logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywanie mikrofonu w grze na zintegrowanej karcie Realtek - brak dźwięku

GENEKKek 29 Wrz 2014 17:01 2160 10
REKLAMA
  • #1 14000935
    GENEKKek
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam Wszystkich !
    Od kilku miesięcy borykam się z takim pewnym problemem, gdyż chodzi tu o przechwyt mikrofony z gry. Chciałem nagrać filmik z gry wraz z mikro. przy pomocy słuchawek których posiadam (z mikrofonem) lecz okazało się że moja karta dźwiękowa jest Zintegrowana (tak tak chodzi tu o Realtek) oczywiście sterowniki zaktualizowane. Kiedyś pewien użytkownik forum elektroda.pl napisał mi że najprostszym i najlepszym sposobem na rozwiązanie tego problemu jest zakup najtańszej dźwiękówki na USB (zewnętrznej). To i tak zrobiłem kupiłem za niecałe 10 zł zewnętrzną kartę dźwiękową na USB. Mimo to dalej nie mogę nagrać głosu np. w programie Audacity.
    Co mogę zrobić w takie sytuacji ? Pomóżcie !
    Mój System: Windows Xp HE
    Karta dźwiękowa: Realtek (zaktualizowana)
  • REKLAMA
  • #2 14001038
    matik_pl
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Może podasz więcej szczegółów? Jaką dokładnie tą kartę na USB kupiłeś? Jak podpinasz słuchawki pod tą zewnętrzna kartę to dźwięk na niej masz?
  • REKLAMA
  • #3 14001516
    GENEKKek
    Poziom 10  
    matik_pl słuchaj to jakaś chińska jest pisze tylko na niej 3D Sound o takie coś:
    128-karta-muzyczna-dzwiekowa-5-1-na-usb-mikrofon
    Moderowany przez ANUBIS:

3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).

A dźwięk wczoraj był dziś nie ma , nie wiem dlaczego ?
  • REKLAMA
  • #4 14001590
    matik_pl
    Poziom 14  
    No właśnie... tania chińszczyzna niestety nie zawsze się sprawdza. Wyłącz w menedżerze urządzeń kartę zintegrowaną. Przeinstaluj sterowniki do tej karty zewnętrznej. Wejdź w systemową regulację głośności i zobacz czy nie masz czegoś ściszonego, szczególnie głównego regulatora i "wave". Później zobacz jeszcze regulację nagrywania i zobacz, czy jako źródło masz wybrany mikrofon.
  • #5 14006385
    GENEKKek
    Poziom 10  
    matik_pl ok jeszcze tylko takie zapytanie bo jeśli wyłączę kartę zintegrowaną to będę mógł ją ponownie włączyć
    Bo był filmik na YT gdzie było jak coś zrobić z kartą "dowolną" i na filmiku gościu włączył i wyłączył daną kartę a w komentarzu napisał użytkownik że wyłaćzył ale nie może jej ponownie uruchomić, dlatego się pytam.
  • #6 14006481
    matik_pl
    Poziom 14  
    Raczej nie powinno być z tym problemu, jeśli wszystko dobrze wykonasz (a tu nie ma wiele do kombinowania, po prostu klikasz prawym klawiszem na odpowiednią kartę w menedżerze urządzeń i z menu kontekstowego wybierasz "Wyłącz" - włączasz ją w analogiczny sposób). Teoretycznie karty wyłączać nie musisz, jednak wtedy po prostu będzie pewność, że karta zewnętrzna na USB stanie się "domyślnym" urządzeniem audio.
  • #7 14006992
    GENEKKek
    Poziom 10  
    matik_pl Napisałem do sprzedawcy na Allegro (od którego zakupiłem ten przedmiot)
    Cytuje:
    ,,Zakupiłem ten przedmiot u pana i mam taką "apelację"
    Wejścia nie wchodzą całe a piszę że na 3,5 mm po włażeniu w USB świeci się dioda na czerwono.
    Proszę o wyjaśnienie i odpowiedź na ten email"

A on mi odpisał:
    Cytuje:
    ,,Witam jeżeli towar nie spełnia Pana oczekiwań zawsze istnieje możliwość zwrotu towaru
    Pozdrawiam,"

Jak myślisz zwrócić towar czy dalej kombinować jak wyżej napisałeś w poście ?
  • #8 14007087
    matik_pl
    Poziom 14  
    Jak chcesz... Pokombinować nie zaszkodzi moim zdaniem. Jeśli nic się nie uda tym sposobem osiągnąć to to "urządzonko" zwrócisz i tyle :) Nawet jak Ci się uda na tym uzyskać jakiś dźwięk to rewelacji się nie spodziewaj - "sprzęt" warty swojej ceny zapewne.
  • REKLAMA
  • #9 14007139
    GENEKKek
    Poziom 10  
    matik_pl można zwrócić i na przykład zakupić coś lepszego, ludzie wychwalają CREATIVE SOUND BLASTER PLAY ale jak dla mnie troszkę za drogie, a może polecasz w miarę jakieś tanie?

Ale będę mógł na przykład nagrać filmik z gry jakimś programem np. Obraz i dźwięk z gry nagrywam danym programem a głos z mikrofonu nagrać Audacity ?
  • #10 14007493
    matik_pl
    Poziom 14  
    Powiem Ci, że nie mam zbytnio doświadczenia z takimi kartami dźwiękowymi USB. Bądź co bądź CREATIVE to dobra marka. Te 50 - 60zł to nie jest aż tak dużo, zresztą to jednorazowy wydatek na dłuższy czas, a ta karta powinna zapewnić Ci przyzwoitą jakość nagrania.

Zapytam jeszcze na wszelki wypadek, bo o tym nie wspomniałeś - jaki masz ten model laptopa? Nie ma on wbudowanego mikrofonu? Dodatkowo, w niektórych laptopach jest możliwość wyboru w sterownikach karty dźwiękowej funkcji wejścia (liniowe/mikrofonowe).
  • #11 14009551
    GENEKKek
    Poziom 10  
    matik_pl No co racja to racja
    Nie posiadam laptopa tylko komputer stacjonarny, tylko problem tkwi w tym że mam zintegrowaną kartę dźwiękową i jeśli mam mikrofon na wejście Jack to nie mogę nagrywać dwóch osobnych ścieżek dźwiękowych, czyli dźwięku z gry jak i własnego głosu. Dlatego chcę zakupić taką oto kartę dźwiękową.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z nagrywaniem dźwięku z mikrofonu w grze na zintegrowanej karcie dźwiękowej Realtek. Po zakupie taniej zewnętrznej karty dźwiękowej USB, dźwięk nadal nie działa. Użytkownicy forum sugerują wyłączenie zintegrowanej karty w menedżerze urządzeń oraz sprawdzenie ustawień nagrywania w systemie. Pojawia się również kwestia jakości taniej karty dźwiękowej, a użytkownik rozważa zwrot zakupu oraz ewentualny zakup lepszej karty, takiej jak Creative Sound Blaster Play. Istnieje również pytanie o możliwość nagrywania dźwięku z gry i głosu z mikrofonu jednocześnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA