logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CMOS Checksum Bad USB/Device Over current Status Detected

Maaaks 27 Wrz 2014 11:37 2004 12
  • #1 13994640
    Maaaks
    Poziom 9  
    Witam, ostatnio zacząłem przywracać stary komputer do świata żywych.
    Specyfikacja
    mobo Asus P5L-MX
    ram 1GB
    grafa ASUS EM7100GS256
    Pentium 4 3.0 ghz
    zasilacz quoltec 400w (tak wiem :D)

Po włączeniu wyskakuje mi komunikat
    CMOS Checksum Bad
    USB Device Over current Status Detected

Resetowałem bios, próbowałem 3 różnych baterii, raz wyświetla się to,a raz cmos setting wrong (w każdej baterii raz tak, raz tak, nie że w jednej tak, a w drugiej inaczej) i nie mogę w ogóle wejść do biosu... Podejrzewam, że coś może być z usb i to z tymi portami na płycie głównej. Da się je jakoś odłączyć czy coś, żebym mógł spróbować z usb przedniego panelu?
  • #2 13994663
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1584
    Może być tak, że kość BIOS jest uszkodzona.
    Pomierz napięcia z tych 3 baterii.
    Maaaks napisał:
    Podejrzewam, że coś może być z usb i to z tymi portami na płycie głównej. Da się je jakoś odłączyć czy coś, żebym mógł spróbować z usb przedniego panelu?

Wyłącza się je w bios, a do niego wejść nie możesz (spróbuj klawiaturą na ps2). FP możesz przecież podłączyć bez wyłączania usb panela tylnego.
    Maaaks napisał:
    zasilacz quoltec 400w (tak wiem :D)

To pomierz mu chociaż napięcia jak nie masz żadnego na podmianę:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html
  • #3 13994674
    Maaaks
    Poziom 9  
    Próbowałem już z klawiaturą PS2 i próbowałem innym zasilaczem (tracer 4life 400w), to samo. Jak zamierzyć napięcia z baterii? I jeszcze jedno pytanie, co to FP? Dzięki za pomoc.
  • #4 13994688
    safbot1st
    Poziom 43  
    Maaaks napisał:
    I jeszcze jedno pytanie, co to FP?

Front panel. Ale skoro klawiaturą ps2 nie da się wejśc do bios to przez usb raczej też.
    Spróbuj odpalić płytę w minimalej konfiguracji - 1 kość ram, cpu, kartę grafiki wyjąć i próbować na integrze. Jeśli komunikaty o błędzie sumy kontrolnej/ błędnych ustawieniach cmos nie znikną uszkodzony może być bios lub coś innego na płycie. Dokonaj oględzin płyty pod kątem wylanych/spuchniętych kondensatorów.

Maaaks napisał:
    Jak zamierzyć napięcia z baterii?

Sondę plus do plusa, minus do minusa napięcie prądu stałego, zakres do 20V :D
  • #5 13994717
    Maaaks
    Poziom 9  
    Ale nie da się jakoś tego zrobić bardziej domowym sposobem? Bo nie mam takiego sprzętu niestety :/. Integry nie mam, ale próbowałem na dwóch różnych kartach i to samo. Ide sprawdzić płytę.
  • #6 13994798
    safbot1st
    Poziom 43  
    Maaaks napisał:
    Ale nie da się jakoś tego zrobić bardziej domowym sposobem?

Niebardzo - możesz mieć np. wszystkie 3 baterie wyładowane. "Domowym sposobem" bez miernika najprędzej będzie wybrać się po w 100% nową baterię do komputerowgo/zegarmistrza.
  • #7 13994799
    Maaaks
    Poziom 9  
    Coś z (nie wiem czy tak to mogę nazwać) pinami na płycie głównej było, teraz działa, dzięki wielkie!

Ale mam jeszcze jeden problem, powyłamywane wtyczki od chłodzenia intela, da się gdzieś takie coś kupić, albo jakoś przymocować? (Tylko 1 wtyczka działa)
  • #8 13994808
    safbot1st
    Poziom 43  
    Temat rozwiązany? :D

Dodano po 1 [minuty]:

Maaaks napisał:
    Ale mam jeszcze jeden problem, powyłamywane wtyczki od chłodzenia intela, da się gdzieś takie coś kupić, albo jakoś przymocować? (Tylko 1 wtyczka działa)

Masz na myśli chłodzenie cpu?
    Maaaks napisał:
    (Tylko 1 wtyczka działa)
    To masz więcej wtyczek od chłodzenia cpu niż 1ną? :P
    Wklej może foto, bo nie wiadomo o co chodzi...
  • #9 13994828
    Maaaks
    Poziom 9  
    Tak, chłodzenie cpu, dokładnie chodzi o boxowe chłodzenie intela, ma takie 4 plastikowe wtyczki, zatyczki, czy coś takiego i tym się mocuje to chłodzenie do płyty głównej. Niestety nie mogę wkleić obrazka :/ (punkty), ale jak wejdziesz sobie na google grafikę po wpisaniu chłodzenie intela zobaczysz, że ma w lewym i prawym górnym i lewym i prawym dolnym rogu takie zaczepy :D
  • #10 13994844
    safbot1st
    Poziom 43  
    Omg :D wtyczki to są od wentylatora. Tobie chodzi o plastikowe push-piny. Jeśli masz połamany push-pin, to musisz sobie zrobić jakieś DIY a la Adam Słodowy, superglue albo nowe chłodzenie kupić. (nie wiem czy są w sprzedaży pojedyncze push-piny).
    Pytałem, czy komunikaty CMOS zniknęły, temat można uznać za rozwiązany?

Dodano po 2 [minuty]:

ps.
    Maaaks napisał:
    Niestety nie mogę wkleić obrazka :/ (punkty)

Aj tam, obrazki wklejasz bez punktów:
    https://obrazki.elektroda.pl/index.php
  • #11 13994861
    Maaaks
    Poziom 9  
    Tak tak, problem rozwiązany, jeszcze tylko zostało coś do zrobienia z temperaturą procesora (110stopni celsjusza), jak jeszcze na nim coś zrobiłem to pracowałem normalnie na 99stopniach, ale czas coś z tym zrobić :p. Spróbuje super glue :D. Dzięki za pomoc
  • #12 13994883
    safbot1st
    Poziom 43  
    Skoro masz połamane piny nic dziwnego, że temp. cpu wysoka bo radiator równo przez to nie dolega. Pastę też możesz wymienić na nową przy okazji.
    Jeśli to wszystko, wg. mnie możesz zamykać temat. :D
  • #13 13994900
    Maaaks
    Poziom 9  
    A więc na płycie prawdopodobnie robiło się zwarcie przez brak jednego elementu, który był związany z USB.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przywraca stary komputer z płytą główną Asus P5L-MX, napotykając komunikaty "CMOS Checksum Bad" oraz "USB Device Over current Status Detected". Po próbach resetowania BIOS-u i wymiany baterii, problem zniknął po naprawie pinów na płycie głównej. Użytkownik zgłasza również problem z uszkodzonymi wtyczkami chłodzenia CPU, co prowadzi do wysokiej temperatury procesora. Sugerowane rozwiązania obejmują wymianę pasty termoprzewodzącej oraz użycie superglue do naprawy push-pinów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA