logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować backup przez LAN na Windows Server 2008 R2 w małej firmie?

leonbak 26 Wrz 2014 09:44 1983 8
REKLAMA
  • #1 13991810
    leonbak
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Witam,
    posiadam server z Windows server 2008 R2 i kilka komputerów z systemami XP Home i Win 7 HP na których są zainstalowane ważne programy.Te systemy operacyjne nie mają możliwości podłączenia się do domeny więc szukam innego rozwiązania.
    Chciałbym wykorzystać ten serwer w taki sposób aby robił kopię zapasowa(po sieci LAN) np. serverów sql na tych stanowiskach, całych katalogów i itp.

Czy jest to możliwe? Jak tak to jakie rozwiązanie jest najlepsze, proszę o wasze podpowiedzi :)

Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 13991826
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2423
    Z serwerami SQL jest problem, bo musisz mieć klienta do tworzenia kopii zapasowej SQLa lub robić dumpy bazy do folderu i backupować folder. Dlaczego te SQLe są na komputerach? Dlaczego nie zainstalujesz SQLa na serwerze?
    Jeszcze jest pytanie jaką kwotę możesz przeznaczyć na wykonywanie tych kopii zapasowych. Ile szacunkowo danych chcesz backupować?
    Zapoznaj się jeszcze z tym: http://technet.microsoft.com/pl-pl/library/cc770266(v=ws.10).aspx
  • REKLAMA
  • #3 13991887
    leonbak
    Poziom 13  
    W sumie nakierowałeś mnie o przeniesieniu tych serwerów sql na serwer wtedy będzie wszystko w jednym miejscu. Pozostało tylko robić backupy 5 folderów z programami(typu płatnik i itp.) na komputerach.
  • #5 13991912
    leonbak
    Poziom 13  
    Możesz rozjaśnić to MMC :)

Moderowany przez Matuzalem:

Pan Administrator, zamiast żartować, zechce sięgnąć do "literatury" - 3.1.17. [M]

• REKLAMA
  • #6 13992668
    leonbak
    Poziom 13  
    Przy próbie przerzucenia jednej z baz danych (sql 2005) nie mogę się podłączyć do programu przez sieć. W SQL Server Configuration Manager włączyłem TCP/IP i Dynamic Port to 49156, dopisywałem do adresu ip servera (xxx.xxx.xxx.xxx:49156)/SQLEXPRESS jak łączyłem i nadal nic.

Zrzuciłem program na sam windows serwer 2008 r2 i również nie mogę połączyć się do bazy.

Co może być przyczyną, że nie mogę podpiąć się do bazy?
  • #7 13992948
    Krzychu_z_Oruni
    Poziom 1  
    Czy aplikacja, której używasz nie korzystała z aliasów do połączenia się z bazą sql?
  • REKLAMA
  • #8 13999801
    leonbak
    Poziom 13  
    posiada tylko plik o nazwie server w którym podaje nazwę komputera/sqlexpress, pod spodem nazwę bazy danych, nazwę użytkownika bazy i hasło do bazy. I dalej nic.

Mam zainstalowany ten program na swoim komputerze z bazą lokalną i normalnie podłączam się a przez ten serwer już nie mogę.
  • #9 14772045
    firepol79
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam chciałbym się podpiąć do tematu backup tylko że ja mam troszkę inny problem, mianowicie: padł mi serwer główny kontroler domeny na którym są zainstalowane programy bazodanowe, tworzyłem kopie zapasowe serwera za pomocą konsoli, serwer padł, zalazłem podoba sprzętowo maszynę i chciałem odtworzyć serwer z kopi bezpieczeństwa tak aby dostać się do danych. Proces przywracania przebiega prawidłowo następnie serwer uruchamia się w trybie awaryjnym i tu leże i kwiczę bo serwer uruchamia się w trybie awaryjnym to rozumiem inna konfiguracja sprzętowa a le największy problem że nie mogę się zalogować do systemu chce hasło administratora te które mu wpisuje nie przyjmuje ( nadmienię, że podczas instalacji systemu jak i stawiania domeny było jedno hasło które nie było zmieniane) Proszę o pomoc ( próby z netuser czy tez hirens nie pomogły)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na skonfigurowanie kopii zapasowej przez LAN na serwerze Windows Server 2008 R2, z komputerami działającymi na systemach XP Home i Windows 7 HP, które nie mogą być podłączone do domeny. W odpowiedziach zasugerowano przeniesienie serwerów SQL na serwer, co uprości proces backupu. Użytkownik może wykorzystać systemowe narzędzia do tworzenia kopii zapasowych na serwerze oraz zarządzać backupami zdalnie za pomocą konsoli MMC. Pojawiły się również problemy z połączeniem do bazy danych SQL, które mogą być związane z konfiguracją TCP/IP oraz aliasami. Dodatkowo, inny użytkownik opisał problem z przywracaniem serwera po awarii, gdzie napotkał trudności z logowaniem po przywróceniu z kopii zapasowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA