Witam. Mam problem odnośnie połączenia lampy na 3 żarówki z podwójnym włącznikiem tak aby na pierwszym włączniku świeciły 2 lampy a na drugim 1.
Po podłączeniu świecą wszystkie 3 :/
Nie wiem czy problem polega na połączeniu we włączniku czy może przy lampie.
Czytałem sporo wątków jednak żadem z nich nie rozwiązał mojego problemu.
Więc tak, w puszcze przy włączniku znajduje się 6 przewodów (3 ze skrzynki L, N, PE i 3 idące w sufit). Może w tym miejscu ja je źle łącze?
Z pojedynczymi nigdy problemów nie miałem.
Następnie z sufitu mam oczywiście te same 3 przewody, natomiast w lampie przewodów jest 4 (PE, N, L i czarny (czyli zapewne L1). Przewód L (brązowy z sufitu łącze z brązowym w lampie i czarnym w lampie L1), N z N. i PE z PE. Więc problem polega chyba na podłączeniu włącznika.
Włącznik ma 3 "podwójne" wejścia, jedno czerwone jak mniemam na L.
Prosiłbym o informację jak podłączyć żeby to działało jak należy. Jeśli się nie uda to wezmę elektryka bo pozostało mi tylko te oświatlenie aby mieć wszystko jak należy.
Pozdrawiam.
Po podłączeniu świecą wszystkie 3 :/
Nie wiem czy problem polega na połączeniu we włączniku czy może przy lampie.
Czytałem sporo wątków jednak żadem z nich nie rozwiązał mojego problemu.
Więc tak, w puszcze przy włączniku znajduje się 6 przewodów (3 ze skrzynki L, N, PE i 3 idące w sufit). Może w tym miejscu ja je źle łącze?
Z pojedynczymi nigdy problemów nie miałem.
Następnie z sufitu mam oczywiście te same 3 przewody, natomiast w lampie przewodów jest 4 (PE, N, L i czarny (czyli zapewne L1). Przewód L (brązowy z sufitu łącze z brązowym w lampie i czarnym w lampie L1), N z N. i PE z PE. Więc problem polega chyba na podłączeniu włącznika.
Włącznik ma 3 "podwójne" wejścia, jedno czerwone jak mniemam na L.
Prosiłbym o informację jak podłączyć żeby to działało jak należy. Jeśli się nie uda to wezmę elektryka bo pozostało mi tylko te oświatlenie aby mieć wszystko jak należy.
Pozdrawiam.