logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć głośność przy podłączeniu komputera do Radmora 5102-TE?

sledziu_85 18 Sty 2007 21:42 6066 9
REKLAMA
  • #1 3459422
    sledziu_85
    Poziom 2  
    Mam taki problem, podłączam komputer do radmorka i gra cichutko pomimo maksymalnego ustawienia wzmocnienia. Kable są dobre(pytanie czy sygnał zależy od długości kabla?). Sprawdziłem na wszystkich trzech wejściach i na gramofonie gra najgłośniej aczkolwiek cicho. Dla pewności sprawdziłem adapter. Dzieje się to samo, ale gra głośniej od kompa. Co mi może nie działać? Co zrobić żeby grało ładnie głośno?Może być to problem z kartą dźwiękową?[/i]
  • REKLAMA
  • #2 3459454
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    1) Czy nie masz włączonego wyciszenia w radmorze? Spróbuj włączyć radio - czy gra z pełną głośnością?
    2) Pod co podłączasz kabel do komputera (powinno byc line out)
    3) Sprawdź czy na pewno masz dobrze zrobiony przewód. Wtyczka DIN5 (wejście w Radmorze) ma 5 "nóg" dwie z nich to wejścia (L/R), dwie kolejne - wyjścia, a środkowa - to masa.

Prawidłowe podłączenie znajdziesz tutaj
    http://www.elektroda.net/pomoce/zlaczavideo.html
  • #3 3459468
    renegat...
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    masz problem z kablem
    i zobacz czy przyapdkiem nie masz właczonego tłumika -20db
    a wejscie sygnału do magnetofonu jak spojrzysz z tyłu na to gniazdo 5 bolcowe din to srodkowy bolec to masa a 2 pod nim na dole to kanał L i P
  • REKLAMA
  • #4 3459854
    tomektoon
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Zworki w wyjściu korektora oczywiście nie ma? :P

Jak nie ma to poszukaj na forum, było o tym.
  • REKLAMA
  • #5 3466803
    darga104@op.pl
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    witam.mam tak zrobione połączenie i jest ok. ale musi być zworka
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 5762190
    sledziu_85
    Poziom 2  
    Witam:)
    Dokupiłem korektor 5471 i sytuacja wygląda tak, że korektor z radmorem grają dobrze, natomiast komputer w połączeniu z radmorem i korektorem odtwarza tylko jeden kanał. Co może być przyczyną?
  • #7 5762294
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 751
    Wadliwe kable lub dobre kable źle podłączone.
    Gdzie podłączasz komputer? Do wejścia magnetofonowego w amplitunerze czy w korektorze?

GM
  • #8 5765296
    100bart
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Posprawdzaj DIN i o ile pamiętam to w RADMORZE wejście uniwersalne nie jest połączone według ustawowych norm (komuna) itp.
    Załączniki:
    • Stecker.jpg (144.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 5779692
    sledziu_85
    Poziom 2  
    Komputer mam podłączony pod gramofon w amplitunerze. Problem główny to właściwie to ,że korektor wzmacnia mi tylko jeden kanał, a na wyłączonym korektorze radmor gra cichutko...
  • #10 5780057
    100bart
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Odłącz to!
    Wielkość sygnału sterującego na wejściu: gramofonu to 3mV a magnetofonu i uniwersalnego to 300mV. Podłącz do uniwersalnego. Pin 2 - masa, Piny 3 i 5 to kanały L i R
    Numery pinów gniazda DIN 5 w powyższym załączniku

Podsumowanie tematu

✨ Problem niskiej głośności przy podłączeniu komputera do amplitunera Radmor 5102-TE wynika z różnic poziomów sygnału na wejściach oraz możliwych błędów w okablowaniu. Wejście gramofonowe ma znacznie niższy poziom sygnału (ok. 3 mV) niż wejścia magnetofonowe i uniwersalne (ok. 300 mV), co powoduje, że komputer podłączony pod gramofon gra cicho. Zaleca się podłączenie sygnału z komputera do wejścia uniwersalnego lub magnetofonowego, które są przystosowane do wyższego poziomu sygnału liniowego (line out). Ważne jest prawidłowe wykonanie kabla z wtyczką DIN 5, gdzie pin środkowy to masa, a piny 2 i 3 (lub 5) to kanały L i R. Należy także sprawdzić, czy nie jest włączony tłumik -20 dB lub wyciszenie w amplitunerze. Dodatkowo, w niektórych przypadkach konieczne jest zastosowanie zworki w wyjściu korektora, aby sygnał był poprawnie wzmocniony. Problem z odtwarzaniem tylko jednego kanału przy podłączeniu komputera przez korektor 5471 może wynikać z wadliwego kabla lub nieprawidłowego podłączenia. Długość kabla nie powinna znacząco wpływać na poziom sygnału, jeśli kabel jest dobrej jakości.
REKLAMA