logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Xperia T - Czy wymiana baterii poprawi jej wydajność?

sebaele22 14 Wrz 2014 09:58 4971 12
  • #1 13958986
    sebaele22
    Poziom 30  
    Ocena: 513
    Witam serdecznie, otóż parę dni temu zakupiłem uszkodzony telefon Sony Xperia T. Telefon udało mi się uruchomić lecz zauważyłem że bateria krótko trzyma.
    Wczoraj o 18:00 odłączyłem od ładowarki, od tego czasu nigdzie nie dzwoniłem zalewie wysłałem 10 smsów, siedziałem troszkę na internecie no i zagrałem może 2-3 razy w grę. Dziś rano było już 45% a po wejściu na pocztę i wysłaniu 2-3 e-maili spadło do 35% :-(.
    Czy bateria jest do wymiany?
  • #2 13959073
    Gunslinger
    Poziom 30  
    Ocena: 461
    Może być też problem z płytą np. po zalaniu.
  • #3 13959087
    sebaele22
    Poziom 30  
    Hmmmm szczerze powiem że jakieś smugi widziałem na płycie ale je wyczyściłem...
  • #4 13959097
    Gunslinger
    Poziom 30  
    To znaki zalania. Płyta może być uszkodzona. W takim wypadku może pomóc serwis z wanienką ultradźwiękową. Jeżeli miałby ktoś pożyczyć sprawną baterię, można by ją szybko sprawdzić.
  • #5 13959114
    sebaele22
    Poziom 30  
    Mam znajomego co ma również Xperie T i nową baterię, ale jak go pytałem ile mu trzyma to powiedział że dziennie ładuję ale często siedzi na internecie...
    Z serwisem raczej nie chciałbym się bawić ponieważ będą to spore koszta a za tel zapłaciłem 280zł :-(
  • #6 13959532
    Gunslinger
    Poziom 30  
    To pożycz mu swoją baterię, i zapytaj ile trzymała. Jeżeli jest oki, to telefon ma zwarcie.
  • #7 13959743
    sebaele22
    Poziom 30  
    No to tak będę musiał zrobić lub ewentualnie podstawić do swojego telefonu jego baterię :-).
    A jeśli było by zwarcie na płycie to nawet powinna bateria rozładowywać się na wyłączonym telefonie prawda? Pytam bo parę dni temu naładowałem baterię na max, wyłączyłem telefon i po tygodniu gdy go włączyłem było ponad 90%.
  • #8 13959873
    yulu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 25
    Dyskusja nie ma celu.
    Musisz zmierzyć pobór prądu przez telefon i/lub pojemność bateri
    Inaczej jak chcesz ustalić usterkę?
    W warunkach domowych, możesz przy użyciu zasilacza, dokonać pomiarów poboru prądu przez telefon.
    Jeżeli zachowanie telefonu jest poprawne, możesz z dużym prawdopodobieństwem przyjąć że uszkodzona jest bateria.
    Żeby sprawdzić baterię potrzebujesz testera, którego jak zgaduję - nie posiadasz.
    Dokonane pomiary dadzą ci wyczerpująca odpowiedź co należy zrobić, dyskusja na forum jest do tego momentu bezcelowa.
  • #9 13959928
    sebaele22
    Poziom 30  
    Pomiary to raczej odpadają :-(
    Włożyłem baterię od znajomego, naładowałem do 100% i odłączyłem ładowarkę o 15:00 zobaczymy co z tego będzie.
    Chciałbym jeszcze dodać że telefon dobrze się zachowuję jedynie dziś zaczął mi się ciągle resetować i włączać no i przy graniu grzeje się w miejscu lampy błyskowej ale nie aż tak mocno...
    A tak według was ile powinien wytrzymać po naładowaniu do max?

No i już nie wiem co myśleć, 4 razy zagrałem, do tego 3 krótkie filmiki na youtube i pozostało 87% a telefon odłączyłem od ładowarki o 15:00 i to na baterii od znajomego :-(.
    Dodam że podczas oglądania filmików telefon się grzeje w górnej części, może to taki urok tych telefonów? A może by pomogła zmiana oprogramowania? Na chwile obecną posiadam Androida 4.3
    Bardzo bym prosił o pomoc bo nie wiem czy inwestować w ten telefon.
  • #10 13960545
    Gunslinger
    Poziom 30  
    System nic nie pomorze, jak płyty ma zwarcie, w efekcie czego pożera więcej prądu, więc mija się z celem.
  • #11 13960698
    sebaele22
    Poziom 30  
    No to jedynie pozostaje czyszczenie płyty w spirytusie :-).
    Mam jeszcze taki problem otóż rozebrałem dotyk wraz z wyświetlaczem i na taśmie od wyświetlacza brakuje mi prawdopodobnie kondensatora C1:

Sony Xperia T - Czy wymiana baterii poprawi jej wydajność?

???
  • #12 13975190
    sebaele22
    Poziom 30  
    Widzę że nikt nie pomoże :-(
    Dodam że wymoczyłem płytę główną w spirytusie no ale niestety bateria nadal krótko trzyma jakieś niecałe 12-24h :-(
  • #13 14051291
    sebaele22
    Poziom 30  
    Witam ponownie, parę dni temu zakupiłem używaną baterię.
    Z tego co się dowiedziałem to bateria była używana max 1 miesiąc.
    Po wymianie i po podładowaniu tel wytrzymała mi jakieś 5 dni na włączonym SAMINIE lecz telefon był mało używany.
    A gdy pogram i sporadycznie wejdę na internet to trzyma jakieś 1,5 dnia.
    Czy waszym zdaniem teraz jest dobrze niż to było na starej baterii?

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił uszkodzony telefon Sony Xperia T, który ma problemy z wydajnością baterii. Po kilku dniach użytkowania bateria szybko się rozładowuje, co skłania go do rozważenia jej wymiany. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące możliwych uszkodzeń płyty głównej, w tym zalania, oraz potrzeby sprawdzenia stanu baterii poprzez pożyczanie sprawnej jednostki. Użytkownik testuje baterię od znajomego, która wykazuje lepszą wydajność, ale nadal nie spełnia oczekiwań. W końcu decyduje się na zakup używanej baterii, która po wymianie działa lepiej niż poprzednia, ale nadal nie jest idealna. Problemy z przegrzewaniem się telefonu oraz resetowaniem się są również poruszane, co może sugerować dalsze uszkodzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA