logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD - Czy opłaca się wykonać remap i zerowanie w tym przypadku ?

slowik57 20 Wrz 2014 21:05 1773 14
REKLAMA
  • #1 13976741
    slowik57
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Witam, mam na stole pacjenta w postaci dysku WD10EALX. Problem polega na tym że dysk jest bardzo wolny. Smart dysku jest w porządku jak na moje oko. Problem się pojawia dopiero po przeskanowaniu powierzchni dysku. Widoczne są niestabilne sektory, screen został wykonany dopiero po przeskanowaniu niespełna 25% całej powierzchni, więc podejrzewam że jest tego syfu więcej.
    I teraz moje pytanie do was, czy opłaca się robić zerowanie i remap takiego dysku, czy tylko na złom ? Czy takie uszkodzenia mógł spowodować zasilacz no name ?

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • WD - Czy opłaca się wykonać remap i zerowanie w tym przypadku ? CAM00106.jpg (1.75 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • WD - Czy opłaca się wykonać remap i zerowanie w tym przypadku ? CAM00107.jpg (1020.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13976768
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    SMART jest ok. Oczywiście wadliwy zasilacz może dawać takie objawy. Nie ma powodów aby robić zerowanie i remap. Najpierw postaraj się o przyzwoity zasilacz.
    Pozdrawiam.
  • #3 13976949
    slowik57
    Poziom 14  
    Po podmianie zasilacza na chieftec, taśmy sygnałowej to samo. Jakieś propozycje jak to rozwiązać, jak mam nie robić remap`u i zerowania ?
  • Pomocny post
    #4 13976995
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    slowik57 napisał:
    jak mam nie robić remap`u i zerowania ?

W jakim celu chcesz to robić, kiedy w SMART, jest wszystko ok?
  • #5 13977028
    slowik57
    Poziom 14  
    Sam już nie wiem. Dysk jest bardzo powolny, znaczek win 7 to chyba z 10 minut się ładuje, próba postawienia nowego systemu jest nie udana ze względu na bardzo długi czas rozpakowywania plików instalatora. Smart czysty, a po skanowaniu powierzchni dużo "błędów x UNC". Według googli ten "błąd" oznacza": x UNC – uszkodzony sektor, który nie można naprawić (bad sektor). To dlaczego te błędy nie występują w "smart" dysku ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 13977283
    Testerrr
    Poziom 25  
    Ocena: 17
    To nie jest wina elektroniki.
    Zeruj ten dysk.
    Potem przeskanuj go ponownie - przynajmniej ten sam fragment co teraz i pokaz screena - a jeszcze lepiej log.
  • #8 13977748
    slowik57
    Poziom 14  
    Brodi napisał:
    Może to być wina elektroniki, dlatego smart nie pokazuje błędów. Możesz ją odkręcić i przeczyścić miedziane styki.
    https://obrazki.elektroda.pl/3104158000_1411247658.jpg

Po przeczyszczeniu styków i ponownym odczycie, smart pokazuje już 5 niestabilnych sektorów.

Testerrr napisał:
    To nie jest wina elektroniki.
    Zeruj ten dysk.
    Potem przeskanuj go ponownie - przynajmniej ten sam fragment co teraz i pokaz screena - a jeszcze lepiej log.

Z racji tego że nie jest to mój dysk chyba nie podejmę się zerowania i remapu, ponieważ patrząc na czas wykonania tych zabiegów to więcej zapłacę za prąd niż zarobię na wykonaniu takiej usługi. I może też się okazać że nic z tego nie wyjdzie i dalej się będzie dysk sypał.

Przekażę właścicielowi że dysk idzie pod młotek i trzeba nabyć nowy.
    Załączniki:
    • WD - Czy opłaca się wykonać remap i zerowanie w tym przypadku ? CAM00109.jpg (968.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 13977761
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    slowik57 napisał:
    Po przeczyszczeniu styków i ponownym odczycie, smart pokazuje już 5 niestabilnych sektorów.

Czym czyściłeś?
  • REKLAMA
  • #10 13977795
    slowik57
    Poziom 14  
    swiercm napisał:
    slowik57 napisał:

Czym czyściłeś?

Na początku próbowałem wacik + alkohol izopropylowy, ale nie dawało to żadnego efektu z racji na bardzo duży nalot (szkoda że nie zrobiłem fotek). Podejście drugie to było może trochę przegięcie ale nic nie uszkodziłem i nie miałem pomysłu jak to inaczej zedrzeć. Wziąłem bardzo drobniutki (podkreślam bardzo drobny) papier ścierny i wyciąłem malutki prostokącik i dociskając z góry przeciągnąłem po każdym pinie, po tej operacji jeszcze przetarłem to wszystko izopropanolem.
  • #11 13977869
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Bez podjęcia próby zerowania nie ocenisz, czy dysk nadaje się do utylizacji. Ciekawe czy właściciel dysku ma na nim jakieś ważne dane.
  • #12 13978107
    slowik57
    Poziom 14  
    mati211p napisał:
    Bez podjęcia próby zerowania nie ocenisz, czy dysk nadaje się do utylizacji. Ciekawe czy właściciel dysku ma na nim jakieś ważne dane.

Zerowanie dysku o pojemności 160 GB trwa ok. 7 ~ 8 godzin, to się boję liczyć ile będzie się zerować 1TB. Właściciel posiadał tam jakieś mało ważne dane, próbowałem je odzyskać poprzez odpalenie linuksa lecz problem już występuje przy montowaniu partycji. Montowanie partycji trwa wieki i jak już się zamontuje to kopiowanie danych idzie jak krew z nosa.
  • #13 13978112
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Tak to jest przy uszkodzonych sektorach na dysku i wolnych sektorach, odzysk danych tylko z kopii posektorowej. Jeśli nie zamierzasz tego robić przekaż właścicielowi dysku co i jak i czas potrzebny na wykonanie tego. Kopia posektorowa może się wykonywać nawet i ponad 100h w tym przypadku. Zerowanie zależy jakim programem, czasy są różne i w grę też wchodzi stan dysku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 13978269
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    slowik57 napisał:
    mati211p napisał:

Zerowanie dysku o pojemności 160 GB trwa ok. 7 ~ 8 godzin, to się boję liczyć ile będzie się zerować 1TB. Właściciel posiadał tam jakieś mało ważne dane, próbowałem je odzyskać poprzez odpalenie linuksa lecz problem już występuje przy montowaniu partycji. Montowanie partycji trwa wieki i jak już się zamontuje to kopiowanie danych idzie jak krew z nosa.

Może z Twoim PC nie do końca jest tak, jak powinno być.
    Remap+zerowanie dysku 500GB trwa maks 1,5H, przy oczywiście jego 100% sprawności i sprawnej platformie bazowej. Spróbowałbym ten dysk podłączyć do innego PC i sprawdzić zachowanie.

slowik57 napisał:
    Na początku próbowałem wacik + alkohol izopropylowy, ale nie dawało to żadnego efektu z racji na bardzo duży nalot (szkoda że nie zrobiłem fotek)

Nie trzeba. Większość z nas wie, jak wyglądają zaśniedziałe styki.
    Pytanie takie, dlaczego tak się stało?

slowik57 napisał:
    Podejście drugie to było może trochę przegięcie ale nic nie uszkodziłem i nie miałem pomysłu jak to inaczej zedrzeć. Wziąłem bardzo drobniutki (podkreślam bardzo drobny) papier ścierny i wyciąłem malutki prostokącik i dociskając z góry przeciągnąłem po każdym pinie, po tej operacji jeszcze przetarłem to wszystko izopropanolem.

I w ten sposób uszkodziłeś kompletnie styki na złączu, co już się objawiło niestabilnymi sektorami w SMART. Niestety, w SMART nie ma parametru BC, który jednoznacznie określiłby problemy z zasilaniem tego HDD. Na tą chwilę, musiałbyś sprawdzić przewodność każdego ze styków na nie podłączonym HDD.
  • #15 14756555
    slowik57
    Poziom 14  
    Poszedł na złom. Zamykam.
    WD - Czy opłaca się wykonać remap i zerowanie w tym przypadku ?

Podsumowanie tematu

✨ Dysk WD10EALX wykazuje problemy z wydajnością, mimo że parametry SMART są w porządku. Po przeskanowaniu powierzchni dysku ujawniono niestabilne sektory, co sugeruje uszkodzenia. Użytkownicy dyskutują, czy warto przeprowadzać zerowanie i remap, jednak większość wskazuje, że lepiej zainwestować w nowy dysk, zwłaszcza że czas i koszty związane z tymi operacjami mogą przewyższać korzyści. Problemy mogą być spowodowane przez wadliwy zasilacz, co również zostało zasugerowane w dyskusji. Ostatecznie, dysk został uznany za nieopłacalny do naprawy i skierowany na złom.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA