logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

stary komputer stacjonarny - czy nadaje się jeszcze do czegokolwiek ?

quarhodron 18 Wrz 2014 15:57 7056 74
Najlepsze odpowiedzi

Czy stary komputer z Sempronem 2500+ da się jeszcze sensownie odświeżyć do przeglądania internetu i oglądania filmów, czy lepiej go od razu spisać na straty?

Tak, po czyszczeniu i dołożeniu RAM-u da się go jeszcze wykorzystać do prostego internetu, ale do wygodnego YouTube/Twitcha ten jednordzeniowy Sempron 2500+ będzie już mocno ograniczał [#13970574][#13970684] Najpierw warto zrobić konserwację, odkurzyć wnętrze, sprawdzić pastę, zweryfikować dysk i dołożyć pamięć, bo 512 MB to za mało — sensowne minimum to ok. 1,5 GB, a 2 GB będzie lepsze [#13970684][#13982587] Dysk z CDI wygląda na w porządku, więc może zostać, jeśli skan MHDD też nie pokaże problemów [#13970684] Do takiego sprzętu nie ma sensu dokładać ciężkiego antywirusa, lepiej używać rozsądku i ewentualnie lekkiego systemu, np. Lubuntu, jeśli Windows XP nadal będzie mulił [#13976490][#13970684] Jeśli jednak chcesz normalnie korzystać z dzisiejszego internetu bez walki z ograniczeniami przeglądarek i Flasha, lepszym wydatkiem będzie tani używany zestaw z Core 2 Duo i 2 GB RAM za ok. 100–150 zł [#13975345][#13978746]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 13970554
    quarhodron
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam. Mam taki jeden komputer co ma już 10 lat. Dawno go używałem bo w domu posiadam inny, ale z racji że będę studiował to potrzebuje jakiegoś sprzętu co by właściwie tylko przeglądać internet, ewentualnie oglądnąć jakiś film na youtube czy stream. Dzisiaj go uruchomiłem jednak działał bardzo wolno na przeglądarkach, czy to opera czy chrome, a że kiedyś był używany bez antyvirusa to mogło go trochę zasyfić. Dodatkowo też nie był dawno czyszczony z kurzu, a pasta właściwie to chyba nigdy nie była wymieniana. Czy jest sens formatować go, odkurzać, czy da rade w miarę płynie przeglądać internet czy nadaje się tylko na złom ? Proszę o poważne potraktowanie tego tematu. Pozdrawiam

Specyfikacja:Płyta główna- ASUS A7V600-x
    procesor: amd sempron 2500+
    dysk twardy: 120gb seagate
    karta graficzna: ati radeon 9550
  • Pomocny post
    #2 13970574
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 551
    Jeśli wymienisz procesor na Bartona (AMD Athlon XP na jądrze Barton) na FSB 166MHz, np +2800:
    http://support.asus.com/cpusupport/list.aspx?...s=10&m=A7V600-X&os=&hashedid=L2XYS0rmtCjeOr4k
    To internet jako-tako powinien działać, a i w starsze gry pograsz (Doom3, Quake 4. GTA SA)

Bartona na FSB400 nie polecam w tym wypadku, bo jeśli sprzęt jest wiekowy, to sekcje zasilania mogą już nie być w odpowiedniej kondycji i może być problem ze stabilnym i zasileniem procesora i utrzymaniem jego odpowiedniej temperatury.
    Poza tym są stosunkowo drogimi procesorami.

Nie napisałeś, ile masz RAM, bo przydałoby się, byś przynajmniej te 2GB DDR 333 miał. DDR 400 nie są potrzebne, bo i tak powinieneś ustawić pamięci synchronicznie do FSB procesora.

Zamiast 9550, proponuję jakąś kartę z SM2.0/3.0 i DX9.0c, czyli X700 lub GF 6600, jako minimum, ostatecznie taniego Radeona 9600.

Jakim zasilaczem dysponujesz?

Zawsze warto przeprowadzić konserwację. To nie są duże koszta, a czy sprzet nowy, czy nie, poprawi to jego ogólne działanie.

quarhodron napisał:
    dysk twardy: 120gb seagate

Wrzuć SMART dysku z programu Cristal Disk Info. Zobaczymy w jakim jest stanie.
  • #3 13970643
    quarhodron
    Poziom 12  
    http://wklej.to/7lPOC logi z cristal disk info
    pamięć: 512mb DDR
    zasilacz to:feel III 350atx
    czyli bez wymiany niektórych podzespołów się nie obejdzie ?
  • Pomocny post
    #4 13970684
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    quarhodron napisał:
    pamięć: 512mb DDR

Najpierw przeprowadź konserwację, oczyść wnętrze PC, dołóż RAMu i potem zastanów się, czy wymiana będzie opłacalna. Nie podlega dyskusji, że przy 512MB RAM, system będzie kulał. Niezbędne, sprawdzone minimum na dziś to 1,5GB. Wtedy aż tak system nie będzie korzystał ze SWAPu na HDD, co przyspieszy ogólne działanie wszystkiego.

Po konserwacji sprawdź, jak komputer przy tych parametrach będzie działał na jakimś lekkim Lunuxie. Do internetu to powinno Ci wystarczyć. Spróbuj Lubuntu LiveCD, które uruchamiasz z CD-ROMu.

Wg CDI, dysk jest w przyzwoitym stanie. Nie powinien sprawiać problemów, ale sprawdź stan jego powierzchni, bo przy Seagate, parametr 01 przeważnie jest bardzo wysoki i ciężko określić, jak to jest w rzeczywistości.

Najlepiej przeprowadź skan w MHDD:
    http://netdiag.pl/artykuly/mhdd/
    http://hddguru.com/software/2005.10.02-MHDD/
    http://nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html

Po zakończeniu skanu, zrób zdjęcie i wstaw na forum.
    W MHDD możesz także zrobić jeszcze raz SMART i przy okazji go zamieść do porównania.

P.S. W BIOS ustaw na sztywno FSB procesora na 166MHz (Efektywne 333MHz) i tak samo ustaw pamięci na DDR 333. DDR400, oprócz możliwej problematyczności, nie wpływają na wzrost wydajności, a wręcz nawet potrafią ją obniżyć.
  • #5 13973493
    quarhodron
    Poziom 12  
    Proszę sprawdzić ustawienia w BIOS'ie bo podczas uruchamiania nie wczytuje mi sie MHDD tylko pisze:boot from atapi cd rom no emulation. Pobrałem obraz z tej strony http://nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html.
  • #6 13974482
    oun
    Poziom 22  
    Ocena: 96
    swiercm napisał:
    ...
    Niezbędne, sprawdzone minimum na dziś to 1,5GB...

Siedzę na XP z 1GB RAM i o ile nie otwieram więcej niż 6-8 kart przeglądarki to spokojnie, bez zacinek można korzystać z internetu, a i stare gry też pójdą.
  • #7 13974500
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1132
    Tu też zależy od ilości zainstalowanych programów, programu antywirusowego, i samej przeglądarki. Chrome zużywa więcej RAMu niż Mozilla. Problematyczne może być też odtwarzanie filmów na YT. Ja zaleciłbym nawet 2GB pamięci RAM jak na dzisiejsze czasy.
  • #8 13974548
    oun
    Poziom 22  
    Na jednordzeniowym procesorze to i 1,5GB RAMu nie wystarczy aby pod windowsem oglądać filmy na yt bez zacinek. Nawet chrome nie zaktualizuje ani dodatków nie doda (adblock) gdyż od pewnego czasu aktualizacje dostępne są dla procesorów z dwoma rdzeniami.
    Szkoda pakować kasę w taki sprzęt jeśli za kwotę 100-150zł można trafić zestaw z 2 rdzeniami i z 2GB pamięci.
  • #9 13974756
    quarhodron
    Poziom 12  
    Udało mi się wykonać skan i SMART, oto zdjęcia:

Jutro wyczyszczę komputer z kurzu, sformatuje a w poniedziałek dołoże RAM'u i zobaczymy wtedy.
  • #10 13974991
    oun
    Poziom 22  
    Czasem mam okazję korzystać z komputera o zbliżonych parametrach, tj. z durona przetaktowanego na 1,8MHz i 1,5GB RAM, ten sam Radeon i z Win XP. Od biedy da się przy tym siedzieć ale cudów nie oczekuj, filmy na yt na 100% będzie rwać.
    Korzystanie z takiego sprzętu wymaga cierpliwości i o ile youtube jak i miejsca w których wykorzystywany jest najnowszy flash omijać będziemy szerokim łukiem to warto pokusić się o zainstalowanie starej wersji Google Chrome, gdyż aktualny Flash wymaga procesora z taktowaniem co najmniej 2,33 GHz. Nada się wersja z połowy 2010r. oznaczona numerem 6.xxx (testowałem). Uruchamiane procesy okrojone do minimum i można buszować po internecie :)

W tak stary zestaw nie warto inwestować i lepiej rozejrzeć się za zestawem z 2 rdzeniami, a jak się dobrze poszuka to 100zł wystarczy na przesiadkę. Z obecnego zestawu ocalić można dysk i ewentualnie budę (choć nie wiem po co).
  • #11 13975129
    Kiermasz
    Poziom 23  
    Ocena: 191
    Witam.
    Ja to proponuję dodatek do mozilli "Youtube Center". Tam przełączy sobie odtwarzacz z flasha na html5 i powinno to znacznie lepiej wypaść pod względem CPU i RAM.
    Zaś co do cholernych animowanych reklam, które ten komputer skutecznie zapchają to Adblock załatwi problem.
    Problem reklam w filmikach na YT też załatwia.

Do tego zainstalowany tylko minimalny zestaw aplikacji w autostarcie.
    Można ewentualnie jeszcze odchudzić XPka przez nlite i coś to tam da, ale to bardziej sztuka dla sztuki.
  • #12 13975153
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    oun napisał:
    gdyż od pewnego czasu aktualizacje dostępne są dla procesorów z dwoma rdzeniami.

Nie dla procesorów z 2 rdzeniami, a dla procesorów z minimum SSE2, których starsze Athlony/Durony nie mają. Google przecież o tym informuje. Jeśli by tak było, jak piszesz, to nie byłby podany Pentium 4, jako minimum, a to 1 rdzeniowe procesory.

Panowie. Zawsze się opłaca lekka modernizacja sprzętu. Podajecie kwotę 150zł - za tyle to Dell'a z C2D można zdobyć. Tutaj kosztowo wyjdzie maks 50zł, a jeśli Autor się postara, to nawet mniej, bo często tego typu sprzęty, ludzie sprzedają za bezcen.

quarhodron napisał:
    Dodatkowo tutaj ustawienia FSB http://www.iv.pl/images/34130965915788661622.jpg dobrze zmieniłem ?

amd sempron 2500+
    Tak.
  • #13 13975180
    oun
    Poziom 22  
    Della z C2D i 2 GB Ramu to i za 100zł można upolować, a dokładając do obecnej konfiguracji sprzętu za 50zł i tak nie uzyskamy komfortu pracy jak przy procesorze C2D, zatem w mojej ocenie: wątpliwy sens (takiej) modernizacji.
  • #14 13975203
    quarhodron
    Poziom 12  
    Nie orientuje się za bardzo w cenach komputerów, ale zaskoczyliście mnie tym że za taką niską cenę moge kupić w miarę dobry pecet. Nie ma większego znaczenia w sumie czy wydam na jednostkę centralną 100, 200 czy 300, sądze że nawet mógłbym więcej wydać ale jak kilka dni temu przeglądałem allegro to nic w tej cenie nie mogłem wypatrzyć. Jak coś znajdę ciekawego to wrzucić tutaj link do aukcji i ocenicie czy może zakładać nowy temat w innym dziale ?
    A co z HDD, jest chyba całkiem w porządku ?
  • #15 13975214
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    quarhodron napisał:
    A co z HDD, jest chyba całkiem w porządku ?

Jest ok.

quarhodron napisał:
    Nie ma większego znaczenia w sumie czy wydam na jednostkę centralną 100, 200 czy 300, sądze że nawet mógłbym więcej wydać ale jak kilka dni temu przeglądałem allegro to nic w tej cenie nie mogłem wypatrzyć. Jak coś znajdę ciekawego to wrzucić tutaj link do aukcji i ocenicie czy może zakładać nowy temat w innym dziale ?

Załóż temat w dziale handlowym.
    Obecny sprzęt możesz sprzedać i "odzyskać" kilka groszy. Komuś posłuży.:)
  • #16 13975241
    quarhodron
    Poziom 12  
    Hmm, to może dysk twardy nie sprzedawać ale zachować, skoro jest w porządku, to sobie podepnę do nowego ? A tak z ciekawości spytam, mój komputer chodził 10365h ? :D
    Nie wiem czy jest sens w ogóle go wystawiać na allegro, ile mógłbym za niego wziąć bez dysku ?
  • #17 13975251
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1132
    10365h to i tak nie dużo jak na dysk. Jeśli ten dysk był cały czas w tym PC to jest to łączny czas działania tego komputera.
  • #18 13975345
    oun
    Poziom 22  
    quarhodron napisał:
    Nie orientuje się za bardzo w cenach komputerów, ale zaskoczyliście mnie tym że za taką niską cenę moge kupić w miarę dobry pecet... przeglądałem allegro to nic w tej cenie nie mogłem wypatrzyć.

Cena: 112,50 zł
    Specyfikacja:
    Procesor: PENTIUM CORE 2 DUO 1.80 GHz
    Płyta główna : LENOVO
    Dysk Twardy : 200 GB
    Pamięć RAM : 2 GB
    Karta grafiki : INTEL 946GZ EXPRESS CHIPSET FAMILY
    Karta dzwiękowa : ZINTEGROWANA
    Napęd optyczny : DVD RW
    Karta sieciowa LAN : TAK
    System operacyjny : WINDOWS VISTA
    Gwarancja : 3 MIESIĄCE
    Komputer gotowy do pracy, 100% sprawny

Na takim zestawie komfort pracy będzie zdecydowanie lepszy, a posiadany dysk możesz dołożyć jako dodatkowy.
  • #19 13975502
    quarhodron
    Poziom 12  
    No cena faktycznie jest bardzo nisko, ale to była licytacja bo przez kup teraz raczej taką ofertę byłoby ciężko znaleźć.

Tylko teraz tak, obudowa jest dobra, dysk, stacja dyskietek, napęd optyczny również( czasami tacka wariuje i jak ją wysune to sama się wsuwa :D), więc już całkiem najtaniej by wyszło gdybym tylko te pozostały bebechy używane kupił. Co wy o tym myślicie ?
  • #20 13975515
    oun
    Poziom 22  
    Tak to była licytacja (link w koszu) ale masę takich zestawów jest.
    Myślę, że taniej kupisz całość niż w elementach.
  • #21 13976384
    rafal_rx
    Poziom 25  
    Ocena: 107
    oun napisał:
    Na jednordzeniowym procesorze to i 1,5GB RAMu nie wystarczy aby pod windowsem oglądać filmy na yt bez zacinek. Nawet chrome nie zaktualizuje ani dodatków nie doda (adblock) gdyż od pewnego czasu aktualizacje dostępne są dla procesorów z dwoma rdzeniami.

Ach, bzdury, bzdury, po trzykroć bzdury. Po pierwsze, trzeba zrzucić klapki z oczu, zainstalować Linuksa, np. Lubuntu. U mnie na mobilnym Intel 1,86GHz i DDR1 768MB śmiga Firefox z AdBock'iem i NoScript'em i YT na html5 bez zacięć i bez przeklętego flash'a od Adobe :-))) Oczywiście na Lubuntu.

Windowsa XP bez SP zostawiłem do pewnych specyficznych programów, których nie ma na linuksie.
  • #22 13976386
    adamblonsky 2012
    Poziom 19  
    Ocena: 48
    Witam! ja osobiście na gorszych stawiałem xpeka i jakoś sobie radziły, jedynie co to możesz dołożyć ramu i wydmuchaj w środku a procka to lepiej nie dotykaj bo się łatwo kruszą, postaw system i zobaczysz jak hula, więcej działania mniej dyskusji. :-)
  • #23 13976409
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    rafal_rx napisał:
    Po pierwsze, trzeba zrzucić klapki z oczu, zainstalować Linuksa, np. Lubuntu. U mnie na mobilnym Intel 1,86GHz i DDR1 768MB śmiga Firefox z AdBock'iem i NoScript'em i YT na html5 bez zacięć i bez przeklętego flash'a od Adobe )) Oczywiście na Lubuntu.

Pewnie, że tak, ale naucz laików, jak się obchodzić w terminalu lub w przypadku, jak Ci jakaś aktualizacja systemu zamiesza w systemie. Nie jest to takie "hop".
    Sama instalacja, też do łatwych nie należy.
  • #24 13976411
    quarhodron
    Poziom 12  
    Właśnie formatuje komputer, jaki lekki antywirus w miarę płynnie działałby ?
  • #25 13976449
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    quarhodron napisał:
    jaki lekki antywirus w miarę płynnie działałby

Zdrowy rozsądek. Każdy AV i jego monitor w tle zabiera sporo zasobów, przetwarzając non-stop dane.
  • #26 13976452
    oun
    Poziom 22  
    rafal_rx napisał:

Ach, bzdury, bzdury, po trzykroć bzdury. Po pierwsze, trzeba zrzucić klapki z oczu, zainstalować Linuksa, np. Lubuntu.

Sam opowiadasz bzdury i czy zauważyłeś zainteresowanie pytającego Linuksem albo też dostrzegłeś choć jedno pytanie o system inny niż windows?

adamblonsky 2012 napisał:
    Witam! ja osobiście na gorszych stawiałem xpeka i jakoś sobie radziły, jedynie co to możesz dołożyć ramu i wydmuchaj w środku a procka to lepiej nie dotykaj bo się łatwo kruszą, postaw system i zobaczysz jak hula, więcej działania mniej dyskusji. :-)

Też na gorszych stawiałem, dużo gorszych ale jak dziś sobie radzą, dyskusyjne.
    Przy czym popieram:
    Cytat:
    więcej działania mniej dyskusji

i niech sam pytający sprawdzi czy starczy mu cierpliwości aby z takiego komputera korzystać ;)
  • #27 13976485
    quarhodron
    Poziom 12  
    swiercm napisał:
    quarhodron napisał:

Zdrowy rozsądek. Każdy AV i jego monitor w tle zabiera sporo zasobów, przetwarzając non-stop dane.

To znaczy mam nie instalować żadnego ;)?

Jeśli chodzi o Linuks to nigdy z niego nie korzystałem
  • #28 13976490
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    quarhodron napisał:
    swiercm napisał:
    quarhodron napisał:

To znaczy mam nie instalować żadnego ?

Właśnie tak. Uważaj co pobierasz i skąd.
  • #29 13976494
    oun
    Poziom 22  
    swiercm napisał:

Zdrowy rozsądek i okresowe skanowanie bowiem ta konfiguracja za słaba na płynnie działającą przeglądarkę, a co dopiero obciążona dodatkowo antywirusem.
    quarhodron napisał:

Jeśli chodzi o Linuks to nigdy z niego nie korzystałem

Nie szkodzi, poradzisz sobie ;)
    Może to okazja aby z Linuksem się zapoznać?

A póki co, postaw system (xp) i sprawdź jak działa...
  • #30 13976735
    rafal_rx
    Poziom 25  
    Ocena: 107
    swiercm napisał:
    Sama instalacja, też do łatwych nie należy.

?????? Klika się myszą :-) Najczęściej potwierdzając jakieś głupoty, typu język klawiatura, strefa czasowa i czy chcę mieć wybór między MS Win a Linux :-)
    Jedyna znacząca różnica to bezwzględny wymóg podania hasła do konta. Software instaluje się ze "sklepu" prawie jak z Googlowego Androida.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada 10-letni komputer stacjonarny z procesorem AMD Sempron 2500+, 512 MB RAM, kartą graficzną ATI Radeon 9550 i dyskiem twardym Seagate 120 GB. Komputer działa wolno, szczególnie w przeglądarkach internetowych, co może być spowodowane brakiem konserwacji, zainstalowanym złośliwym oprogramowaniem oraz niewystarczającą ilością pamięci RAM. Użytkownicy sugerują przeprowadzenie konserwacji, zwiększenie pamięci RAM do minimum 1,5 GB, a najlepiej 2 GB, oraz rozważenie wymiany procesora na model Barton. Wskazano również na możliwość zainstalowania lekkiego systemu Linux, takiego jak Lubuntu, co może poprawić wydajność. Użytkownik rozważa modernizację, ale wielu uczestników dyskusji sugeruje, że lepiej zainwestować w nowy komputer z dwurdzeniowym procesorem, ponieważ modernizacja starego sprzętu może nie przynieść oczekiwanych rezultatów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA