logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd sterownika drukarki - system widzi jako nieznane urządzenie po formacie

slawny7 29 Kwi 2005 20:26 1370 6
REKLAMA
  • #1 1448834
    slawny7
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Mowa o drukarce. System widzi ją jako nieznane urządzenie i próba zainstalowania sterownika kończy się takim właśnie komunikatem. Żeby było śmieszniej, to posiadałem dwie takie same drukarki i na tej drugiej instalacja przebiegała bez problemu, po czym zamieniałem je miejscami i obie działały poprawnie... Teraz została mi jedna, ta niewidzialna i po niedawnym formacie mam spory problem... Czy jest prosty sposób, żeby to przeskoczyć?
  • REKLAMA
  • #2 1448850
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    oczywiście próbowałeś odinstalować [usunąć drukarkę]? i jakich sterowników używasz,tych z płytki ms czy ściągnąłeś extra dla twojej drukarki? i jaki system ? może ten błąd to o certyfikatach?albo stery pod 98 a nie xp lub odwrotnie? hm dróg jest wiele...
    zweryfikowałem pytania, nie wszystkie są trafione
    ale nie widzi mi się ta kombinacj zamiany drukarek ,w końcu w rejestrach został wpis a urządzenie może mieć soją identyfikację -tak myślę ,więc w rejestrach należałoby pousówać odpowiednie wpisy
  • REKLAMA
  • #3 1449744
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    Jaki Windows, jaka drukarka, jakim interface'm podłączona? Jeżeli obydwie drukarki drukowały poprawnie, a tylko dla jednej dało się zainstalować sterowniki, to prawdopodobne jest uszkodzenie drukarki.
  • REKLAMA
  • #4 1451335
    slawny7
    Poziom 18  
    Po kolei odpowiem na Wasze pytania...
    I tak ten problem pojawia się po formacie, nie po deistalacji.
    Używam dwóch systemów tj: win98 oraz win2000 i na obu dzieje sie tak samo, choć dziś win98 znalazł drukarkę i bez problemu przebiegła instalacja (tę niby uszkodzoną) - kilka razy wyłączyłem ją z sieci...
    Jesli o driverach, to nic nie kombinowałem i używam windowsowych oraz dostarczonych przez producenta wraz z drukarką.
    Drukarka jest podłączona do portu USB i żeby było wszystko jasne, jest to lexmark z 33.
    Hmm, padla sugestia, że drukarka może być uszkodzona. Zgodze się z tym twierdzeniem, ale wydaje mi się, że gdyby była uszkodzona, to uszkodzona byłaby trwale...
  • REKLAMA
  • #5 1451372
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    W Win 2000 musisz koniecznie zainstalować minimum SP1. Odinstaluj sterowniki i ponownie zainstaluj w zaktualizowanym systemie. Najlepiej wgraj od razu wszelkie łatki i SP do Win 2000.

-----------------------------------------------------
    Znalazłem kilka słów na ten temat:
    http://support.lexmark.com/cgi-perl/knowledge...0:288:0:0&framed=&docid=ENUS11532&relevance=1
  • #6 1979648
    slawny7
    Poziom 18  
    Hmm, problem się nie rozwiązał... W sumie da się z tym żyć.
    Dzięki za podpowiedzi.
  • #7 1979873
    kacz2n
    Poziom 17  
    Tak w ogóle to ja dodam że mam Lexmark z 13 i jest tak samo jak wyżej. Tylko tyle że to nie ma większego znaczenia na pracę drukarki.

Podsumowanie tematu

✨ Po formacie system operacyjny rozpoznaje drukarkę Lexmark jako nieznane urządzenie, a instalacja sterowników kończy się błędem. Problem dotyczy drukarki podłączonej przez USB, model Lexmark z 33, występuje zarówno w systemach Windows 98, jak i Windows 2000. Drukarka była wcześniej używana bez problemów, a zamiana miejscami z identyczną drukarką powodowała, że obie działały poprawnie. Sugerowano usunięcie wpisów rejestru związanych z urządzeniem oraz instalację najnowszych sterowników i aktualizacji systemu, w tym Service Pack 1 dla Windows 2000. Pomimo prób problem nie został rozwiązany, choć na Windows 98 instalacja czasem przebiegała poprawnie. Wskazano również możliwość uszkodzenia sprzętowego, jednak brak trwałej awarii. Inny użytkownik zgłosił podobny problem z modelem Lexmark z 13, który nie wpływa na funkcjonalność drukarki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA