logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hama - Pendrive Hama, brak możliwości sformatowania, format RAW.

Teoss 15 Wrz 2014 18:05 3228 12
REKLAMA
  • #1 13962951
    Teoss
    Poziom 9  
    Witam.

Mam problem, zgrywałem ostatnio parę rzeczy na pendrive, i dzisiaj chciałem je zgrać na komputer, co się okazuje pendrive padł. Nie da się dostać do niego, nie da rady sformatować bo format pokazuje RAW. Chciałbym odzyskać dane, a jeżeli nie, to przynajmniej próba sformatowania pendrive.

Jest to Hama 16GB. Próbowałem sporo programów do odzyskania danych, do formatowania i nic, nic a nic nie działa. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 13964217
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    Poprzez DMDE da się dostać do danych? Co pokazuje DMDE w oknie partycje?
  • REKLAMA
  • #3 13964239
    Teoss
    Poziom 9  
    DMDE pokazuje w oknie partycji to:

nie wiem czy o to chodzi, ale ten program nic nie daje, lub nie potrafię go poprawnie użyć.
  • #4 13964251
    mati211p
    Wybierz swój pendrive z urządzeń fizycznych.
  • #5 13964265
    Teoss
    Poziom 9  
    ok, mam coś takiego:

• #6 13964270
    mati211p
    To jest pendrive więc zapewne był tam system plików FAT32. Daj szukaj FAT zobaczymy co znajdzie, chyba że był NTFS wtedy daj szukaj NTFS.
  • #7 13964292
    Teoss
    Poziom 9  
    Nie wiem co otym myśleć że sie nic nie pojawiło, ale to chyba źle.

• REKLAMA
  • #8 13964294
    mati211p
    Ale wybrałeś NTFS a na 80% była tam FAT32, więc powinieneś dać szukaj FAT chyba że sam formatowałeś na NTFS pendrivea.
  • #9 13964297
    Teoss
    Poziom 9  
    Zdawało mi się że kiedyś formatowałem na NTFS, sprawdzam teraz FAT, ale póki co też się nic nie pokazuje.

Dodano po 10 [minuty]:

Przy szukaniu FAT jest to samo co przy NTFS.
  • #10 13964348
    Testerrr
    Poziom 25  
    Ocena: 17
    A czy nie wszystkie sektory mają tą samą wartość? Tak mi się wydaję... to chyba oznacza uszkodzony kontroler. W ten sposób się niczego nie odzyska.
  • REKLAMA
  • #11 13965102
    Teoss
    Poziom 9  
    czyli nawet sformatowanie jakimś cudownym programem, a potem użycie programu do odzyskania danych nic nie da ?
  • #12 13965170
    Testerrr
    Poziom 25  
    Ocena: 17
    Myślę, że cudowny program dałby radę. Problem polega tylko na tym, że cudów nie ma. No i nie odpowiedziałeś na pytanie.
    Niestety, w takich przypadkach trzeba mieć i umiejętności i sprzęt. Oprogramowanie to rzecz drugorzędna, ale z pewnością też jest wykorzystywany specjalistyczny soft. Pomijam aspekty na zasadzie next, next - co też się zdarza, ale wszystko rozbija sie o pieniadze, ae to moja osobista dygresja.

Edit:
    Jest takie zalecenie, że jeśli dane sa waznie - to sam nie próbuj, a jeśli są ważne, a i tak masz zamiar sprobowac - to mozesz sprobowac wgrać od nowa kontroler za pomocą odpowiedniego softu i zobaczyć co Ci powiedzą programy do odzyskiwania danych. Nie sądzę, żeby to pomogło, wręcz jestem tego prawie pewien... ale a nóż widelec się pomylę ;). Zawsze to opinia z pierwszej ręki. Nie znam się na pamięci flash, nie wiem czy wgranie tego kontrolera powodje jakieś permanetne skutki, czytaj, że nawet w labie Ci nie pomogą. Takie odnoszę wrażenie... także wybór należy do Ciebie.
    A co do wgrania kontrolera to Pan Pidar i MBO często pomagają w tego typu problemach i mają wprawę. Podaj dane z ChipGenius, bo to będzie potrzebne. Inaczej zamykaj temat ;-).
  • #13 13965186
    Teoss
    Poziom 9  
    tak, wszystkie sektory mają tą samą wartość.

Dodano po 20 [minuty]:

Wszystkie dane jakie mi pokazało w programie ChipGenius.

Description: [F:]Urządzenie pamięci masowej USB(NX216 FLASH READER)
    Device Type: Mass Storage Device

Protocal Version: USB 2.00
    Current Speed: High Speed
    Max Current: 500mA

USB Device ID: VID = 8644 PID = 800E
    Serial Number: 1203000000001D45

Device Vendor: General
    Device Name: USB Flash Disk
    Device Revision: 0100

Manufacturer: NX216
    Product Model: FLASH READER
    Product Revision: 1.0E

Controller Vendor: Appotech
    Controller Part-Number: DM8261 - F/W 1.0.00
    Flash ID code: 45DE9482 - SanDisk SDTNOQAHER-008G - 2CE/Single Channel [MLC-8K] -> Total Capacity = 16GB

Tools on web: http://dl.mydigit.net/search/?type=all&q=DM8261

Possible Flash Part-Number
    ----------------------------
    [1CE]SDTNPQAHEM-008G(24nm) x 2 pcs/Channel x 1 Channel
    [1CE]SDTNOQAHER-008G(24nm) x 2 pcs/Channel x 1 Channel

Flash ID mapping table
    ----------------------------
    [Channel 0] [Channel 1]
    45DE94827656 --------
    45DE94827656 --------
    -------- --------
    -------- --------

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pendrive'em Hama o pojemności 16GB, który przestał działać i wyświetla format RAW, co uniemożliwia dostęp do danych oraz ich odzyskanie. W odpowiedziach sugerowane są różne programy do odzyskiwania danych, takie jak DMDE, oraz metody formatowania, w tym poszukiwanie systemu plików FAT32 lub NTFS. Użytkownik napotyka trudności w odzyskaniu danych, a niektórzy uczestnicy dyskusji wskazują na możliwość uszkodzenia kontrolera pendrive'a, co może uniemożliwić skuteczne odzyskanie danych. Wskazano również na potrzebę specjalistycznego oprogramowania i umiejętności w takich przypadkach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA