logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips LCD 32 PFL 5322 - nie działają wejścia HDMI

kamillo1009 22 Wrz 2014 13:11 4449 2
REKLAMA
  • #1 13981067
    kamillo1009
    Poziom 2  
    Witam,

Przez dłuuuugi dłuuuugi czas męczyłem się z białym nboxem w MR. Często zanikał mu obraz, klatkowało a po jakimś czasie wracało do normy. Oddawałem go, jednak "specjaliści" z nc+ twierdzili, że wymyślam i mam się cieszyć bo chodzi jak burza. Z czasem działo się to coraz częściej. Do zeszłego tygodnia. Jak zwykle po jakimś czasie zerwał się obraz, zaczął klatkować a potem znikł całkowicie. W tym momencie nbox zakończył żywot.

Tyle tytułem wstępu.

Od tego momentu przestały działać wejścia HDMI w moim LCD 32 PHILIPS 5322. Na czincze i euro chodzi jak burza. Kable HDMI mam chyba z 8 sztuk i każdy próbowałem wymiennie na każdym z dwóch gniazd. Otworzyłem tv, jednak nie zaobserwowałem żadnych niepokojących elementów. Wszystko czyste, kondensatory jak najbardziej całe. Jednak na HDMI nie działa.

Moje podejrzenia wylądowały na eeprom, zaraz za gniazdami (24CO2WP). Myślicie że to może być to? Czy coś innego?

Jeśli EEPROM się wyczyścił jest możliwość zaprogramowania go "na żywca" bez programatora?

Philips LCD 32 PFL 5322 - nie działają wejścia HDMI

Niestety nigdy nie naprawiałem tego typu telewizorów, dlatego proszę o pomoc doświadczonych kolegów. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 13981149
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    Ustawienia fabryczne a jak nie pomogą to serwis.
  • #3 13981159
    kamillo1009
    Poziom 2  
    Ustawienia fabryczne w trybie serwisowym już zrobiłem, zapomniałem o tym wspomnieć.

Czyli raczej nie będzie możliwości zrobić go w domu? Co podejrzewasz, możliwy jest EEPROM? Niestety nie mam pod ręką oscyloskopu, więc ciężko określić czy jest sprawny. Ile może kosztować samo zaprogramowanie?

Pytałem się naszego wojewódzkiego serwisanta philips o sytuację - stwierdził, że do tego modelu części nie ma od kilku lat, mam sobie dać spokój.

Czy macie jakieś inne "ambitniejsze" propozycje ?
REKLAMA