logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TP-Link MR3220 - Jak przywrócić oryginalny firmware i poprawić stabilność Wi-Fi?

Dymbciu 15 Wrz 2014 17:44 2604 5
REKLAMA
  • #1 13962895
    Dymbciu
    Poziom 8  
    Witam. Chciałbym ponownie przekonfigurować swój router. Niestety, po wbiciu adresu konfiguracji, wyskakuje błąd z nieistniejącą stroną. Próbowałem przeprowadzić reset ogólny urządzenia, ale strony nadal nie ma. Niby jest jakaśtam konfiguracja spod Windy, ale jej skutkiem jest teraz ogólna niestabilność połączeń (szczególnie Wi-Fi). Gdy korzystałem z internetu mobilnego z modemem pod USB, takiej sytuacji nie było, ale jak się przerzuciłem na Rainet (kabel od Netii -> dom kolegi niedaleko -> antena na jego dachu -> antena na moim -> zasilacz PoE -> router -> PC) menu wyparowało. Po paru godzinach grzebania dostałem się do logowania na konfig MikroTik, ale nie ten przyjmuje mojego hasła. Teraz jestem z niestabilnym łączem (przy pominięciu routera jest w porządku), nieznanym firmwarem i stosem dokumentów do przeszukania. Mógłby mi ktoś poradzić, jak przywrócić oryginalny firmware (ewentualnie OpenWRT) i czy to może jakoś negatywnie wpłynąć na połączenie?
  • REKLAMA
  • #2 13962965
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2680
    Jakie oprogramowanie masz obecnie zainstalowane?
  • REKLAMA
  • #3 13962969
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    Jeśli nie da się wgrać oprogramowania poprzez menu routera pozostaje programowanie kostki za pomocą programatora.
  • REKLAMA
  • #4 13965435
    Dymbciu
    Poziom 8  
    @jimasek: Właśnie nie wiem, nie mogę się dostać do menu, a z Windy nie można się dowiedzieć. Może nowy OS zmienił stronę konfigu, bo domyślna nie istnieje. MikroTik, o którym wspominałem najwyraźniej siedzi na antenie.
    Programatora niestety nie posiadam, a nawet jeśli, to jestem zupełnym laikiem (może nie zupełnym, ale wiem mało).
  • REKLAMA
  • #5 13967849
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    ...
    Przypuszczam że kolega zabezpieczył router przed grzebaniem domorosłych.
    W ustawieniach routera został wpisany mac adres urządzenia, które może otrzymać dostęp do ustawień routera. Czy ostatnio nie zmieniłeś karty sieciowej w komputerze? Chyba że router masz skonfigurowany jako repeater WDS wtedy też się nie zalogujesz.
    Wyłącz TP-Linka, podłącz PC do routera przez skrętkę (o ile teraz nie masz jej podłączonej), odłącz antenę, włącz TP-Linka, odczekaj chwilę aż się kontrolki na routerze uspokoją i spróbuj się zalogować.
REKLAMA