logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie moge zainstalowac wszysztkich urzadzen w laptopie.

kmmazi 29 Kwi 2006 23:09 2469 6
REKLAMA
  • #1 2575454
    kmmazi
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    Po przeinstalowaniu systemu w laptopie toshiba satelite pozostalo mi w menadzerze urzadzen jedno urzadzenie niezainstalowane nazwane jako nieznane urzadzenie- kontroler sieci. Instalowalem wszystkie sterowniki jakie mialem i nic. Co gorsza nie wiem o jakie to urzadzenie chodzi. Czy ktos mi podpowie jak je zainstalowac??? Albo jak si edowiedzieć jakie to urzadzenie???

Dzieki wielikie. Krzysiek
  • REKLAMA
  • #2 2575505
    niziak
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Jeśli to nie jest karta sieciowa ethernet to może być kontroler firewire (IEEE 1394). Windows instaluje to także jako karte sieciową widoczną normalnie w polączeniach sieciowych.

Inna metoda uzyskania informacji to uruchomic regedit i uzyskanie vendor ID i product ID. Potem wpisac to w google i juz mamy.

regedit:
    HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Enum\

szukamy w drzwie ACPI, gdyz wszystkie nieznane urzadzenia powinny byc pod ta galezia (o ile bios mamy ACPI a na pewno mamy).
    Wchodzimy w kazde urzadzenie i szukamy w DeviceDesc nazwy "ieznane urzadzenie- kontroler siec". Jak znajdziemy patrzymy na HardwareID, lub inne klucze.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2576429
    fazeeR
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Miałem ten sam problem i dopowiedź okazała się zaskakująco prosta: Karta Wi-fi (skleroza nie boli...) Więc prawdopodobnie, jeżeli nie Lan i Fire-Wire to zostaje tylko Wi-Fi
  • REKLAMA
  • #4 2578507
    kmmazi
    Poziom 12  
    Karta sieciowa ethernet oraz kontroler firewire 1394 mam zain stalowane natomiast nie mam takiego urzadzenia jak Wi-Fi ( czym kolwiek to jest :)))) )

Jak to zainstalować???????

Dzieki jeszcze raz

Dodano po 57 [minuty]:

Co do znalezienia tego urzadzenia w rejestrze to w gałęzi ACPI mam tylko folder o nazwie SMCF030 a w nim jest tylko folder 4&32D50C2&0 wiec to raczej nie tutaj beda te niezainstalowane urzadzenia.

Dzieki raz jeszcze
  • Pomocny post
    #5 2578758
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Kolega Fazeer pisząc Wi-Fi miał na myśli kartę sieci bezprzewodowej.
    Podaj model swojego laptopa, a nie tylko rodzinę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2578982
    niziak
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Cytat:
    Co do znalezienia tego urzadzenia w rejestrze to w gałęzi ACPI mam tylko folder o nazwie SMCF030 a w nim jest tylko folder 4&32D50C2&0 wiec to raczej nie tutaj beda te niezainstalowane urzadzenia.

Dzieki raz jeszcze

Ok to poszukaj pod PCI, moze to urzadzenie nie jest zarzadzane przez ACPI (zalezy od biosu i chipsetu).

W galezi PCI masz jasno wskazane kto jest producentem.
    Np ja mam:
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Enum\
    PCI\
    VEN_1524&DEV_0510&SUBSYS_D0051631&REV_00

masz podane producent (vendor) 1524, device 0510 itd

a dalej wchodzać w głąb
    \4&16793a72&0&21F0
    mam
    "DeviceDesc"="ENE PCI Memory Card Reader Controller"

I to jest wbudowany w laptopa czynik kart SD/MC/Memory Stick

Na pewno poszukiwanie urzadzenie gdzieś się znajdzie.
    Ale musisz zaglądać wgłąb kluczy i patrzeć na opis słowny tak jak w tym przypadku DeviceDesc.
  • #7 2579050
    kmmazi
    Poziom 12  
    Udało sie!!!!! Rzeczywiscie była to karta sieci bezprzewodowej Wi-Fi ( do konca życia zapamietam tą nazwę ) :)

Teraz bez problemu pobralem do niej sterowniki i chula jak ta lala :)
    Dzieki jeszcze raz wszystkim za pomoc!!!!!!!

pozdrawiam serdecznie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po przeinstalowaniu systemu w laptopie Toshiba Satellite pojawiło się w Menadżerze urządzeń jedno niezainstalowane urządzenie oznaczone jako "nieznane urządzenie - kontroler sieci". Pomimo instalacji wszystkich dostępnych sterowników, problem pozostał nierozwiązany. Sugerowano, że może to być kontroler FireWire (IEEE 1394) lub karta sieci bezprzewodowej Wi-Fi. Aby zidentyfikować urządzenie, zalecano przeszukanie rejestru systemowego (regedit) w gałęziach ACPI i PCI w celu znalezienia identyfikatorów sprzętu (vendor ID i product ID), które można wyszukać w Internecie. Ostatecznie okazało się, że brakujące urządzenie to karta sieci bezprzewodowej Wi-Fi, do której po zidentyfikowaniu pobrano odpowiednie sterowniki, co rozwiązało problem instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA