logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

zapłaty za naprawy komputera

user24 26 Lip 2008 15:54 1364 6
REKLAMA
  • #1 5380265
    user24
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam! Wielu moich znajomych prosi mnie o naprawianie ich komputerow. Niektóre naprawy które wykonuje kosztują grubo ponad 100zł w serwisie( a nie jak czasem mnie prosza w ich mieszkaniach Wizyty domowe).Nie wiem jak mam sugerować żeby mi płacili za usługe (troche mi glupio upominac sie bo to znajomi). Z zawodu ksztalce sie na informatyka(nie mylic z samoukiem) i pieniadze czasem mi sie przydaja(nie chce caly czas o nie prosic rodzicow) a wydaje mi sie ze to czy mam firme czy nie nie ma roznicy i chociaz powinni mi piwo za to postawic.
  • REKLAMA
  • #2 5380291
    kurzy_2
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    No kolego miałem ten sam problem :-).Co troche telefony od znajomych albo od osób 3 czy bym nie zrobił bo to padło czy to nie działa. Czasem tam ktoś piwo postawil ale za piwo nie będziesz przecież zawsze komuś kompa robił. Wkońcu jednak zasugerowałem że takie naprawy są drogie i coś się za takie coś należy i pomogło.Spróbuj powinno pomóc!!!!!

Pozdr
  • REKLAMA
  • #3 5380319
    Przetwornik
    Poziom 26  
    Ocena: 19
    Też tak miałem i to przeważnie znajomi wychodzili z propozycja "zapłaty", przeważnie było to w granicach 20-50zł.
  • REKLAMA
  • #4 5380848
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 5380974
    user24
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    raz mialem taka sytuacje ze znajoma prosila mnie zebym do niej przyjechal(jechalem autobusem) i naprawil jej komputer. Nic mi za to nie zaplacila a ja jeszcze stracilem na autobusie. Jestem nie smialy i trudno mi sie upomniec
  • #6 5381062
    Przetwornik
    Poziom 26  
    Ocena: 19
    user24 napisał:
    raz mialem taka sytuacje ze znajoma prosila mnie zebym do niej przyjechal(jechalem autobusem) i naprawil jej komputer. Nic mi za to nie zaplacila a ja jeszcze stracilem na autobusie. Jestem nie smialy i trudno mi sie upomniec

O swoje trzeba sie upominać, nie ważne czy to znajomy czy obcy człowiek.
  • #7 5381111
    arekb81
    Poziom 31  
    Ocena: 746
    Czasami też naprawiam różne rzeczy znajomym (komputery, sprzęt rtv/agd). "Stawki" mam różne. Jeśli ktoś obcy, czy znajomy znajomego, wtedy stawka oczywiście wyższa. Jeśli np. kolega z pracy oczywiście taniej, i mówię wprost, półżartem, że chociaż te 10 zł na piwo musi dać (jeśli to coś prostego do naprawy). Często sami dają wtedy więcej. Jeśli ktoś czasem coś robi dla mnie, wtedy nie biorę za naprawę nic, jedynie za części.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem ustalania wynagrodzenia za naprawy komputerów wykonywane znajomym, zwłaszcza gdy usługi są realizowane poza serwisem, np. wizyty domowe. Użytkownicy sugerują, że warto jasno komunikować konieczność zapłaty, nawet jeśli to znajomi, ponieważ naprawy komputerowe często są kosztowne i wymagają nakładu pracy oraz materiałów. Proponowane metody to żartobliwe wspomnienie o opłacie (np. "50 zł się należy" lub "chociaż piwo"), co pozwala ocenić reakcję klienta i ewentualnie zrezygnować z dalszej pomocy, jeśli nie jest to doceniane. Podkreślono, że niezależnie od relacji, należy upominać się o wynagrodzenie, zwłaszcza gdy ponosi się dodatkowe koszty, np. dojazdu. Część osób stosuje różne stawki w zależności od stopnia zażyłości z klientem, a także rozlicza się tylko za części, jeśli ktoś wykonuje naprawy wzajemnie. Dyskusja dotyczy także kwestii profesjonalizmu i świadomości wartości usług informatycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA