logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta dźwiękowa usb, a mikrofon jack, jakość dźwięku

kukiz87 29 Mar 2021 19:44 813 14
  • #1 19349206
    kukiz87
    Poziom 10  
    Ocena: 26
    Witam, mam 2 mikrofonu na gniazdo jack, jednym jest tracer studio pro, drugim jest mały mikrofon krawatowy. Obu mikrofonów mam zamiar używać do nagrywania materiałów na yt oraz ewentualnie do streamów. Niestety na zintegrowanej karcie na płycie głównej jakość dźwięku jest dość słaba. Mam pytanie czy kupując taką kartę dźwiękową na usb: Creative Sound BlasterX G1 mogę być pewnym, że dźwięk moich mikronów będzie lepiej brzmiał?
  • #2 19349223
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15542
    Jak mikrofony kiepskiej jakości to karta tego nie zmieni.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 19349285
    kukiz87
    Poziom 10  
    Tak , wszystko mam podbite i w sumie konfiguracyjne mam 100% wyciśnięte przez te mikrofony już i w systemie i obsie. Dlatego próbuje się ratować kartą dźwiękową na usb, ale nie wiem czy to coś da. A nie stać mnie na miksery itp.
  • #7 19349336
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 878
    kukiz87 napisał:
    Nie wiem zobacz sam jak brzmią oba

Moim zdaniem jest strasznie niska jakość tego nagrania ale to nie jest spowodowane mikrofonem tylko sposobem zapisu dźwięku z niską jakością.
    Po obróbce i kompresorze jest jeszcze gorzej, podbite są wysokie dźwięki ale nadal pozostaje niska jakość nagrania źródłowego.
  • #8 19349358
    kukiz87
    Poziom 10  
    Możesz bardziej normalnie powiedzieć :D bo zgubiłem się w połowie. No więc w tym filmie nagrywałem dźwięk w audacity bez obróbki i z obróbką , i wyszło jak wyszło. Jak byś mógł zerknij to jeszcze :
    https://www.youtube.com/watch?v=Lqdb2hzFm-Y

Tutaj jest dźwięk nagrywany tylko i wyłącznie w obsie. Oraz ustawione mam filtry odszumienia itp.
  • #10 19349410
    kukiz87
    Poziom 10  
    Ok wiem o co chodzi już rozumiem. W obsie chodziło mi o filtry , typu bramka szumów , poziom głośności itp. Czyli powiedz mi zintegrowana karta dźwiękowa może odpowiadać za to że jest tak jak jest ?

Jedyne co w sumie mogłem zmienić odnośnie jakości to max ustawienia 16 bitów i 192000 hz to opcja maksymalna. I jej używam od samego początku.
  • Pomocny post
    #11 19349426
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 878
    kukiz87 napisał:
    Czyli powiedz mi zintegrowana karta dźwiękowa może odpowiadać za to że jest tak jak jest

Nie.
    Jeżeli zapis dźwięku będzie w dobrej jakości to przypuszczam że konwersja do mp3(przyznam się bez bicia nie wiem jak konwertuje ten program) z DOBREGO nagrania nie będzie słyszalna.
    Natomiast masz pełno pogłosu w nagraniu.
    Warto by zainwestować w parę gąbek do wygłuszania miejsca nagrania.
    https://www.wyciszamy.net/o/piramidki-akustyczne-st/b-st-classic-b-piramidki-akustyczne/m10

Chociażby takie najtańsze.
    Bo masz naprawdę pełno odbić własnego głosu, a odsłuchuję tego na dobrym sprzęcie.
  • #12 19349623
    OJM
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Komputer na który nagrywasz to? Brzmi to tak jakbyś nagrywał z użyciem wewnętrznego mikrofonu w laptopie, a nie mikrofonu zewnętrznego.

kukiz87 napisał:
    Jedyne co w sumie mogłem zmienić odnośnie jakości to max ustawienia 16 bitów i 192000 hz to opcja maksymalna. I jej używam od samego początku.

Wystarczy 16 bitów i 48000 Hz, a jeżeli nagrania to tylko Twoje zapowiedzi, to wystarczy 32000 Hz.
  • #13 19349772
    kukiz87
    Poziom 10  
    Nagrywam oczywiście na stacjonarce , moja płyta główna to Gigabyte GA-Z97P-D3
  • #14 19349868
    OJM
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    W poprzedniej odpowiedzi napisałem o innych parametrach nagrywania dźwięku, więc nie bierz tego pod uwagę. A swoją drogą gdzie Ty masz te parametry ZAPISYWANIA dźwięku w OBSie, o których piszesz?
  • #15 19353618
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 754
    Trzeba kupić lepszy mikrofon i kartę. Mogę polecić xonara. Używam i jestem zadowolony. Myślę że nic lepszego nie osiągniesz na tym swoim sprzęcie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada dwa mikrofony na gniazdo jack (Tracer Studio Pro i mały mikrofon krawatowy) i planuje ich użycie do nagrywania materiałów na YouTube oraz streamów. Zauważa niską jakość dźwięku zintegrowanej karty dźwiękowej na płycie głównej (Gigabyte GA-Z97P-D3) i zastanawia się, czy zakup karty dźwiękowej USB (Creative Sound BlasterX G1) poprawi jakość nagrań. W dyskusji podkreślono, że jakość mikrofonów ma kluczowe znaczenie, a także zwrócono uwagę na problemy z ustawieniami nagrywania i akustyką pomieszczenia. Użytkownicy sugerują inwestycję w lepszy mikrofon oraz kartę dźwiękową, a także poprawę akustyki miejsca nagrań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA