logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeksportować kalendarz z Excela do pliku PNG/PSD z kanałem Alpha?

Darek A. 20 Wrz 2014 17:08 2994 7
REKLAMA
  • #1 13976034
    Darek A.
    Poziom 20  
    Ocena: 204
    Mam dość specyficzne zadanie:

- posiadam zmyślny kalendarz narysowany jako arkusz w Excelu, jest to jak gdyby 12 odrębnych tabelek poszczególnych miesięcy (ktoś tak zrobił) i chciałbym wyeksportować go (je) do pliku(ów) graficznego najlepiej z kanałem Alpha, czyli plik warstwy bez tła (o ile da się) jako *.png, *.psd..
    Takie pliki - tabelki przedstawiające ten kalendarz chciałbym móc nałożyć w programie graficznym na inny swój obraz tła (w Photoshop), aby zawartością tła komórek był obraz mojego podłożonego pod spodem tła.
    Może jest jakieś inne rozwiązanie?
    Zaznaczam, że Print screen nie wchodzi w grę!
    Dziękuje za wszelkie porady i Pozdrawiam
    Darek
  • REKLAMA
  • #2 13990626
    Darek A.
    Poziom 20  
    Wiedziałem, że to zadanie dla wybrańców :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 13990755
    Darek A.
    Poziom 20  
    Usunąć tło, to i ja w Photoshopie doskonalę umiem, nie chciałem jednak robić print screen o czym napisałem, ale wyeksportować te tabelki do pliku graficznego.
  • #5 13990777
    jowyma
    Poziom 23  
    Ocena: 168
    Nie wiem czy to jest jakiekolwiek rozwiązanie, ale w nowych wersjach Excela plik można zapisać jako pdf. A pliki pdfowskie jest szansa, że otworzy już Photoshop.
  • #6 13990791
    Darek A.
    Poziom 20  
    No mam wersję legalną niestety 2007 i nie mogę zmienić na inną tylko dla potrzeby eksportu tabelki z wpisanymi komórkami do pliku graficznego.
  • REKLAMA
  • #8 13990822
    Darek A.
    Poziom 20  
    Bo właśnie dowiedziałem się, że bez problemu i to sprawdziłem działa, można zaznaczyć całą tabelkę, wybrać kopiuj i w dowolnym innym programie chociażby graficznym wkleić, ale tabelka jest obrazem typu screen, czyli komórki nie są liniami, ale wypełnionymi białym tłem tabelką, a ja wciąż chciałbym wyeksportować jak gdyby samą siatkę tabelki, coś w rodzaju samych linii i wpisów, taką warstwę bez tła, no ale jakieś rozwiązanie już jest...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na eksportowanie kalendarza stworzonego w Excelu do pliku graficznego z kanałem Alpha, takiego jak PNG lub PSD, aby móc nałożyć go na inne obrazy w programie Photoshop. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym możliwość usunięcia tła w GIMPie oraz zapisanie pliku jako PDF w nowszych wersjach Excela, co może być otwarte w Photoshopie. Użytkownik jednak korzysta z wersji Excel 2007, która nie ma tej funkcji. Zasugerowano również zainstalowanie dodatku do Office 2007, który umożliwia eksportowanie tabel do formatu graficznego. Użytkownik odkrył, że można skopiować tabelę i wkleić ją do innego programu graficznego, ale wynikowy obraz ma białe tło, co nie spełnia jego wymagań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA