hermes-80 napisał: Może sam tryb Repeater Bridge blokuje dostęp - czy w sieci LAN masz dostęp do tych protokołów w tym trybie pracy?
Poza tym aktualizacja FW na TP-L.
Sytuacja nie zmienia się także w przypadku jeśli ten router z trybem Repeater Bridge jest całkowicie wyłączony i jestem podpięty bezpośrednio do TP-LINKA przez WIFI. Jeśli chodzi o aktualizację to mam najnowszą dostępną na stronie TP-LINKA czyli: 3.15.7 Build 130923 Rel.55891n (żadnego open-wrt adni dd-wrt do tego modelu wgrać się nie da). Po lokalnym IP z FTP i SSH łącze się bez problemu.
Osobiście podejrzewam, że jakiś problem ma tutaj sam operator. Mianowicie - IP mam rzekomo dynamiczne (sieć GPON oparta na światłowodzie), problem tylko jest taki, że od ok. pół roku (czyli od chwili uruchomienia usługi) cały czas IP na WANI-ie jest to samo. Inny adres IP otrzymuje w momencie gdy jako pierwszy router podepnę tego D-Linka z wgranym dd-wrt - wtedy też bez problemu mogę połączyć się z SSH po zewnętrznym IP. W momencie gdy jako pierwszy podpinam do modemu tego TP-Linka za każdym razem otrzymuje on ten sam adres IP co wcześniej i z zewnątrz dostać się nie mogę. Próbowałem zmieniać adres MAC na WANIE korzystając z wbudowanej opcji MAC Clone, ale niewiele to dało. W kwestii problemów z połączeniem do FTP pisałem dziś także do BOA ich odpowiedź poniżej:
Cytat: Witam,
Niestety, nie odpowiemy Panu na to pytanie. Proszę skontaktować się z informatykiem we własnym zakresie.
...W jaki sposób do routera przypisywany jest adres IP i w jaki sposób mogę go zmienić (osobiście podejrzewam, że przypisywany jest na podstawie adresu MAC), także nie są w stanie mi powiedzieć :]