logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć podwójny włącznik do lampy z 3 żarówkami, aby działały osobno?

Maruder00 21 Wrz 2014 17:29 3873 6
REKLAMA
  • #1 13978851
    Maruder00
    Poziom 2  
    Witam. Mam problem odnośnie połączenia lampy na 3 żarówki z podwójnym włącznikiem tak aby na pierwszym włączniku świeciły 2 lampy a na drugim 1.
    Po podłączeniu świecą wszystkie 3 :/
    Nie wiem czy problem polega na połączeniu we włączniku czy może przy lampie.
    Czytałem sporo wątków jednak żadem z nich nie rozwiązał mojego problemu.
    Więc tak, w puszcze przy włączniku znajduje się 6 przewodów (3 ze skrzynki L, N, PE i 3 idące w sufit). Może w tym miejscu ja je źle łącze?
    Z pojedynczymi nigdy problemów nie miałem.
    Następnie z sufitu mam oczywiście te same 3 przewody, natomiast w lampie przewodów jest 4 (PE, N, L i czarny (czyli zapewne L1). Przewód L (brązowy z sufitu łącze z brązowym w lampie i czarnym w lampie L1), N z N. i PE z PE. Więc problem polega chyba na podłączeniu włącznika.
    Włącznik ma 3 "podwójne" wejścia, jedno czerwone jak mniemam na L.
    Prosiłbym o informację jak podłączyć żeby to działało jak należy. Jeśli się nie uda to wezmę elektryka bo pozostało mi tylko te oświatlenie aby mieć wszystko jak należy.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 13978881
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2104
    Maruder00 napisał:
    Więc tak, w puszcze przy włączniku znajduje się 6 przewodów (3 ze skrzynki L, N, PE i 3 idące w sufit).

I tu jest problem, do lampy powinno iść 4-ry przewody (L1, L2, N, PE) bez tego się nie da
  • REKLAMA
  • #3 13978906
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    Maruder00 napisał:
    Następnie z sufitu mam oczywiście te same 3 przewody, natomiast w lampie przewodów jest 4 (PE, N, L i czarny (czyli zapewne L1). Przewód L (brązowy z sufitu łącze z brązowym w lampie i czarnym w lampie L1), N z N. i PE z PE. Więc problem polega chyba na podłączeniu włącznika.

Wniosek że między puszką a wyłącznikiem masz tylko 3 przewody, więc jeśli jeden z nich to PE to tylko dwa pozostają do doporowadzenia prądu do świecidełek, ergo wszystko (3 żarówki) musi być w jednym obwodzie, załączane wspólnie jednym wyłącznikiem.
    Jakiś tam ratunek tkwi w zmianie funkcji PE między puszką a wypustem w suficie, ale to ani zgodne z przepisami ani bezpieczne jeśli lampa wymaga połączenia z PE.
  • REKLAMA
  • #4 13978928
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2104
    jdubowski napisał:
    Jakiś tam ratunek tkwi w zmianie funkcji PE między puszką a wypustem w suficie

Nie pisz kolego takich rzeczy.
  • #5 13979038
    Maruder00
    Poziom 2  
    No właśnie tak myślałem. Więc pozostaje 1 włącznik na 3 lampy. Szkoda, ale cóż nie będe ryzykował z PE bo lampa ma elementy metalowe :/
    Dziękuje serdecznie za odpowiedź i rozwianie wątpliwości.
  • REKLAMA
  • #6 13979348
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    Maruder00 napisał:
    Więc pozostaje 1 włącznik na 3 lampy.

Jeśli to zwykłe żarowki to mozesz zastosować ściemniacz, albo "ściemniacz dla ubogich" w postaci jednej diody i podwójnego wyłącznika.
  • #7 13980400
    cirrostrato
    Poziom 39  
    Ocena: 959
    Wszyscy się upierają, że aby włączać niezależnie, dwie żarówki w lampie sufitowej, trzeba koniecznie cztery przewody w suficie, ja mam tylko trzy i niezależnie dwie żarówki włączam, dom budowany lata temu ale dziś, aby wszystko było lege artis musiał bym pruć sufit? Oczywiście wymieniając niedawno żyrandol w pokoju zostawiłem ten ,,czwarty'' kabelek w żyrandolu nie podłączony, wszystko działa i naprawdę mi coś grozi choć przez kilkadziesiąt lat w milionach domów w Polsce montowano lampy sufitowe tak jak ja mam do dziś?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z podłączeniem podwójnego włącznika do lampy z trzema żarówkami, aby dwie z nich były sterowane jednym włącznikiem, a jedna osobno. W puszce przy włączniku znajdują się trzy przewody (L, N, PE), co uniemożliwia niezależne sterowanie żarówkami, ponieważ wymagałoby to czterech przewodów (L1, L2, N, PE). Użytkownik rozważał możliwość zmiany funkcji PE, ale zrezygnował z tego pomysłu ze względów bezpieczeństwa. Inni uczestnicy dyskusji potwierdzili, że do niezależnego włączania żarówek potrzebne są cztery przewody, a niektórzy sugerowali użycie ściemniacza jako alternatywy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA