logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić podświetlenie w zalanej Nokii 3510i? Szukam schematu!

slawuskarolcia 29 Kwi 2005 18:59 1491 13
REKLAMA
  • #1 1448538
    slawuskarolcia
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam problem z moja Nokia 3510i zostala zalana i nie wiem co zrobic zeby postawic w niej podswietlenie;-( wszystko inne udało mi się postawic a nie wiem co zrobic z podświetleniem, moze ktos posiada schemat??
    czy mogłby mi ktos pomóc??
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1448592
    krys1
    Poziom 23  
    Ocena: 6
    czysciles plyte glowna jak nie to wrzuc ja do benzyny lub spirytusu a pozniej dokladnie przeczysc ja szczoteczka.
  • REKLAMA
  • #3 1448605
    tasior01
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    Benzyna to nie słyszałem ale spirytus jest jest Bardzo dobry, ale nie ma to jak wanienka ultradźwiękowa i cleanser.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1448689
    slawuskarolcia
    Poziom 11  
    a skad wziasc wanienke ultrafioletowa?? a jak wrzuce do spirytusu to czy jak ja wyciagne wyczyszcze szczoteczka, to czym mam ja pozniej wysuszyc i czy tel bedzie nadal dzialal??
  • #5 1448707
    tasior01
    Poziom 19  
    Nie ultrafioletową :D Ultradźwiękową
    www.allegro.pl

Najpierw do psirytusu zamoczyc, co jakis czas przeczyscic, pozniej wycianac dobrze wysuszyć i dczekac z godzinke, wlaczyc i powinno grac

Pozdrawiam
  • #6 1448726
    slawuskarolcia
    Poziom 11  
    tasior01 napisał:

Najpierw do psirytusu zamoczyc, co jakis czas przeczyscic, pozniej wycianac dobrze wysuszyć i dczekac z godzinke, wlaczyc i powinno grac

Pozdrawiam

ale czyscic mam całą płytke?? wszystko pod tymi blaszkami?? suszyc hmm czy moge suszarka czy czym takim??
    a co do wanienki to dzieki:)
  • #7 1448744
    tasior01
    Poziom 19  
    Ściąg te blaszki plaskim srobokrtem leciutko zeby nie pogiać i cala plytke mocz ze dwie godziny :P
    No suszyć szuszarką na największym powietrzu ciepłym

Pozdrawiam
  • #8 1448747
    manius999
    Poziom 14  
    koledzy ja tez mam taki problem tyle ze wiem jaki układ jest padniety ale co z nim zrobic niestety przeciez tam sa strasznie małe kuleczki i jak go podniase to nie postawie na nowi a mam tez druga i niestety nie działa polifonia i tez wiem co to za układ.chodzi o wzmaczniacz polifonii ale jak to podniesc i postawic tak zeby działało??nie ma takich sit na te układy??
  • #9 1448755
    tasior01
    Poziom 19  
    Hot Air i do dzieła :D :P

Pozdrawiam
  • #10 1449089
    slawuskarolcia
    Poziom 11  
    tasior01 napisał:
    Ściąg te blaszki plaskim srobokrtem leciutko zeby nie pogiać i cala plytke mocz ze dwie godziny :P
    No suszyć szuszarką na największym powietrzu ciepłym

kiedy mam ja szorowac i jak czesto?? ja sie na tym nieznam dlatego prosze o pomoc a nie chce czegos spierniczyc:)

Pozdrawiam

Dodano po 42 [minuty]:

zrobiłem tak jak mowiliście i z niektórych układów zaczyna mi czarna maź wypływać czy tak ma być?? bo ja nie wiem i wycignąłem telefon

Dodano po 4 [minuty]:

Teraz to juz nikt nie odpowiada ;-(
  • #11 1449273
    tasior01
    Poziom 19  
    No jestem konczylem ogladac Kilerów 2 :D

Dobrze oznacza to że miałeś jakiś syf w fonie, szysc np. szczoteczka do zebow tylko pozniej nią nie myj zebow :D :P nie polecam :P a czestotliowosc to co jakies 30 minut

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 1449663
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    podświetlenie i tak prawdopodobnie nie będzie działać.Za to odpowiedzialny jest układ D320- taka czarna mała kostka.Jak wejdzie tam woda a acu nie zostanie na czas wyjęte z fona to następuje erozja połączeń pod nim .Trzeba podnies to to , wyczyścić i wlutować z powrotem ale:
    + często wytrawione sa pady układu wiec dajemy nowy
    + wytrawione mogą być pady na płycie i wtedy to du**

Sam układ jest mały i trudno sie go lutuje (uwaga! blisko klejone UPP i UEM) ale można to zrobić bez stawiania kulek.

pozdrawiam...ftb
  • #13 1450810
    slawuskarolcia
    Poziom 11  
    Wykapałem telefon w spirytusie dokładnie wysuszyłem, ale teraz mam problem. mianowicie jak szorowałem szczoteczka to musiałem przestawic w jakis sposob blaszki od karty sim ale teraz nie wiem jak je ustawic aby bylo dobrze, pozniewaz po wlaczoeniu telefonu wyskakuje mi komunikat wloz karte sim;-( jak wlozylem kawalek papieru pod baterie to wszystko bylo ok a teraz probowalem je jakos dogiac i nie dziala w ogole, nawet z papierem;-( prsze pozmozcie

pozdrawiam

Dodano po 23 [minuty]:

nawet nie wiem jak sciagnac to gniazdo karty sim:(
    ale widze ze nikt nie wie co z tym zrobic:(

Dodano po 2 [godziny] 3 [minuty]:

no nikt nie wie co zrobic:(
  • #14 1451791
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    nikt nie wie co zrobić bo nikt nie wie o co tak naprawdę pytasz.Nie wiem co można czyszcząc płytę zrobić z kontaktami czytnika które- są przecież przylutowane.Zakładam że nie korzystałeś z narzędzi ślusarskich więc, co mogłeś przestawić w tych blaszkach.
    Kontakty czytnika po zalaniu wymagają nieraz podczyszczenia.Sprawdz czy:
    - ich miejsca styku z kartą są czyste i jak nie to delikatnie przeczyść,
    - naciskając kolejno są sprężyste, lekko uginają się i wracają na swoje miejsca a jeśli nie-to napraw to mechanicznie lub wymień cały czytnik
    - połaczenie (lutowanie) z płytą jest pewne - ostatecznie możesz czytnik przelutować cienkim grotem(uwaga na bliski UPP by nie zewrzeć wystających na jego krawędzi wyprowadzeń)
    Najlepiej sprawdzić omomierzem poszczególne kontakty,czy są np zwarte do masy(poza GND oczywiście) i czy wogóle są połączone z układem.Trochę to łopatologicznie opisałem ale chyba o to Ci chodziło.Temat jeszcze nie wyczerpany ale od tego zacznij.

pozdrawiam ..ftb

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy naprawy podświetlenia w zalanej Nokii 3510i. Zalecane jest dokładne oczyszczenie płyty głównej, najlepiej poprzez moczenie w spirytusie lub benzynie ekstrakcyjnej, a następnie czyszczenie szczoteczką do zębów. Do skuteczniejszego czyszczenia polecana jest wanienka ultradźwiękowa z cleanserem. Po czyszczeniu należy dokładnie wysuszyć płytę, np. suszarką na ciepłym powietrzu. Podświetlenie jest sterowane przez układ D320 – małą czarną kostkę, która często ulega korozji po zalaniu. Naprawa wymaga podniesienia tego układu, oczyszczenia i ponownego wlutowania, co jest trudne ze względu na małe rozmiary i bliskie sąsiedztwo innych układów (UPP, UEM). Często pady pod układem są wytrawione i konieczna jest ich wymiana. Dodatkowo pojawiły się problemy z czytnikiem karty SIM – po czyszczeniu blaszki stykowe mogą wymagać delikatnego wyregulowania, sprawdzenia sprężystości i czystości styku, a w razie uszkodzenia – przelutowania lub wymiany czytnika. Zaleca się testowanie ciągłości połączeń omomierzem, aby wykluczyć zwarcia lub przerwy. W przypadku uszkodzenia wzmacniacza polifonii, który jest trudny do naprawy ze względu na małe kulki lutownicze, sugerowano użycie gorącego powietrza (Hot Air) do ponownego przylutowania. Całość naprawy wymaga precyzji i ostrożności, aby nie uszkodzić sąsiednich elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA