logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Javascript/JQuery - Automatyczne kliknięcie klawisza Enter po kliknięciu myszką

riko10 20 Wrz 2014 10:29 2691 9
REKLAMA
  • #1 13975073
    riko10
    Poziom 9  
    Witam

Szukam metody na kliknięcie przycisku Enter na klawiaturze po tym gdy ktos kliknie w dany button.

Przykład:
    Mam button "potwierdź" i chciałbym aby po kliknieciu w niego wywołało się kliknięcie Enter na klawiaturze lub coś w stylu potwierdź/submit
  • REKLAMA
  • #3 13975529
    riko10
    Poziom 9  
    Więc mamy kod (przykładowo klawisz A) http://jsfiddle.net/wxnth44a/5/ i czemu to nie działa?

Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Kod: Javascript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

W polu powinien pojawić się klawisz A (po kliknięciu na pole oczywiscie)
  • REKLAMA
  • #5 13975771
    riko10
    Poziom 9  
    No dobrze ale jak w miejsce var c wpiszemy np S to będzie wyskakiwało S a ja chcę to zrobić aby tak jakby wykryło wciśnięcie klawisza A na klawiaturze - tak jakby zrobił to człowiek
  • REKLAMA
  • #6 13975799
    olelek
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    A co się normalnie ma dziać? Bo nie do końca Cię rozumiem. W 1. poście wspominasz o buttonie i klawiszu Enter, a dalej przedstawiasz kod z polem tekstowym, który zmienia swoją zawartość po kliknięciu. Opisz proszę trochę jaśniej. Dlaczego tak jak przypisujesz funkcję do zdarzenia Click, nie wywołasz już swojej docelowej funkcji? Co naciśnięcie klawisza Enter ma docelowo wywołać?
  • #7 13975813
    riko10
    Poziom 9  
    Enter był tylko przykładem.

Chcę żeby po kliknieciu w ustalony element wywołało się coś co ma działać tak samo jakby ktoś kliknął zwykły przycisk na klawiaturze np. A

Chodzi mi o to, aby po kliknięciu w cokolwiek (button, pole tekstowe) wcisnął się klawisz A tak jakby to człowiek zrobił czyli gdy kliknę na to pole powinno się pojawić "A" ale nie jako tekst tylko jako wywołany numer przycisku na klawiaturze (A to 65, B to 66 a np. Enter to 13)
  • #8 13977320
    oskar_dyjas
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Przeczytaj sobie kawałek omówień tych dwóch funkcji w jQuery
    http://api.jquery.com/submit/
    http://api.jquery.com/trigger/
    Sam kiedyś szukałem rozwiązania, o które chyba Ci chodzi, by jakiś przycisk kliknął się sam, lub kliknął się sam po przyciśnięciu np jakiegoś elementu.
  • #9 13977697
    riko10
    Poziom 9  
    tak.. własnie o to mi chodzi :) ! chcę aby po kliknięciu np w button by jakiś przycisk kliknął się sam tak jakby człowiek zrobił to od razu na klawiaturze (oczywiścię chcę żeby to się wykonało automatycznie )

Macie jakiś kod ? Od piątku kombinuje i dalej mam problem
    Najlepiej aby po kliknięciu w button albo pole tekstowe kliknęło A czyli w polu tekstowym powinno wpisać się A
  • REKLAMA
  • #10 13979113
    oskar_dyjas
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    riko10 napisał:
    powinno się pojawić "A" ale nie jako tekst tylko jako wywołany numer przycisku na klawiaturze (A to 65, B to 66 a np. Enter to 13)

Wcześniej mówiłeś, że ma się pojawić kod znaku, a nie znak.

Może się spytam tak: chcesz stworzyć taką "klawiaturę ekranową" na stronie, w której każdy przycisk odpowiada jakiemuś znakowi, i po wciśnięciu przycisku w polu tekstowym dodać ma się kod tego znaku?

Bo no kurczę nie rozumiem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje metody, aby po kliknięciu przycisku na stronie (np. "potwierdź") automatycznie wywołać zdarzenie naciśnięcia klawisza Enter lub innego klawisza na klawiaturze. W dyskusji przedstawiono różne podejścia do rozwiązania problemu, w tym użycie jQuery do symulacji naciśnięcia klawisza. Użytkownicy sugerują wykorzystanie funkcji `trigger()` oraz `keydown` do generowania zdarzeń klawiatury, a także omawiają różnice między wprowadzaniem znaków a kodami klawiszy. W końcu, celem jest stworzenie interakcji, która imituje działanie użytkownika, wprowadzając odpowiednie znaki do pola tekstowego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA