logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić zżarte ścieżki ładowania w zalanym Nokia 3510i?

i_punkt 28 Lut 2006 13:04 1416 11
REKLAMA
  • #1 2357273
    i_punkt
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Panowie kolajna masakre mi przyniesli :(
    Telefon zalanyod gniazda ladowania na wysokonsc klawiszy 7,8,9.Nie wiem czy ktos ja d0o szklanki wlozyl czy co....Sciezka od gniazda ładowania jest praktycznie cala zzarta...........Prosze o podpowiedz jak to naprawic i jak zrobic obejscie tej sciezki......Z góry serdeczne dzieki :|
  • REKLAMA
  • #2 2357422
    wasylwek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 87
    Nie jestem zbyt biegły w serwisówkach ale wydaje mi sie,że powinieneś to podlutować prosto do termistora czy bezpiecznika zwał jak zwał ale w kazdym razie do elementu z literką "K" , do padu bliżej dolnej częsci płyty głownej.
    Póżniej to już rzeźbiarstwo artystyczne.
    pzdr
  • REKLAMA
  • #3 2357496
    i_punkt
    Poziom 12  
    Niestety ;(
    Zrobiłem dokladnie według instrukcji i nic...
    Telefon nadal nie ładuje....
    Panowie pomocy bo bede musial spedzic nad nim noc :(

Dodano po 23 [minuty]:

Panowie pomozcie!!!!!!Nie chce sledzika spedzic sklepie przy telefonie :(
  • REKLAMA
  • #4 2357613
    r6665
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Tu bezpiecznik, o którym wspomniał @Sylwek.
    Według tej fotki, możesz sprawdzić przede wszystkim plus(+)
    TutajSERWISÓWKA, w razie poważniejszych problemów.
  • #5 2357726
    wasylwek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 87
    hmm jak ta zwora nie pomogła (mniemam ,że sprawdziłeś przejście bezpiecznika) to od niego scieżki leca juz dalej tylko w kierunku UEMa a ten nie dość ,że klejony w 3510 to zalatuje na odległość nieopłacalnością tej dalszej naprawy :cry:. Proponuję Ci udać sie na tego śledzia i dać sobie spokój z 3510 tką .Pójdź na potańcówkę i zapomnij o "nurku" .
    Wesołej zabawy .
  • REKLAMA
  • #6 2357794
    r6665
    Poziom 14  
    @Sylwek ma niestety rację...
    Uzupełniając tylko jego opinię powiem, że faktycznie nie ma co się długo zastanawiać, bo cała sprawa wygląda dość prosto.
    Sprawdź przejścia (albo je zrób) w takiej kolejności:

Od (+) ładowania końcówki systemowej do wspomnianego już F1, od F1 do L100 i dalej do C100, a od niego już tylko do diody V100, którą najlepiej wymień, bo często pada.
    Czyli (+) gniazda--->F1--->L100--->C100--->V100--->:cry:UEM
    Jeśli to wszystko jest OK, to możesz lecieć na śledzika bo dalej nie ma sensu akurat w tym modelu.
  • #7 2358098
    i_punkt
    Poziom 12  
    Panowie mimo wszystko jeszcze poprobuje...
    Prosiłbym o przeslanie mi pliku z serwisowka bo ten ktory dostalem niestety nie dziala ;/
    Jezeli nie pomoze to co zrobie jak dostane ta serwisowke to zatopie smutki w sledziku i...
    Maila z serwisowka prosze przeslac na mail i_punkt(_at_)op.pl

Z góry serdeczne dzieki :)
  • #8 2359206
    r6665
    Poziom 14  
    Tak to ma wyglądać jak na załączonym obrazku...:D
    Załączniki:
    • Jak naprawić zżarte ścieżki ładowania w zalanym Nokia 3510i? N3510i_charging(+).jpg (95.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2359973
    i_punkt
    Poziom 12  
    Panowie dziekuje bardzo za pomoc....Niestety ten szmelc nie ładuje ;/

Szkoda było tylko czasu ale zawsze warto probowac...Mimo wszystko jeszcze raz dziekuje bardzo za pomoc.

Zamykam temat
  • #10 2360735
    skinerek
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    To bankowo UEM. W modelach 1100 2600 to na potege padaja UEMy; jest tam montowana jakas inna wersja na bank tansza :). Wtedy nic tylko zewnetrzna ladowarka do baterii. Juz 6 sztuk samych 2600 takich mialem.
  • #11 2360802
    lackyluck
    Poziom 21  
    zmieniasz uema i po problemie
  • #12 2364556
    skinerek
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Powodzenia zycze. Klejony UEM, Jak go wyciagniesz bez naruszenia laminatu to juz sukces. Pozniej juz tylko za nowego zaplacic i za przeprogramowanie. :) Powodzenia

ps.
    Nieoplaca sie

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzonych ścieżek ładowania w zalanym telefonie Nokia 3510i, szczególnie w okolicy gniazda ładowania. Uszkodzenie obejmuje praktycznie całą ścieżkę od gniazda do elementów zabezpieczających, takich jak bezpiecznik (F1) i termistor (oznaczony literą "K"). Proponowano podlutowanie ścieżek bezpośrednio do bezpiecznika lub termistora, a następnie sprawdzenie kolejnych elementów w torze ładowania: od plusa gniazda przez bezpiecznik F1, indukcyjność L100, kondensator C100, diodę V100 aż do układu UEM. Wskazano, że dioda V100 często ulega uszkodzeniu i warto ją wymienić. Jednakże w modelu 3510i układ UEM jest klejony i jego wymiana jest trudna i nieopłacalna, co często kończy się koniecznością rezygnacji z naprawy lub używania zewnętrznej ładowarki do baterii. Wskazano również, że w podobnych modelach (np. Nokia 1100, 2600) usterki UEM są powszechne i wymiana jest kosztowna. Ostatecznie autor tematu nie uzyskał skutecznej naprawy i zamknął dyskusję.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA