej mocy dochodzi do 99,5%.
  • REKLAMA
  • #7 13975889
    Jeżyk-1
    Poziom 25  
    Ok dziękuje za informację
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o sposób obliczenia prądu AC przed prostownikiem tyrystorowym sześcio-pulsowym, który zasila dwa silniki DC. Odpowiedzi sugerują użycie transformatora prądu i amperomierza do pomiaru prądu w jednej fazie, a następnie pomnożenie go przez 3, jeśli obciążenie jest jednorodne. W przypadku bezpośredniego podłączenia prostownika do sieci, prąd na fazie wyniesie 30 A przy 90 A na wyjściu DC. W przypadku zastosowania transformatora, należy uwzględnić jego przekładnię oraz sprawność, która w małych transformatorach wynosi 0,6-0,8, a w dużych może osiągać do 99,5%.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA