logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

zte blade 3 - zalany 2 lata temu a teraz się uruchomił

woia1602 28 Wrz 2014 19:53 1602 7
REKLAMA
  • #1 13998773
    woia1602
    Poziom 15  
    Ocena: 42
    witam. Ja mam inny problem. 2 lata temu zalałem telefon. Gwarancja odrzucona. TEraz wyciągam telefon i działa ale nic nie wyświetla. Dotyk działa i podświetla ekran ale jest czarny. Nie wiem czy problem jest z LCD czy z płytą pod nim w którym jest port usb. W wersji PRO płyta bez problemu startowała. Wtedy jak próbowałem to zapaliła się kontrolka i nic a teraz normalnie startuje telefon. Nawet można rozmawiać przez niego. Zawsze warto reanimować na czarną godzinę tym bardziej, że telefon był tydzień używany i jest nowy w sumie.
  • REKLAMA
  • #2 14002217
    lampart131
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 41
    Jeśli masz fundusze zakup nowy wyświetlacz jeśli jednak to wina wyświetlacza to warto by było naprawić.. Telefon po 2 latach obudził się.. sensacja :D
  • REKLAMA
  • #3 14002614
    woia1602
    Poziom 15  
    wcześniej podłączona ładowarka zapalała kontrolkę i przy włączeniu gasło wszystko. Ale ja się zastanawiam bo tam jest płyta główna a potem masz drugą płytę przy porcie usb razem z przyciskami pod ekranem. Czy to nie jest wina tej płyty? Sama płyta główna była włożona w drugi telefon ale pro i działała bez problemu
  • REKLAMA
  • #4 14003050
    lampart131
    Użytkownik obserwowany
    To nie jest czasami plytka anteny zasięgu,albo jest tam zlacze usb wmontowane w nią?? Trudno jest powiedzieć cos na odległość ale skoro plyta glowna byla przekladana do drugiego telefonu i byla sprawna to nie ma sensu jej wymieniać moze rzeczywiście to wina tej drugiej plytki ale i tez mozliwe ze wyświetlaczu. Moze przemyj ja w myjce ultradzwiekowej jeśli nie masz daj do serwisu oni na pewno maja..
  • #5 14003269
    woia1602
    Poziom 15  
    w mojej miejscowości małej byłem w każdym serwisie gdzie jeden podjął się próby i skończyli na tym, że nie potrafią nic stwierdzić na 100%. Dotyk wiem, że działa bo reaguje. Jutro rano wrzucę fotki jak to po rozebraniu wygląda.
  • #6 14005194
    lampart131
    Użytkownik obserwowany
    woia1602 napisał:
    w mojej miejscowości małej byłem w każdym serwisie gdzie jeden podjął się próby i skończyli na tym, że nie potrafią nic stwierdzić na 100%. Dotyk wiem, że działa bo reaguje. Jutro rano wrzucę fotki jak to po rozebraniu wygląda.

Czyli że dotyk działa więc może to być wina wyświetlacza.. Najgorszą usterką jaka może się okazać to ukłąd graficzny padł i dlatego moze nie wyswietlac obrazu
  • REKLAMA
  • #8 14211559
    petermar
    Poziom 11  
    nie wiem czy rozbierałeś już swój telefon..?
    Ja dzisiaj rozebrałem ZTE 3 Blade, mojej dziewczyny, który zatonął w kiblu :D, mimo suszenia po wyłowieniu na grzejniku itp nie dało się go ożywić, ale właściwie wyglądało na to, że jakby działał, ale bez wyświetlacza.. nie działał podobno przy podłączeniu kablem do PC - to tyle z relacji, dziś (po pół roku od zajścia) dostałem telefon do rąk własnych (nie jestem elektronikiem, jedynie amatorem majsterkowiczem), rozebrałem go i zauważyłem zieloną korozję przy złączach taśmowych od wyświetlacza i jeszcze czegoś tam, po odłączeniu taś okazało się (potrzebna lupa), że niektóre ścieżki na końcach taśm są skorodowane i po delikatnym oczyszczeniu przeze mnie ujawniłem właściwie ich brak,
    także sprawdź ten element - taśmy połączeniowe (wiemy co to jest taśma połączeniowa?)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisuje problem z telefonem ZTE Blade 3, który został zalany dwa lata temu, a teraz po długim czasie ponownie się uruchomił, jednak ekran pozostaje czarny mimo działania dotyku. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące możliwych przyczyn usterki, takich jak uszkodzenie wyświetlacza, płyty głównej lub drugiej płytki przy porcie USB. Użytkownicy radzą sprawdzić taśmy połączeniowe oraz rozważyć wymianę wyświetlacza. Wspomniano również o korozji na złączach taśmowych jako potencjalnym problemie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA