Witam.
Polon_us napisał: Kolega nie znajdzie rezystora 50kΩ. Tylko 51kΩ lub 47kΩ.
Trochę z rozpędu palnąłem, ale rezystor 50kΩ jest jak najbardziej dostępny, tyle że w typoszeregu rezystorów precyzyjnych.
Polon_us napisał: - wolny koniec rezystora 51kΩ - sygnał od strony radia
- wolny koniec rezystora 1kΩ - masa kabla połączeniowego
- sygnał z miejsca połączenia tych rezystorów -> do wejścia komputera
Oj coś kolega namieszał. Tak by to było, jeśli autor tematu chciał by przesłać sygnał z radia do komputera, a z treści pierwszego postu oraz tytułu tematu raczej wynika, że radio służy jako wzmacniacz do odsłuchu muzyki z komputera.
Kolego laszko14, tak jak kolega Polon_us napisał, nie muszą to być rezystancje dokładnie takie. Będzie parę procent mniejsza, albo większa rezystancja, to i tak będzie działało. Ważne jest tylko, aby były takie same rezystancje rezystorów na obu kanałach. Po za tym i tak może się jeszcze okazać, że trzeba będzie zmienić jeszcze rezystancje, jak będzie grało jeszcze za głośno lub za cicho. Te rezystancje oszacowałem na podstawie Twojego opisu problemu, a nie na podstawie dokładnych pomiarów.
Poniżej narysowałem przejrzysty schemat:
Rezystory R1 i R3 to np: 51kΩ, a R2 i R4 to 1kΩ.
Na schemacie nie jest zaznaczone, ale przewody oczywiście ekranowane, bo w przeciwnym razie będzie zbierać zakłucenia, zwłaszcza tak zwany przydźwięk sieciowy (brzęczenie).
Pozdrawiam.