logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Manta LCD 2202 poziomy pas na dole ekranu. Znika po kilku minutach pracy.

WodzBorsuk 23 Wrz 2014 17:45 3141 4
REKLAMA
  • #1 13984607
    WodzBorsuk
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Problem jest następujący. Zaraz po włączeniu monitora na dole pojawia się pas złożony z kolorowych smug. Po kilku minutach jaśnieje, robi się biały, później pół przezroczysty, na koniec (po jakiś 15-20 minutach) znika całkowicie pozostawiając po sobie jedynie jedno pikselowe białe linie. Cały proces widoczny na zdjęciach. Kiedy pas już jest biały uderzenie w monitor lub ucisk w różnych miejscach z tyłu obudowy potrafi przyspieszyć proces znikania. W trakcie pracy uszkodzony obszar potrafi czasem zamigotać, a czasami znów pojawia się biały pas. Znów pomaga uderzenie w obudowę.

Monitor rozebrałem, żeby chociaż obejrzeć elektronikę i poruszać taśmą. Sam proces rozebrania pomógł początkowo. Matryca wyjęta z obudowy wyświetlała obraz prawidłowo, bez żadnych artefaktów. Po złożeniu problem powrócił. Monitor nie reaguje na ruszanie taśmą, kondensatory wyglądają dobrze. Brak mi sprzętu pomiarowego (dyponuję tylko podstawowym miernikiem) i wiedzy, żeby sprawdzić każdy element.

Moje pytanie brzmi: czy objawy wskazują jednoznacznie na uszkodzenie konkretnego elementu?

Manta LCD 2202 poziomy pas na dole ekranu. Znika po kilku minutach pracy. Manta LCD 2202 poziomy pas na dole ekranu. Znika po kilku minutach pracy. Manta LCD 2202 poziomy pas na dole ekranu. Znika po kilku minutach pracy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13988539
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Ocena: 899
    Sprzęt pomiarowy zbędny bo i tak nie wiedziałbyś jak wykorzystać ;)

Uszkodzenie matrycy a ściśle przerwy tzw. taśmy flex .
    Spróbuj poszukać coś po oznaczeniach matrycy , może ktoś ma solucje jak naprawić/przywrócić połączenia taśm .
  • REKLAMA
  • #3 14021310
    WodzBorsuk
    Poziom 10  
    Wreszcie znalazłem chwilę, żeby znowu rozebrać monitor. Poszukałem oznaczenia matrycy i znalazłem wygrawerowane na metalowej obudowie matrycy PT 220WA01. Nie wiem czy to to, bo google zwraca dwa wyniki na aliexpres, które nie działają, a dalej mówi po chińsku. Ile może kosztować wymiana/naprawa taśmy flex w serwisie? (przy okazji, znacie jakiś serwis w okolicach Łodzi?)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14022720
    dorota_g
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Chunghwa CLAA220WA
    Tego się nie naprawia.
    Można kupić matrycę używaną sprawną na alledrogo.
  • #5 14024116
    WodzBorsuk
    Poziom 10  
    Dziękuję za nazwę, na allegro stoi jedna za 150zł + wysyłka więc chyba poszukam drugiego używanego monitora.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam,
    Wiktor
REKLAMA