logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrotik - PPPoE, zrywający ping przy obciążeniu łącza, terminating - peer not responding

cyco22 14 Wrz 2014 10:21 1839 3
REKLAMA
  • #1 13959040
    cyco22
    Poziom 10  
    Witam,
    mam następujący problem:
    Jest sobie koncentrator pppoe postawiony na PC pracującym pod kontrolą MT + dynamiczne SQ oraz klient podłączony przez drugiego mt, który robi za most.
    Klient jest podpięty po lanie i tam zrobiony jest bridge do interfejsu eoip oraz do lanu. Na koncentratorze, zrobiony jest vlan dla określonego interfejsu którym wychodzi do innego urządzenia, oraz eoip. Koncentrator uruchomiony jest na bridgu, składającym się z eoipa i w/w portu vlan. Po podłączeniu przez pppoe klient normalnie się podpina i może korzystać z internetu. Kiedy łącze praktycznie nie jest wcale obciążone komunikacja przebiega bez zarzutu, natomiast kiedy klient puści jakiegoś speedtesta lub rozpocznie pobieranie pliku przerywa się komunikacja z serwerem. Ping na bramę przestaje odpowiadać na od 15 sek do minuty po czym po chwili wraca. W logach serwera chociaż nie zawsze zauważyłem że pojawia się terminating - peer not responding.
    Poniżej dołączam konfiga

pppoe
    prof.
    Cytat:
    4 name="8M/512K" local-address=192.168.20.1 remote-ipv6-prefix-pool=*0
    use-ipv6=no use-mpls=no use-compression=no use-vj-compression=no
    use-encryption=yes only-one=no change-tcp-mss=default
    rate-limit="512K/8M " insert-queue-before=PPPoE Parent Queue
    queue-type=default-small address-list="" dns-server=8.8.8.8,8.8.8.8

srv
    Cytat:
    0 service-name="internet-pppoe" interface=internet bridge max-mtu=1480
    max-mru=1480 mrru=1600 authentication=mschap2 keepalive-timeout=180
    one-session-per-host=no max-sessions=0 default-profile=default
  • REKLAMA
  • #2 13959272
    smario11
    Poziom 31  
    Ocena: 120
    Jaka wersja ROS.

Ostatnio mialem akcje ze byl sobie koncentrator dzialajacy juz 2 lata poprawnie. Robilem male zmiany w DST-NAT czyli nic nie zwiazanego i sesje mi sie kladly srednio co 8min.
    Co ciekawe po reboocie dziala znow normalnie do dzisiaj

Kiedys pamietam ze mialem koncentrator tez na bridgu ale vlana i jakiegos etherneta. Dzialy sie dziwne bardzo rzeczy. Nie pamietam co dokladnie ale od tamtego momentu mam zrobione oddzielnie koncentratory na kazdy interface czy to vlan czy ethernet i dziala poprawnie.
    Postaw bez bridga koncentrator i zobacz jak sie bedzie zachowywac
  • REKLAMA
  • #3 13959314
    cyco22
    Poziom 10  
    wersja 6.18, spróbuję zrobić to oddzielnie na każdy interfejs i zobaczę jak się będzie zachowywać. Teraz jeszcze pytanie czy klienci na różnych koncentratorach mogą korzystać z tej samej klasy adresowej, np 192.168.20.0

EDIT:

niestety bez bridga na oddzielnym interfejsie dalej to samo
  • #4 14227008
    Liu Kang
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Mam podobny problem. Ktoś poradził sobie z tym? Jeszcze do tego systematyczne co kilka minut najczęściej 8min. Wywala ludzi ze skype.
REKLAMA