logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba c875 - Wyłącza się po minucie. Brak obrazu

maly_kowal 28 Wrz 2014 13:14 2931 10
REKLAMA
  • #1 13997636
    maly_kowal
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam trafił w moje ręce laptop Toshiba c875 który włanczal się na minutę. Klient powiedział że zanim to sie stało na ekranie zaczęły pojawiać się artefakty co może oznaczać zimne luty pod układem grafiki. Grafikę przekulkowałem i efekt ten sam jak było. Wygrzałem mostek intela i też bez poprawy sytuacji. Po podpięciu ładowarki zapala sie led od ładowania po wciśnięciu przycisku od wlaczania zapala się led od power oraz wifi ale po minucie laptop sie wyłącza nie dając przy tym nic na ekranie.

Czy ktoś z was spotkał się z tym problemem?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13997758
    maly_kowal
    Poziom 10  
    Brak na zewnętrznym jak i ekranie laptopa. Co jeszcze zauważyłem iż po podłączeniu ładowarki laptop odrazu sie włącza bez potrzeby wciskania przycisku power
  • #5 13998018
    maly_kowal
    Poziom 10  
    Ramy i procka podmieniałem. To samo nie cała minuta i laptop się wyłącza.

Zrobiłem sprawdzenie zasilania na lvds. O to wyniki

Laptop włączony:
    3-3.24v
    33.35- 3.10v
    37.39-3.32v
    2.4-18.40v
    6-0.15v
    36-0.36v
    38.40-0.02v

Laptop wyłączony mam zasilanie na lvds:
    1-0.02v
    2.4-19.24v
    6-0.15v

Z tego co mi się wydaje gdzieś jest zwarcie iż napięcie na inverter wniskuje po 18-19v występuje bez znaczenia czy laptop jest włączony czy nie. Tudzież płyta wyłączona ma wyższe napiecie na inverter niż włączona. Nie wiem czy dobrze wnioskuje.

Jedyne oznaczenia które widzę na płycie to ML 94V-0. E251244
  • REKLAMA
  • #6 13998039
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1535
    maly_kowal napisał:

Jedyne oznaczenia które widzę na płycie to ML 94V-0. E251244

Innego oznaczenia szukaj, zdjęcie płyty wrzuć, podaj obsadę.
  • #7 13998127
    maly_kowal
    Poziom 10  
    Udało mi się znaleźć oznaczenia płyty ale spotykam się z czymś takim po raz pierwszy. Oznaczenia były pod naklejkami PLF/PLR/CSF/CSR DSC MB REV:2.1

Płyta postawiona jest na procku intela i5 grafice ati

Co udało mi się jeszcze dostrzec mostek intela SLJ8E dość mocno się nagrzewa. Czy możliwe jest jego uszkodzenie i czy powodowało by to te oznaki które mam czyli laptop włącza się na chwilę do minuty, brak obrazu i się wyłącza. Zapalają się diody Power i wifi. Jeszcze po podpięciu ładowarki bez wciskania żadnego przycisku laptop sam się uruchamia.

Poniżej załączam zdjęcia płyty

Toshiba c875 - Wyłącza się po minucie. Brak obrazuToshiba c875 - Wyłącza się po minucie. Brak obrazu
  • REKLAMA
  • #8 13998509
    slawmix1234
    Poziom 32  
    Ocena: 101
    maly_kowal napisał:
    Klient powiedział że zanim to sie stało na ekranie zaczęły pojawiać się artefakty

Napięcia na wszystkich cewkach prawidłowe, Bios przeprogramowany? Jednak coś mi to wygląda na padniętą Ati
  • #9 13998855
    boro1234567
    Spec od komputerów
    maly_kowal napisał:

Co udało mi się jeszcze dostrzec mostek intela SLJ8E dość mocno się nagrzewa.

Wcale się nie dziwię.
    Swoje przeszedł.
    maly_kowal napisał:
    Czy możliwe jest jego uszkodzenie i czy powodowało by to te oznaki które mam czyli laptop włącza się na chwilę do minuty, brak obrazu i się wyłącza. Zapalają się diody Power i wifi. Jeszcze po podpięciu ładowarki bez wciskania żadnego przycisku laptop sam się uruchamia.

Tak.

Czemu ta płyta jest tak upaprana w topniku?
  • #10 13999156
    slawmix1234
    Poziom 32  
    Ocena: 101
    No nieźle teraz na spokojnie przyjrzałem się zdjęciom - i niestety taka fajna płyta z takie fajnej Tosi w stanie opłakanym ,ciężko będzie to domyć ale nawet w takich przypadkach jest spora szansa na naprawę, dlaczego płyta tak upaprana i grzane było widać co popadnie - a może ruszy niestety w przypadku tej platformy nie jest to taki proste może być konieczność wymiany i mostu i Ati ale myślę że warto bo nowa płyta nie należy do tanich
  • #11 13999732
    boro1234567
    Spec od komputerów
    slawmix1234 napisał:
    No nieźle teraz na spokojnie przyjrzałem się zdjęciom - i niestety taka fajna płyta z takie fajnej Tosi w stanie opłakanym ,ciężko będzie to domyć ale nawet w takich przypadkach jest spora szansa na naprawę, dlaczego płyta tak upaprana i grzane było widać co popadnie - a może ruszy niestety w przypadku tej platformy nie jest to taki proste może być konieczność wymiany i mostu i Ati ale myślę że warto bo nowa płyta nie należy do tanich

Pytanie czym to było orane.
    Wygląda to nieciekawie.
    Niestety grzanie wszystkiego co popadnie nie rozwiązuje wszystkich problemów lecz je stwarza.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Toshiba C875 wyłącza się po około minucie działania, nie wyświetlając obrazu. Użytkownik zauważył artefakty na ekranie przed wystąpieniem problemu, co sugeruje możliwe zimne luty pod układem graficznym. Po próbie reballingu grafiki oraz wygrzania mostka Intela, problem nie ustąpił. Laptop uruchamia się automatycznie po podłączeniu ładowarki, a pomiary napięcia na złączu LVDS wskazują na nieprawidłowości, co może sugerować zwarcie. Użytkownik zidentyfikował mostek Intela, który się nagrzewa, co może wskazywać na jego uszkodzenie. Inne odpowiedzi sugerują, że problem może leżeć w uszkodzonej karcie graficznej ATI lub w samej płycie głównej, która jest w złym stanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA