logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fisher TAC-M20 - Zbyt głośne odtwarzanie z komputera przez cinch/jack, brak czystości dźwięku

laszko14 14 Wrz 2014 17:31 1077 6
REKLAMA
  • #1 13960250
    laszko14
    Poziom 9  
    Witam. Posiadam stare radio marki Fisher TAC-M20 i po podłączeniu go do kompa 2 cinch do radia i jack do kompa) muszę głośność na komputerze ściszyć praktycznie do minimum (na ok 6%) i na radiu na 1 (jest od 1 do 10) aby dało się słuchać, gdy na komputerze jest na 100% wtedy jest tak głośno że nie da rady słuchać. Dźwięk też nie jest zbyt czysty, a gdy włączę radio na FM to gra ładnie, dźwięk jest czysty itd. Wiecie co może być przyczyną ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13961104
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1062
    Witam.
    laszko14 napisał:
    Wiecie co może być przyczyną ?

Tak. Sygnał z komputera nie jest dopasowany do sygnału, jaki powinien być podawany na wejście radia (jest za silny). Na skutek tego gra tak głośno i ze zniekształceniami (jest przesterowane).
    Rozwiązanie. Trzeba po między komputerem i radiem zastosować (można wbudować w kabel, albo wykonać w oddzielnej obudowie) dzielnik oporowy. Wnioskując z opisu o podziale co najmniej 1:50. Można go wykonać łącząc rezystory np: 50kΩ i 1kΩ. Takie dwa dzielniki po jednym na kanał.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 13970215
    laszko14
    Poziom 9  
    Ok. Dało by radę aby ktoś mi to wytłumaczył ,,jak krowie na miedzy" :D ? Szukam rezystora 50kΩ i nie mogę znaleźć, jedyne co to ,,potencjometr obrotowy" o takiej wartości. I jak je połączyć, szeregowo czy równolegle ? I gdzie je wczepić, jak by dało radę zaznaczyć na moim rysunku (lata praktyki w paincie :D )
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13970403
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1279
    Kolega nie znajdzie rezystora 50kΩ. Tylko 51kΩ lub 47kΩ. Każdy z nich można użyć. Nie jest to tak krytyczne. Istotne jest, aby obie pary rezystorów (jedna para na kanał) były identyczne.
    laszko14 napisał:
    I jak je połączyć, szeregowo czy równolegle

Jest to dzielnik oporowy, czyli trzeba połączyć je szeregowo:
    - wolny koniec rezystora 51kΩ - sygnał od strony radia
    - wolny koniec rezystora 1kΩ - masa kabla połączeniowego
    - sygnał z miejsca połączenia tych rezystorów -> do wejścia komputera
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 13970957
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1062
    Witam.
    Polon_us napisał:
    Kolega nie znajdzie rezystora 50kΩ. Tylko 51kΩ lub 47kΩ.
    Trochę z rozpędu palnąłem, ale rezystor 50kΩ jest jak najbardziej dostępny, tyle że w typoszeregu rezystorów precyzyjnych.
    Polon_us napisał:
    - wolny koniec rezystora 51kΩ - sygnał od strony radia
    - wolny koniec rezystora 1kΩ - masa kabla połączeniowego
    - sygnał z miejsca połączenia tych rezystorów -> do wejścia komputera

Oj coś kolega namieszał. Tak by to było, jeśli autor tematu chciał by przesłać sygnał z radia do komputera, a z treści pierwszego postu oraz tytułu tematu raczej wynika, że radio służy jako wzmacniacz do odsłuchu muzyki z komputera.

Kolego laszko14, tak jak kolega Polon_us napisał, nie muszą to być rezystancje dokładnie takie. Będzie parę procent mniejsza, albo większa rezystancja, to i tak będzie działało. Ważne jest tylko, aby były takie same rezystancje rezystorów na obu kanałach. Po za tym i tak może się jeszcze okazać, że trzeba będzie zmienić jeszcze rezystancje, jak będzie grało jeszcze za głośno lub za cicho. Te rezystancje oszacowałem na podstawie Twojego opisu problemu, a nie na podstawie dokładnych pomiarów.
    Poniżej narysowałem przejrzysty schemat:
    Fisher TAC-M20 - Zbyt głośne odtwarzanie z komputera przez cinch/jack, brak czystości dźwięku
    Rezystory R1 i R3 to np: 51kΩ, a R2 i R4 to 1kΩ.
    Na schemacie nie jest zaznaczone, ale przewody oczywiście ekranowane, bo w przeciwnym razie będzie zbierać zakłucenia, zwłaszcza tak zwany przydźwięk sieciowy (brzęczenie).
    Pozdrawiam.
  • #6 13971180
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1279
    Rysio4001 napisał:
    Oj coś kolega namieszał.

Zgadzam się :(

Niestety, z jakiś względów przyjąłem, że komputer jest urządzeniem wzmacniającym. Tak jakby ten Fisher był tunerem.

Moja wina :(
  • #7 13971272
    laszko14
    Poziom 9  
    Wielkie dzięki, w najbliższym czasie się tym zajmę :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z głośnością i jakością dźwięku w radiu Fisher TAC-M20 podłączonym do komputera. Połączenie przez cinch i jack powoduje, że dźwięk jest zbyt głośny i zniekształcony, co sugeruje, że sygnał z komputera jest za silny. Użytkownicy zaproponowali zastosowanie dzielnika oporowego, aby dostosować poziom sygnału. Wskazano, że można użyć rezystorów o wartościach 51kΩ i 1kΩ, które należy połączyć szeregowo. Istotne jest, aby obie pary rezystorów były identyczne dla obu kanałów. Użytkownik wyraził chęć do samodzielnego wykonania rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA