logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SHARP LC-32LE510 - brak reakcji na włącznik, napięcia na płycie głównej

jacek.legiec 16 Wrz 2014 16:09 2307 5
REKLAMA
  • #1 13965573
    jacek.legiec
    Poziom 10  
    TV po włączeniu włącznikiem sieciowym - świeci ciągle LED czerwona, po próbie włączenia lokalną klawiaturą lub z pilota jest martwy.
    Wyposażony w płyty Vestel: zasilacza 17PW07-2 i główną 17MB60-4.
    W zasilaczu startuje przetwornica 4,25 V - jest napięcie na złączu POWER SOCKET PIN 13-15.
    Na płycie głównej jest napięcie 3,3V po obu stabilizatorach U1 i U175.
    Po naciśnięciu włącznika klawiatury lokalnej na złączu POWER SOCKET nie pojawia się start przetwornicy napięć +12V i +24V.
    Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu tego przypadku.
  • REKLAMA
  • #2 13965737
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    jacek.legiec napisał:
    Po naciśnięciu włącznika klawiatury lokalnej na złączu POWER SOCKET nie pojawia się start przetwornicy napięć +12V i +24V.

A skąd się ma pojawić?
  • REKLAMA
  • #3 13969621
    jacek.legiec
    Poziom 10  
    Kolego mirex - istotnym napisem na płycie zasilacza jest symbol j.w. 17PW07- 4, schemat zasilacza jest dostępny na stronie Electro Tanya, którym się posłużyłem podając PIN-y złącza na których pojawia się napięcie 4,25V po włączeniu.
    Klawiatura lokalna z klawiszem ON/OFF startu TV ze standby, jest na płycie głównej i z dzielnika napięcia klawiatury lokalnej podaje sygnał na wejście procesora i dalej brak jest sygnału STANDY ON/OFF.
    Po włączeniu włącznikiem sieciowym, na krótko pojawia się napięcie ok. 7-8V na wyjściu zasilacza +12V i szybko maleje, czy jest to skutek braku startu ze standby?
  • REKLAMA
  • #4 13969660
    mirex
    Poziom 43  
    Udajesz, czy nic nie kapujesz? ;)
    Myślisz, że na darmo zadałem takie pytanie?

jacek.legiec napisał:
    Po włączeniu włącznikiem sieciowym, na krótko pojawia się napięcie ok. 7-8V na wyjściu zasilacza +12V i szybko maleje, czy jest to skutek braku startu ze standby?

Co cię powstrzymuje przed sprawdzeniem co jest skutkiem, a co przyczyną?
  • REKLAMA
  • #5 13969782
    jacek.legiec
    Poziom 10  
    No właśnie stanąłem bo nie mam dostępu do PINów U157 MSD9WB7PX-2 na płycie głównej 17MB60-4 procesor na tej płycie zaklejony jest radiatorem.
    Nie jestem pewien co wymusza start drugiej przetwornicy, właśnie dla napięć: +12V i +24V.
    Może ktoś potrafi odkryć tę zagadkę, albo już to przetrenował w SHARPach.
  • #6 13969914
    mirex
    Poziom 43  
    jacek.legiec napisał:
    Nie jestem pewien co wymusza start drugiej przetwornicy, właśnie dla napięć: +12V i +24V.

Odpowiedni sygnał, czyli konkretny poziom napięcia. Co tu jest niejasne?
    jacek.legiec napisał:
    No właśnie stanąłem bo nie mam dostępu do PINów U157 MSD9WB7PX-2 na płycie głównej 17MB60-4 procesor na tej płycie zaklejony jest radiatorem.

A po co ci one? Innych miejsc do pomiaru nie masz? ;)
    jacek.legiec napisał:
    Może ktoś potrafi odkryć tę zagadkę, albo już to przetrenował w SHARPach.

Ale którą zagadkę właściwie?
    Sterownie zasilacza? To nie zagadka, tylko podstawy elektroniki.
    Brak rozkazu z płyty głównej? To też od dawna nie jest zagadką. ;)
REKLAMA