logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

przetwornica - przeniesienie tranzystora na inny radiator

fitness serwis 17 Wrz 2014 20:08 1053 7
  • #1 13969037
    fitness serwis
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Witam, mam pytanie czy są jakieś techniczne przeciwwskazania do przeniesienia tranzystora 6n80c pare cm dalej na inny radiator przedlużając polączenie kabelkami i oczywiscie stosując izolator pod tranzystor. Byloby to dla mnie idealnym rozwiązaniem tylko czy mogę tak zrobić? To jest modul od bieżni, częśc zasilacza jest prawie identyczna jak zasilacz od drukarki hp..
  • #2 13969165
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2108
    Czy to jest tranzystor kluczujący przetwornicą?
    Podłączenie jego na dłuższych przewodach, wpłynie na zwiększone zakłócenia przetwornicy (sianie) kable będą działały jak antena.
    Zamontowanie go na inny radiator? Co na nim jest już zamontowane, na jakim poziomie napięć te elementy pracują? Jeśli to jest radiator na którym są elementy strony wtórnej przetwornicy, to w razie przebicia izolacji napięcie rzędu kilkuset woltów może przedostać się na wyjście przetwornicy, co spowodować może spalenie nie tylko samej przetwornicy ale też urządzenia które jest nią zasilane.
    Więcej elementów na radiatorze wpłynie też na zwiększoną temperaturę.
  • #3 13969195
    fitness serwis
    Poziom 10  
    na tym dolnym radiatorze są tranzystory sterujące silnikiem bieżni oraz mostek prostowniczy,wszystko odizolowane, chodzi o to,ze tranzystor kluczujący odparowal w wyniku usterki razem ze sciezkami, polami lut. od radiatora i wszystko mam posztukowane na kabelkach.. z uwagi na duze drgania konstrukcji musi to jakos sie trzymac i dzialać..przetrwornica generuje 12v a dolny radiator jest dosc duzy z wymuszonym chlodzeniem
  • #4 13969311
    kokapetyl
    Poziom 43  
    fitness serwis napisał:
    ,wszystko odizolowane

Teraz w tym momencie, a co jak nastąpi przebicie tej izolacji ?
    Ja swoją opinię wyraziłem i jeszcze na dodatek dodam, co się stanie jak na skutek przebicia tej izolacji, napięcie rzędu jak wspomniałem kilkuset wolt dostanie się na metalowe elementy z którymi będzie miał kontakt człowiek ?
  • #5 13969379
    fitness serwis
    Poziom 10  
    powiedzmy,że domyślam się konsekwencji,ale mam teraz zagadkę jak usztywnic tego pająka, ta moja koncepcja wydawala mi sie byc idealna gdyby cholerka nie to i tamto..no cóż dziękuję serdecznie za pomoc i pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 13969424
    kokapetyl
    Poziom 43  
    fitness serwis napisał:
    ale mam teraz zagadkę jak usztywnic tego pająka

Na to pytanie nie mogę udzielić odpowiedzi, ja tego nie widzę.
    Piszesz, że radiator był przylutowany, nie idzie go przykręcić, może przykleić, zamocować opaskami. Ty masz to w ręku i widzisz, ja nie.
  • #8 13970677
    fitness serwis
    Poziom 10  
    radiator jest już na swoim fabrycznym miejscu, zgodnie z poradami i sugestiami, nie chcialem ryzykować. Panie Moderatorze, przepraszam, że urazilem swoją pisownią tak zacne forum, dodam ,że z jakichś powodów mam niemiecką klawiaturę i czasem ciężko się pisze..

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o możliwość przeniesienia tranzystora 6N80C na inny radiator, przedłużając połączenie kabelkami i stosując izolator. Odpowiedzi wskazują na techniczne przeciwwskazania, takie jak zwiększone zakłócenia przetwornicy oraz ryzyko przebicia izolacji, co mogłoby prowadzić do niebezpiecznych napięć na metalowych elementach. Użytkownik informuje, że dolny radiator zawiera tranzystory sterujące silnikiem bieżni oraz mostek prostowniczy, a jego konstrukcja wymaga stabilności ze względu na drgania. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na pozostawienie radiatora w fabrycznym miejscu, aby uniknąć ryzyka.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA