logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Usługi serwisowe dla firmy

andzioj 24 Wrz 2014 20:57 1587 16
REKLAMA
  • #1 13988126
    andzioj
    Poziom 9  
    Witam wszystkich,

piszę tutaj w nietypowej może sprawie, ale nie wiedziałem w którym dziale mogę umieścić ten post, więc umieściłem go w dziale chyba najbardziej pasującym.

Chodzi o to, że wykonałem szereg usług informatycznych dla jednej z dużych firm:

1. Zaprogramowanie i konfiguracja urządzenia skanująco/drukującego(generalnie kombajnu) do skanowania przez całą sieć firmową
    2. Konfiguracja 6 komputerów stacjonarnych do przyjmowania plików z urządzenia(SMB)
    3. Instalacja drukarki sieciowej na 1 stacjonarce
    4. Konfiguracja poczty e-mail biurowej na 1 stacjonarce
    5. Naprawa 1 stacjonarki(wymiana spalonego USB)
    6. Optymalizacja działania 3 windowsów(2 windows 7, 1 windows XP)
    7. Odzyskanie dokumentów firmowych z kopii zapasowych
    8. Odzyskanie całej korespondencji e-mail kierownika
    9. Usunięcie wszystkich wirusów(bez użycia antywirusa) z 1 stacjonarki
    10. Instalacja wszystkich programów + konfiguracja na 1 stacjonarce(kierownika)
    11. Konfiguracja sieci firmowej do działania skanowania przez sieć(2 routery)
    12. Doradztwo w sprawie i dobranie odpowiedniego sprzętu do przechowywania kopii zapasowej dysków firmowych

Całość pracy zajęła 16 h(2 dni po 6 h) i 1 dzień 4 h. Policzyłem firmie 1000 zł brutto za wszystkie usługi i kłócą się, że za drogo i nigdy nie widzieli tak drogiej obsługi.

Jestem informatykiem(studia 5-letnie magisterskie) z 3-letnim stażem pracy jako programista Java/C#/Android/Assembler.

Czy dobrze wyceniłem czy sam może przeceniłem pracę za wysoko ?

Dziękuję za odpowiedź z góry :)
  • REKLAMA
  • #2 13988356
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    Mało. Samo odzyskanie danych jest drogie.
  • REKLAMA
  • #3 13988366
    Epox
    Poziom 38  
    Ocena: 141
    andzioj napisał:
    7. Odzyskanie dokumentów firmowych z kopii zapasowych
    8. Odzyskanie całej korespondencji e-mail kierownika
    9. Usunięcie wszystkich wirusów(bez użycia antywirusa) z 1 stacjonarki
    10. Instalacja wszystkich programów + konfiguracja na 1 stacjonarce(kierownika)

Może jestem pazerny ale ja tu już widzę 1000 zł.
  • #4 13988421
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Potwierdzam. Cwaniaki szukają "jeleni". Gdyby zatrudnili wykwalifikowanych profesjonalistów (np: autoryzowany serwis tego "kombajnu", specjaliści od sieci, od odzyskiwania danych, sprzętowiec elektronik do wymiany USB oraz typowy serwisant PC) zapłacili by sporo więcej niż to 1000 zł. Ja robiłem kiedyś takie rzeczy (wszystko z tego co wymienione oprócz lutowania) po stawce 10 zł za godzinę, tymczasem specjaliści z pewnej znanej, wielkiej firmy, zainkasowali 200 zł za godzinę pracy. Takie czasy. Dobrze, że już tam nie pracuję :-)
  • #5 13988488
    andzioj
    Poziom 9  
    No właśnie, a mi zeszli do 600 zł i powiedzieli, że więcej nie zapłacą, bo cena pierwotna za usługi jest "przegięciem". Warto walczyć dalej ? Czy godzić się na 600 zł ?
  • REKLAMA
  • #6 13988502
    Epox
    Poziom 38  
    Ocena: 141
    Wszystko zależy jak kolega się z nimi umawiał na początku. sprawdziłem mniej więcej z "cennikiem" wyszło 1590zł netto bez rabatów (te są do 50-70%) za stałą współpracę negocjacji itd suchy cennik tzn jedenorazowy.
  • REKLAMA
  • #7 13988531
    akard
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Kolego "helmud7543" odnoszę wrażenie, że porównujesz dwie nieporównywalne rzeczy:
    1. Ile zarabiasz jako pracownik
    2. Ile kasujesz jako firma mająca duże koszty prowadzenia działalności na polskim rynku.
    Nie zapominajmy o tym przy podawaniu ceny za usługę.

Odnośnie zapytania "andzioj".
    andzioj napisał:
    Całość pracy zajęła 16 h(2 dni po 6 h) i 1 dzień 4 h. Policzyłem firmie 1000 zł brutto za wszystkie usługi i kłócą się, że za drogo i nigdy nie widzieli tak drogiej obsługi.

Odnosząc się do powyższego uważam, że cena wcale nie jest wygórowana, wręcz rzekłbym niska. Wyczuwam tu pewien blef klienta w celu maksymalnego obniżenia kwoty.
    Pamiętaj! Znaj wartość swoją i swojej pracy.
  • #8 13988646
    andzioj
    Poziom 9  
    No właśnie współpracy nie chcieli to policzyłem im po normalnym cenniku, a na zachętę i tak zszedłem z ceny za poszczególne i się wykłócali, że tak "drogiej obsługi informatycznej nie widzieli".
  • #9 13988664
    helmud7543
    Poziom 43  
    akard napisał:
    Kolego "helmud7543" odnoszę wrażenie, że porównujesz dwie nieporównywalne rzeczy:
    1. Ile zarabiasz jako pracownik
    2. Ile kasujesz jako firma mająca duże koszty prowadzenia działalności na polskim rynku.

Co za różnica - dla klienta cena i tak nieporównywalna, zakres usług też (tylko w drugą stronę :-) ) tyle że gwarancji nie tracił.

Do autora - jeśli cena pierwotna była ustalona, masz na to świadków, to sprawa jest prosta - albo płacą dobrowolnie albo droga prawna. Nawet jeśli całość była umówiona "bez papierów" to oni tym bardziej się umoczą. Pytanie tylko co to za firma i jakie mają "plecy".
  • #10 13988696
    andzioj
    Poziom 9  
    Firma duża, plecy spore, a świadków i tak nie będzie, bo nikt nie będzie chciał podpaść szefowi.
  • #11 13988816
    b.jurek
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    NO to dupa blada....trzeba było podpisać umowę o dzieło i konkretnie się umówić na określoną stawkę....teraz to "po ptakach" ....
  • #12 13988920
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    Bierz 600, szefowi podaj adresy firm serwisu technicznego. Przy kolejnych awariach stwierdź, że nie poradzisz sobie z tym niech wzywają specjalistyczną firmę.
  • #13 13988950
    helmud7543
    Poziom 43  
    To kiepsko - sam zadecyduj. Co do umowy o dzieło - jak już to zlecenie. "Dzieło" taka firma podważy, że to nie tak, tamto nie tak zrobione i ostatecznie obniży kwotę. Stara i znana praktyka. Niestety - od takich cwaniaków aż się roi.
    Może jednak warto powalczyć? Zechcą się skompromitować, gdy np: poinformujesz w mediach społecznościowych że nie płacą za usługi? Albo poinformujesz właściciela firmy? Albo sąd pracy że zatrudniają ludzi na czarno? Jest dużo możliwości, nie wszystkie mogę tu wymienić, bo nie we wszystkie angażuje się organy RP :twisted:

P. S. Kiedyś to sam bym odpuścił. Trudno policzyć ile przepracowałem za półdarmo lub całkiem za darmo. Teraz to co moje po prostu biorę. Życie troszeczkę uczy i dzisiaj ktoś mi mówi, że komuś podpadłem, to oznajmiam że niech się martwi ten ktoś, bo podpadł mnie :twisted:
  • #14 13988968
    kaputo
    Poziom 21  
    Ocena: 128
    Wiesz dlaczego ludzie mało zarabiają? Dlatego, że sobie na to pozwolą. Inna sprawa, że jak nie ma równowagi na rynku, to wywalczyć swoje jest trudniej.

Na marginesie:
    andzioj napisał:

Jestem informatykiem(studia 5-letnie magisterskie) z 3-letnim stażem pracy jako programista Java/C#/Android/Assembler.

uważasz że mają ci zapłacić za twój dyplom czy twoją pracę. Rozdziel te dwie kwestie. Ułatwi ci to pracę, bo takie podejście jest typowo młodociane. Tylko zrozum mnie dobrze, jestem po stronie uczciwego pracownika a nie cwaniaczka pracodawcy.
  • #15 13989191
    andzioj
    Poziom 9  
    kaputo napisał:
    Wiesz dlaczego ludzie mało zarabiają? Dlatego, że sobie na to pozwolą. Inna sprawa, że jak nie ma równowagi na rynku, to wywalczyć swoje jest trudniej.

Na marginesie:
    andzioj napisał:

uważasz że mają ci zapłacić za twój dyplom czy twoją pracę. Rozdziel te dwie kwestie. Ułatwi ci to pracę, bo takie podejście jest typowo młodociane. Tylko zrozum mnie dobrze, jestem po stronie uczciwego pracownika a nie cwaniaczka pracodawcy.

Wiem o tym i nigdy klientom nie liczę za dyplom(o tym się już zaraz po studiach przekonałem), a za pracę i tutaj też wszystko wykonałem, spinałem się, żeby jak najszybciej i takie o cyrki. Ale fakt, na początku umowę podpisać o dzieło i będzie podstawa na później.
  • #16 13989214
    akard
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Na przyszłość zalecam nieodwołalnie trzymać się zasady:
    1. dokumenty (kosztorys, umowa)
    2. praca i ewentualne aneksy (przy zmianach ilości prac)
    3. rozliczenie i faktura
  • #17 14002267
    andzioj
    Poziom 9  
    Dzięki bardzo za porady. Przydadzą się na pewno :)

Nie chciałbym może przeholować z cenami i chciałbym jeszcze zapytać o taką opiekę informatyczną firmy:

1. 15 komputerów z Windows od XP do 7( w dwóch siedzibach, jedna 7 km, druga 45 km od miasta)
    2. 1 raz w miesiącu przyjazd na przegląd wszystkich komputerów pod kątem oprogramowania jak i sprzętu, aktualizacje systemu, oprogramowania, optymalizacja działania systemu itp.
    3. Wykonywanie regularne kopii zapasowej
    4. Zarządzanie i konserwacja oprogramowaniem do kadr i płac
    5. Podstawowe usługi serwisowe na zamówienie firmy

Na ile mniej więcej wycenilibyście taki outsourcing IT za miesiąc(jakiś abonament) ?

Dzięki z góry za podpowiedź :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie związane z wyceną usług informatycznych wykonanych dla dużej firmy, w tym konfigurację urządzeń skanująco-drukujących, komputerów stacjonarnych oraz odzyskiwanie danych. Użytkownicy wymieniają się doświadczeniami na temat stawek za usługi, wskazując na różnice między wynagrodzeniem pracowników a kosztami prowadzenia działalności. Pojawiają się sugestie dotyczące negocjacji cen oraz konieczności spisania umowy o dzieło, aby zabezpieczyć swoje interesy. Autor postu zastanawia się nad dalszymi krokami w negocjacjach oraz prosi o wycenę outsourcingu IT dla firmy, obejmującego regularne przeglądy i konserwację sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA