logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konwersja wideo x264 - GPU NVidia GTX460 nieaktywne po zmianie CPU na I5 4690K

Edward Pudaś 22 Wrz 2014 22:21 2832 5
REKLAMA
  • #1 13982712
    Edward Pudaś
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam!
    Mam taki problem, który wyłonił sie dopiero niedawno. Otóż poprzednio miałem procesor I3-4330 i kartę grafiki NVidia GTX460 Cyclone. Konwersja wideo kodekiem x264 przebiegała doskonale w czym duża zasługa była karty graficznej. Bez niej sam procesor choć pracował na 4 wątkach robił to ok 5 razy wolniej.
    Niedawno zmieniłem ten procesor na I5 4690K i podkręciłem go do 4,5 GHz. Pracuje stabilnie do 4,9 GHz (tak wykazały testy) ale pozostałem na tych 4,5. No i gdy chciałem ponownie skonwertować film to się okazuje, że opcja wspomagania przez GPU jest obecnie nieaktywna . Nie wiem czy to może być wpływ nowych sterowników NVidii czy coś innego blokuje kartę graficzną.
    Używam programu AnyVideoConverter v 5.0.9 albo zamiennie Freemake Video Converter. Ten drugi w opcjach mi wypisuje że moja karta graficzna nie spełnia wymagań CUDA. A CUDA są włączone jak widać w panelu NVidii i nie mam pojęcia co się zmieniło w systemie :(
    Dodam tylko, że niedawno zainstalowałem NVidia Inspector (był potrzebny w FSX) i może on coś blokuje?
  • REKLAMA
  • #2 13982844
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 13983403
    Edward Pudaś
    Poziom 11  
    Też tak pomyślałem, żeby powrócić do ustawień fabrycznych ale jak się okazuje - przynajmniej w moim przypadku, nie jest to takie proste. Opisałem to w innym dziale (Multimedia). Prawdopodobnie padłem ofiarą kombinacji producenta płyty głównej, w tym wypadku Gigabyte. Otóż moja płyta GA-H87 HD3 wg założeń nie nadaje sie do podkręcania gdyż tego nie wspiera chipset H78. Ale ostatnio wypuszczono nowe wersje BIOSu, które jednak to umożliwiają. Po wstawieniu procesorów z serii I5, I7 z literką K pojawiają się gotowe profile z podniesionymi mnożnikami. Być może gdzieś te BIOSy są nie do końca dopracowane.
  • REKLAMA
  • #4 13984212
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 13984878
    Edward Pudaś
    Poziom 11  
    Powiem tak. Kupiłem ten procesor z uwagi na to, że często gram w MS Flight Simulator X. Tam głownie potrzebny jest właśnie komputer z wysoko taktowanym procesorem i mniej wymagającą kartą graficzną. W zasadzie idealny byłby I3 K ale takich nie ma. Tego I5 4690K przetestowałem takim programem Gigabyte Easy Tune i wyszło, że stabilnie może pracować nawet na 4.9 GHz. Nie próbowałem jak będą działać gry czy inne programy na tym ustawieniu, ale wydawało mi się, że te 4.5 GHz będzie takim złotym środkiem. O temperaturę raczej nie muszę się martwić bo wg CoreTemp nie przekroczył 65 stopni przy maksymalnym obciążeniu -podczas konwersji wideo 2.5 GB. Na razie koresponduję z serwisem Gigabyte i jak mi cos podpowiedzą to przekażę na forum.
  • #6 14482448
    Edward Pudaś
    Poziom 11  
    Chciałbym zakończyc ten temat gdyż sprawa sie rozwiązała z chwilą zaktualizowania programu do nowszej wersji. Konwersja filmów za pomoca karty graficznej jest bez porównania szybsza niż najszybszym procesorem Intela.
REKLAMA