logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UBUNTU Linux - Identyfikacja zainstalowanych sterowników.

tohimon 22 Wrz 2014 12:25 8613 6
REKLAMA
  • #1 13980955
    tohimon
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Zacząłem zabawę z Linuxem więc na wstępie proszę o wyrozumiałość.

W jaki sposób mogę sprawdzić czy mam zainstalowane wszystkie sterownik. Czy jakiś mi nie brakuje. Mam starego lapka Toshiby i nie wiem za bardzo jakie podzespoły są włożone. Jest możliwość w jakiś sposób je sprawdzić czy muszę rozkręcać obudowę?
    Znalazłem na necie ciekawy temat o programie Easylin ale chyba projekt został zamknięty.

Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13980988
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 614
    Listę sprzętu sprawdź komendą lspci, ale jeżeli to stary laptop to na 99,9% masz wszystkie odpowiednie sterowniki w jajku.
  • REKLAMA
  • #3 13980999
    tohimon
    Poziom 10  
    ok mam listę teraz jak przeczytać czy działają poprawnie sterowniki czy muszę coś dodatkowo instalować?

Edit: ok chyba znalazłem :) -v lub -vv ... z tego co rozumiem jeśli jest podpisane jako : "Karnel drive in use" to znaczy że urządzenie korzysta z takiego sterownika?
  • REKLAMA
  • #4 13981016
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 614
    Ogólnie to z czym masz problem ?

Wklej wynik polecenie dmesg
  • #5 13981028
    tohimon
    Poziom 10  
    Zainstalowałem Ubuntu 14.04. Sposób myślenia mam z Windowsa. Tam jest Menadżer urządzeń i widać co nie działa a w Linuxie niestety nie wiem jak to sprawdzić i czy wszystko jest ok. Ciekawość mnie zżera :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 13981041
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    tohimon napisał:
    w Linuxie niestety nie wiem jak to sprawdzić i czy wszystko jest ok. Ciekawość mnie zżera

Jeśli system uruchamia się bez problemów, to jest ok.
    Jeśli napotkałby problem z HW, poinformuje Cię o tym na samym początku i potrafi się na tym zatrzymać lub nie uruchomi się poprawnie lub w ogóle.

tohimon napisał:
    Sposób myślenia mam z Windowsa

Więc trzeba się przestawić.
  • #7 13981046
    tohimon
    Poziom 10  
    Ok chyba powoli łapię. Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik rozpoczął przygodę z systemem Linux i poszukuje sposobu na identyfikację zainstalowanych sterowników w swoim starym laptopie Toshiba. Otrzymał wskazówki dotyczące użycia komendy `lspci` do sprawdzenia listy sprzętu oraz interpretacji wyników, aby ocenić, czy sterowniki działają poprawnie. Użytkownik zauważył, że w Linuxie brakuje odpowiednika Menedżera urządzeń z Windowsa, co utrudnia mu ocenę stanu sprzętu. Ostatecznie, jeśli system uruchamia się bez problemów, oznacza to, że sterowniki są prawdopodobnie zainstalowane poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA