logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować symulator wyłącznika RCD do testowania miernika na wzór Metrel CS2121?

kusio112 17 Wrz 2014 20:30 2451 1
REKLAMA
  • #1 13969130
    kusio112
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jak zbudować symulator wyłącznika RCD do testowania miernika na wzór Metrel CS2121?

Witam,
    mam miernik do pomiarów wyłączników RCD. Mierzy on czas zadziałania oraz prąd różnicowy.
    Chciałbym zbudować symulator wyłącznika RCD , którym mogę sprawdzać okresowo mój tester.
    Znalazłem w sieci RCD simulator CS2121 firmy Metrel. ( jak na foto ).
    Proszę o pomoc jak takie urządzenie może działać ? Jak zbudować coś podobobnego ? Jak może być zasada działania takiego urządzenia ?
  • REKLAMA
  • #2 13969251
    Darek-Krakow
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Nie rozbierałem nigdy różnicówki. Ja bym nawinął na zamkniętym rdzeniu z transforamtora dwa uzwojenia drutem np. 1mm2 około 50 zwojów na każde. i do tego trzecie uzwojenie pomiarowe jakieś 500 zwojów lub więcej. Przez pierwsze dwa trzeba klasycznie przepuścić prąd wejściowy i wyjściowy. A trzecie pomiarowe uzwojenie podpiął bym pod wzmacniacz operacyjny z regulowanym wzmocnieniem przez jego sprzężenie zwrotne. W ten sposób można by ustawiać prąd zadziałania różnicówki. Do uzwojenia pomiarowego podpiął bym róznolegle drabinkę kondensatorów, które wpływały by na czas zadziałania różnicówki. No i element końcowy to jakiś przekaźniczek sterowany wzmacniaczem operacyjnym rozłączający obwód prądowy. Tylko elektronika musiała by mieć własne podtrzymanie zasilania aby nie załączyła przekaźnika po rozłączeniu obwodu.
REKLAMA