logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć własny obraz instalacyjny systemu Windows XP?

piotrek power 29 Kwi 2005 20:51 13042 23
REKLAMA
  • #1 1448908
    piotrek power
    Poziom 27  
    Ocena: 195
    Witam wszystkich.

Myślę że temat ten był już poruszany na forum, ale za każdym razem jak wpiszę w szukaj to co mnie interesuje, i różnie to ujmując to wyskakuje:

"Niestety nie można wykonać zapytania. Wpisane zapytanie jest zbyt ogólne i pochłania za dużo zasobów serwera. Spróbuj wpisać bardziej szczegółowe zapytanie"

Mam pytanie:
    W jak sposób utworzyć obraz Windowsa XP. Aby później nie instalować wszystkich sterowników i podstwowych programów, tylko z płytek np. pod dosem skopiować ten obraz i mieć gotowego do urzytku XP-eka.

Pozdrawiam.
    Za pomoc dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 1448918
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 671
    norton ghost -protoplasta i najlepszy -są inne np true image etc...
  • #3 1449015
    piotrek power
    Poziom 27  
    Wpisuje na stronie: www.nowe.pl - te programy o których pisałeś ale nic nie znajduje :(
  • REKLAMA
  • #4 1449084
    jannaszek
    Poziom 39  
    są takie sieci p2p że jak wpiszesz to to na ekranie ci sie nie zmieści {trzeba programik zainstalowac }
    są wersje szare ware ,trial i nielegalne których nie polecam z pewnych przyczyn
    w miedzy czasie ,przeglądnij ten link i skopiuj go bo ci się przyda i to nie tylko do ghosta : http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/ghost/nghost.php3

ghosta możesz nabyć kupując norton system works-dla przykładu ,norton antivirus
    możesz sprawić sobie również ultimate boot cd , hiren,s boot 6

Dodano po 8 [minuty]:

zresztą tu są jakieś ghosty: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic257585.html
    , a wogóle na elektrodzie jest prostokącik >szukaj,wpisz ghost i czaj
  • #5 1449213
    Agentlos
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Ja polecam Drive Image 2002 firmy Power Quest. Bardzo prosty w obsłudze, dobrze kompresuje (u mnie z 2,5GB skompresował na 980MB). Program nie jest darmowy. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz :-).
  • REKLAMA
  • #6 1450760
    piochuxl
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Norton Ghost ale wiesz co opis z cdrinfo sobie podaruj autor nie zna kompletnie programu. Nie wie że można ustawić automatycznie aby program podzielił na odpowiednie płytki nie podał że można spreparować płytę która po włożeniu do napędu sama zacznie odtwarzać system ITD
    Załączniki:
    • NG2002_70PL.pdf (1.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1450966
    jannaszek
    Poziom 39  
    ja po prostu ghosta uruchomiłem przy pierwszym razie ,jest tak intuicyjny i prosty więc mi nie mów co mam darowac ,chodzi o screany itp, aby gośc zobaczył migawkę i część walorów
    a link kazałem skopiować bo to jest strona którą każdy powinien odwiedzic zanim zada nieraz głupie pytanie na temat płytek,nagrywania ,programików etc
    wszystko-oprócz tego gość nie prosił o szczegółowy opis proga w pdf za który każesz płacic punktami
  • #8 1451003
    piochuxl
    Poziom 20  
    ok spokojnie jest intuicyjny też tak zaczynałem ale można więcej a to co pisze na cdrinfo nieumożliwi zrobienie obrazu na płytę cd bo min obraz to 1Gb jeśli będzie to XP a uruchamiając ghosta z odpowiednim przełącznikiem możesz ustawić aby tworzył kilka obrazów po 700 Mb!!!!!
    Więc jeśli można więcej dlaczego nie kożystać z tego??
  • #9 1451183
    jannaszek
    Poziom 39  
    nie potrzeba żadnych przełączników -obraz jaki wielki nie będzie,tyle płyt będzie wołał ,mało poinformuje o tym przed dokonaniem archiwizacji
    przeglądnąłem ten opis i w zasadzie jest wyczerpujący do stworzenia obrazu partycji
  • #10 1451265
    piotrek power
    Poziom 27  
    Teraz muszę tylko w jakiś sposób ściągnąć: Norton Ghost albo Drive Image 2002 i będzie OK. Zacząłem ściągać eDonkeyem ale wiadomo jak się ściąga programami p2p, czasami ściągnie szybko a czasami pół roku trzeba czekać.
  • REKLAMA
  • #11 1451557
    jannaszek
    Poziom 39  
    żeby było ciekawiej polecę jeszcze jeden program, który jest w pakiecie SONIC RECORD NOW DELUXE 7[naszybszy ze znanych mi softów do nagrywania i zarazem najlepszy] -NAZWA SIMPLE BACKUP-
    można zarchiwizować wybrane pliki ,foldery ,programy, lub cały dysk - po wybraniu tej opcji dane są przetwarzane na image w folderze temp ,póżniej wypala się na cd lub dvd [potrzeba miejsca na dysku]
    nie wiem w jakim stopniu dane są kompresowane -nie robiłem tym programem bo do tej pory dobrze służy ghost [przy ghoście silnie polecam robic wszystko pod dosem ]
    Załączniki:
    • sonic record now deluxe 7.GIF (64.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 1452231
    piochuxl
    Poziom 20  
    Cytat:

nie potrzeba żadnych przełączników -obraz jaki wielki nie będzie,tyle płyt będzie wołał ,mało poinformuje o tym przed dokonaniem archiwizacji
    przeglądnąłem ten opis i w zasadzie jest wyczerpujący do stworzenia obrazu partycji

Niby tak ale pewnie nie robiłeś jeszcze obrazu dużej partycji w orginale po starcie ghost tworzy pliki o wielkości 2 Gb nie 650 Mb jak kto ma nagrywrkę dvd no to ok a i pewnie nie czytałeś pierwszej wersji artykułu teraz przeczytałem tą i jest prawie wszystko tylko jeśli nagrywarka jest nieobsługiwana??? Przyznaję mój błąd nie zauważyłem że poprawiono artykuł ale nadal ma niedociągnięcia.
  • #13 1452259
    jannaszek
    Poziom 39  
    no nie mogę cie zrozumieć -wyjaśnijmy przede wszystkim że ja robię kopie tylko i wyłącznie z dosa ,kiedy to winda bezpiecznie śpi,więc radzę ci spróbuj zabawy z dosa z dyskietki ghost, czy tam cd ghost
    a zrozumiesz że ten problem nie istnieje
    próba archiwizacji partycji pod systemem zakończyła się nie wstaniem systemu, po przywruceniu , dlatego wyjaśniam z tym dosem
    cześć
  • #14 1453169
    piochuxl
    Poziom 20  
    Przełączniki są pod dosa!!!! problem isnieje bo nie wszystkie nagrywarki obsługuje ghost a poza tym są miłym dodatkiem który może pomóc teraz ja nie rozumiem twojego oporu do wiedzy???
    Nortona ghosta znam kilka lat i nie musisz mi tłumaczyć jak robić obraz choć mylisz się w NG9 da się spod windy zrobić obraz
  • #15 1453190
    piotrek power
    Poziom 27  
    Agentlos napisał:
    Ja polecam Drive Image 2002 firmy Power Quest. Bardzo prosty w obsłudze, dobrze kompresuje (u mnie z 2,5GB skompresował na 980MB). Program nie jest darmowy. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz :-).

Udało mi się ściągnąć ten program, i utworzyłem obraz dysku C:\ czyli Windowsa. Z 2,01 GB zrobiło 0,82 GB. No ale mam problem.
    Mianowicie. Utworzyłem ten obraz i gdy zrobie formata to jak go uruchomić i skopiować żeby przywrócić system. Sądze że pasowała by jakaś dyskietka za pomocą której odtworzył bym ten obraz i przerzucił jego zawartość na C:\. Tylko nigdzie nie mogę znaleźć w tym programie żeby utworzyło jakąś dyskietkę :\. Proszę o wyjaśnienie.
  • #16 1453306
    jannaszek
    Poziom 39  
    tak się robi w ghoście ,dyskietkę się tworzy pod windą ,ale i tak nie potrzebna bo robi się płytke butowalną ,niech ci wyjaśni ten co ci poradził image drive
    piochuxl boję się ale niewiedzy anie wiedzy ,dalej nie wiem oczym mówisz ,przeżuciłem za 3 lata 4 nagrywary i 3 cdromy ,wszystko to ghost respektowal więc nie wiem o jakich shalterach mi tłuczesz ,chyba że masz cdroma z 70 -ych lat
    wybieram partycję ,rodzaj kompresji ,dodaje obraz dyskietki o którą pyta i robię ducha to wszystko ,jak dla mnie, juz wystarczy, wolę swoją niewiedzę niż twoją wiedzę
    żegnam się
  • #17 1453326
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    piochuxl, mógłbyś powiedzieć, z którymi nagrywarkami nie współpracuje NG?
  • #18 1453409
    piotrek power
    Poziom 27  
    Znalazłem. Drive Image 2002 można bez problemu uruchomić w dosie i tworzyć obraz. Ale gdy puściłem w Windowsie to automatycznie uruchomiło go pod dosem i tworzyło image. Wszystkie opercje pod dosem wykonuje za pomocą programu "NC". Przynajmniej nie muszę siedzieć pół godziny aby uruchomić jakąś aplikację która jest gdzieś zakopana w katalogach. Narazie nie sprawdzę do końca jak się spisuje Drive Image 2002 dlatego że siadłą mi nagrywarka, a nie będę tworzył teraz obrazu bo nie ma sensu. Chciałbym zrobić obraz gdy Windows wmiare dobrze chodzi, i muszę instalować programy na tej samej partycji a teraz mam porozwalane po całym dysku. Ghosta jeszcze nie ściągnołem.
  • #19 1453434
    jannaszek
    Poziom 39  
    good luck
  • #20 1454479
    piochuxl
    Poziom 20  
    Np nagrywarki pod usb
  • #22 1454803
    piochuxl
    Poziom 20  
    Przeczytaj na stronach symatec-a ale nie o to chodzi temat dla mnie jest zamknięty i nie ma po co dalej się kłucić
  • #23 1457068
    Darekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    piotrek power napisał:

W jak sposób utworzyć obraz Windowsa XP. Aby później nie instalować wszystkich sterowników i podstwowych programów, tylko z płytek np. pod dosem skopiować ten obraz i mieć gotowego do urzytku XP-eka.

Ja natomiast do tego celu polecam program Partimage dostępny pod adresem http://www.partimage.org/.
  • #24 2167752
    pawelts1
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    a co jeśli jest ntfs czy jeżeli zbotuje z cd win98 i odpale z innej plytki ghost'a to zobaczy dysk?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobów tworzenia własnego obrazu instalacyjnego systemu Windows XP, aby uniknąć ponownej instalacji sterowników i podstawowych programów. Najczęściej polecanym narzędziem jest Norton Ghost, który umożliwia tworzenie obrazów partycji i ich kompresję. Program można uruchamiać pod systemem DOS, co zapewnia bezpieczne tworzenie kopii bez ryzyka uszkodzenia systemu. Istotną funkcją Ghosta jest możliwość dzielenia obrazu na pliki o rozmiarze dostosowanym do nośników CD (np. 700 MB), a także tworzenie bootowalnych płyt CD lub dyskietek do przywracania systemu. Alternatywnie wymieniono Drive Image 2002 firmy Power Quest, który również działa pod DOS i oferuje dobrą kompresję obrazu. Wspomniano także o programie Simple Backup z pakietu Sonic Record Now Deluxe 7, który pozwala archiwizować dane i tworzyć obrazy dysków. Poruszono kwestie kompatybilności z nagrywarkami, zwłaszcza problem z nagrywarkami USB, które mogą nie być obsługiwane przez Ghosta. Wskazano, że tworzenie obrazu pod DOS jest bezpieczniejsze niż pod działającym systemem Windows, gdzie może dojść do uszkodzenia systemu. Na koniec pojawiła się sugestia użycia programu Partimage jako alternatywy do tworzenia obrazów partycji. Dyskusja zawierała również linki do artykułów i forów z dodatkowymi informacjami o Norton Ghost.
REKLAMA