logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie można zainstalować sterowników do karty nvidia geforce gt 630

magnum2012 30 Wrz 2014 15:31 7050 17
REKLAMA
  • #1 14003655
    magnum2012
    Poziom 9  
    Witam jak w temacie.
    Mój PCet ma około 6 lat. Miałem zainstalowaną w nim kartę grafiki nvidia geforce 8800 gts, pracowała do tej pory bezawaryjnie i w końcu nadszedł jej koniec.
    Zakupiłem kartę grafiki NVIDIA GEFORCE GT 630 wyprodukowaną przez firmę Palit i właśnie mam z nią problem ponieważ po zainstalowaniu sterowników dostarczonych na płycie DVD komputer się wyłącza. Bez zainstalowanych sterowników działa. Natomiast gdy je zainstaluje to komputer się włącza, BIOS ładuje, zaczyna ładować się WINDOWS XP, pokazuje się na parę sekund pulpit i komputer się wyłącza.

Moja konfiguracja:
    Windows XP Professional z doinstalowanym Service Pack 3,
    płyta GIGABYTE P35-DS4
    dysk SEAGATE BARRACUDA 250GB
    pamięć CORSAIR 4x1GB
    karta była NVIDIA GEFORCE 8800 GTS (jak pisałem wyżej)
    microprocesor INTEL CORE 2 DUO E6420 2.13GB

Myślałem, że może karta jest zła, kupiłem nową ASUS NVIDIA GEFORCE 210, ale żeby uruchomić tą kartę na swojej maszynie musiałem wyjąć z dwóch slotów pamięć RAM. I znowu sytuacja się powtórzyła ze sterownikiem dostarczonym na DVD, po zainstalowaniu ich na chwilę ukazuje się pulpit i komputer się wyłącza. Spróbowałem też opcji z programami aktualizującymi sterowniki do oprogramowania jakie mamy zainstalowane u siebie w komputerze. Przetestowałem trzy i tutaj przy jednym takim komputer pracował mi dobrze dosłownie przez 2minuty, później się wyłączył. Twardy dysk mam podzielony na partycje, jedna przeznaczona na system i reszta (5) na pliki. Tą systemową formatowałem a reszty nie. Dysk jest hałaśliwy, przy zapisie i gdy włączę modem od mobilnego internetu to wtedy dysk też hałasuje (takie coś brym..brym..).
    Czy na mój problem ze sterownikiem od karty może mieć wpływ stan twardego dysku lub pamięci? Wszystkie te elementy działają od około 6 lat (od nowości). CrystalDiskInfo pokazuje mi że stan dysku jest DOBRY.
    Możecie coś zasugerować, dziękuję.
  • REKLAMA
  • #3 14004019
    magnum2012
    Poziom 9  
    Zasilacz to CHIEFTEC CFT-1000G-DF daje 1000W, więc ma moc jak słoń i raczej daje radę, przez te wszystkie lata nie miałem żadnych kłopotów.

Wcześniej próbowałem z najnowszymi sterownikami też, była to wersja 340.52 .Teraz jest jeszcze nowsza 344.11 wezmę ściągnę tą i sprawdzę.
  • REKLAMA
  • #4 14004045
    patrykgru11
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Sprawdź czy przypadkiem procek ci się nie grzeje z nadmiaru mocy, możliwe ze to przez wzrastającą temperaturę czujnik go wyłącza. Sprawdź w BIOSIE temperatury.
  • #5 14023854
    magnum2012
    Poziom 9  
    patrykgru11 napisał:
    Sprawdź czy przypadkiem procek ci się nie grzeje z nadmiaru mocy, możliwe ze to przez wzrastającą temperaturę czujnik go wyłącza. Sprawdź w BIOSIE temperatury.

Witam ponownie, musiałem zniknąć na jakiś czas.
    Jak mam zainstalowany sterownik to mi się wyłącza. Jak natomiast włączę później w trybie awaryjnym to temperatura procesora jest 42 stopnie C, czyli w granicach normy. W między czasie sprawdziłem sterowniki nvidia 310.70, 340.43. Instalowałem same sterowniki, bez HD audio, Xview chyba i tego narzędzia do sprawdzania nowej wersji Phyx, nie pamiętam jak to się pisze. Efekt był taki sam jak wcześniej, komputer po ukazaniu się pulpitu, wyłącza. Mam drugi wolny dysk, zainstalowałem na nim Windowsa 7, takiego surowego, sam system. Spróbowałem na nim zainstalować sterownik to efekt był taki sam.
    W między czasie sprawdziłem sobie też pamięć RAM za pomocą programu MemTest86, przez całą noc test działał, około 6 godzin, program nie znalazł żadnych błędów.

Dziękuję Wam za szybkie wcześniejsze odpowiedzi.
  • #6 14101170
    magnum2012
    Poziom 9  
    Wracam do tematu.
    Na takiej konfiguracji jaką posiadam tylko że na drugim dysku Seagate Baracuda 160GB spróbowałem zainstalować Windows 7 a później sterowniki i efekt jest taki sam. Windows 7 dobrze chodzi bez zainstalowanych sterowników graficznych. Po zainstalowaniu sterów i pokazaniu się pulpitu system się wyłącza. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale myślałem, ze to pomoże. Windows 7 to był 32 bitowy a do płyty ściągnąłem i zainstalowałem dedykowane sterowniki ze strony Gigabyte. Dysk Baracuda 160GB w porównaniu do tamtego 250GB chodzi bardzo cicho, słychać tylko bardzo delikatne odgłosy podczas zapisu i odczyty.
    Na tym dysku później spróbowałem zainstalować Linuxa Mint 17 cinnamon 64-bit, a później Ubuntu 14.04 LTS. Obydwa zainstalowały się bez problemu i działały ładnie na swoich domyślnych sterownikach. Spróbowałem zainstalować do nich stery grafiki ale wcześniej pobrane na połączeniu internetowym na Windowsie. Używam Internet mobilny iplus. Na Mincie nie mogłem zainstalować sterownika, ponieważ w czasie instalacji miał jakiś problem z konfiguracją jądra. Sterownik udało mi się zainstalować na Ubuntu 14.04 wersja 32 bitowa. Ale wynik był taki sam jak na Windowsie po zainstalowaniu sterow pokazuje się pulpit i system gaśnie. Stery na ubuntu które udało mi się zainstalować to 343.22 i 331.104.
    Nie mam pomysłu, dlatego spróbowałem z Linuxem.
    Czy na takie działanie komputera może mieć wpływ płyta główna, mikroprocesor? Nie są kompatybilne z nowszymi kartami grafiki. Nie mam możliwości sprawdzenia karty grafiki w innym komputerze no chyba, że zaniosę ją do serwisu i ładnie poproszę o podłączenie w jakimś ichnim. Teraz radzę sobie na sterach domyślnych xp w tej chwili nie muszę robić jakiś skomplikowanych projektów, do których potrzebowałbym pełnej wydajności. Zastanawiam się nad wymianą części ale trochę, żal bo tak naprawdę reszta chodzi. Pozdrawiam.
  • #7 14101362
    DominTR3B
    Poziom 27  
    Ocena: 90
    Miałem taki kłopot ostatnio z zabytkową kartą GF MX440SE i równie zabytkowym monitorem IBM.Pomogły najstarsze kompatybilne sterowniki.
  • REKLAMA
  • #8 14101523
    magnum2012
    Poziom 9  
    Czyli próbować i nie poddawać się. Temat jest do rozwiązania. Mam jeszcze drugą kartę zakupioną GeForce 210 ale żeby działała na domyślnym sterowniku xp to musiałem wyjąć dwie pamięci mam 4x1GD, bez tego komp się wyłączał po wczytaniu Biosa. Tę kartę chwilowo sobie odpuściłem. Spróbowałem też sterowniki starsze,teraz nie pamiętam, chyba z roku 2010, efekt był ten sam. Ale dobrze wiedzieć, że ktoś miał podobny problem. To czeka mnie długi test.
    Dzięki
  • #9 14101657
    master-007
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 390
    Testowałeś sterowniki producenta chipsetu tych kart - nVidia czy tylko dedykowane od producenta karty?
    nVidia GeForce gt 630 dla XP 32Bit
    http://www.nvidia.pl/download/driverResults.aspx/78926/pl
    nVidia GeForce 210 dla XP 32Bit
    http://www.nvidia.pl/download/driverResults.aspx/77277/pl

Podaj identyfikatory sprzętu dla tych kart:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1228905.html

Sterowniki chipsetu intel zainstalowane? Nic więcej nie "świeci" na żółto w managerze urządzeń?
    Ile lat ma zasilacz? Na płycie głównej nie ma spuchniętych kondensatorów? Testowałeś zasilacz miernikiem?
  • REKLAMA
  • #10 14102014
    magnum2012
    Poziom 9  
    Na początku testowałem sterowniki dedykowane przez producenta z płyty. Później ze strony producenta chipsetu nvidia. Na karcie 630 gt próbowałem sterowniki 340.52/310.70/340.43/332.21/301.42/321.01/

Do intela sterowniki zainstalowane, na stronie gigabyte były uaktualnione to ściągnąłem zainstalowałem.

Kondensatory na płycie całe, ja nie widzę jakiś skaz.
    Zasilacz jest z roku 2008.
    Komputer działał bezawaryjnie aż do momentu gdy stara karta padła. Ciekawostka, że mam dwa praktycznie identyczne komputery obydwa chodziły i obydwa miały takie same płyty,i karty grafiki 8800 gts, nawet RAM, w pewnym momencie w jednym się zepsuła karta grafiki wziąłem z tego drugiego i ładnie pracowała aż do tej pory.
    Zasilacza nie mierzyłem miernikiem, nie mam.

Dodano po 7 [minuty]:

Nic więcej nie świeci na "żółto" w menadzerze urządzeń. Tylko ta karta, pisze że jest zgodna z kontrolerem VGA. System po włączeniu rozpoznaje prawidłowo nvidia gt 630.

No właśnie swojego czasu jeszcze zainstalowałem programy do wyszukiwania programów w internecie
    Driver Booster free
    Driver updater pro
    Driver Identifier

Tak naprawdę korzystałem tylko z "Driver Booster Pro" pozostałe dwa są płatne (trzeba pay pal) więc tylko są zainstalowane i może po razie je załączyłem do sprawdzenia sterowników.

Dodano po 23 [minuty]:

Identyfikator do karty
    nvidia geforce 630 gt
    PCI\VEN_10DE&DEV_0F00&SUBSYS_0F001569&REV_A1\4&1A9C9F1A&0&0008
  • #11 14102107
    master-007
    Moderator na urlopie...
    Programy do pobierania sterowników przeważnie zawierają dodatkowe bzdety. Najlepiej wyszukiwać sterowniki poprzez identyfikator sprzętu i pobierać ze stron producentów.

Podobne objawy jak te opisane występują przy problemach z zasilaczem lub chłodzeniem, ale skoro bez instalacji sterowników jest wszystko OK to zdałbym się jednak na poradę bardziej doświadczonych kolegów z forum.

A czy przed restartem wyskakiwały jakieś bluescreen'y?

Bios płyty oryginalny czy aktualizowany?

Google nie zna takiego identyfikatora, nie ma pomyłki w cyferkach?
  • #12 14102297
    magnum2012
    Poziom 9  
    Sprawdzałem. Nie ma pomyłki. Ja w google wpisałem cały to mi nic nie znalazł, ale jak tylko część do tego momentu

PCI\VEN_10DE&DEV_0F00&SUBSYS_0F001569

o tak, to wyskoczyło mi DriverIdentifier dało mi to

http://www.driveridentifier.com/scan/nvidia-g...F3C8366983E8358E36B/PCI%5CVEN_10DE%26DEV_0F00

A gdy chcę ściągnąć to i klikam na Download Now to ciągnie jakiś programik na początku a ja nie chcę go instalować.
  • #13 14102333
    master-007
    Moderator na urlopie...
    Dobra strona tylko metoda zła :)
    Jak chcesz coś pobrać ze strony www.driveridentifier.com to klikasz w wybrany sterownik na liście poniżej, potem klikasz ikonkę pod przyciskiem download a w kolejnym oknie w lewej części rejestrujesz się na wymyślone dane (nie ma weryfikacji) np.

Your Name: iuldeyiortueoi
    Email Address: wegr4ewe(_at_)gmail.com

Następnie klikasz register, non-commercial use i w kolejnym oknie
    "Option 1: Click here to download from manufacturer server"
    Po kliknięciu powinno rozpocząć się pobieranie sterownika.
  • #14 14102344
    magnum2012
    Poziom 9  
    BIOS właśnie kilka dni temu zaktualizowałem, na płycie od gigabyte był programik do aktualizacji pod windows to zrobiłem, myśłałem że coś da ale nic. To samo, żadne blue screeny nie pokazywały mi się.

Kupiłem sobie nową kartę, zadowolony wpiąłem ją, sama działa to trza sterowniki zainstalować, no to zainstalowałem. I tak co jakiś czas na nowo podchodzę do tematu i nie mogę zainstalować sterowników nowych kart . Cały czas daję radę na domyślnych, a do serwisu nie moge go oddać bo to jest mój jedyny komputer z dostępem do internetu. Internet teraz muszę mieć.
  • Pomocny post
    #15 14102439
    master-007
    Moderator na urlopie...
    Przychodzą mi do głowy jeszcze dwie "inwazyjne" metody możliwego rozwiązania problemu.
    1. Ściągnięcie niezbędnych sterowników na podstawie ich identyfikatorów sprzętu (na pewno do karty sieciowej, żebyś bez internetu nie został), format kompa, instalacja systemu, instalacja service pack'a 3, instalacja sterowników chipset'ów płyty głównej, instalacja bibliotek .NET Framework, instalacja najnowszego sterownika karty graficznej ze strony nVidia
    2. Update biosu karty graficznej (musisz znać dokładne oznaczenie modelu oraz rewizję karty i oczywiście update - ze względu na ryzyko uśmiercenia karty - przeprowadzasz na własną odpowiedzialność)
  • #16 14102550
    magnum2012
    Poziom 9  
    Chyba tak zrobię. Tylko, że na tym dysku nie będę tego robił. Mam drugi, na którym wcześniej instalowałem Linuxy i Windows 7. Zainstaluję na nim tym razem XP ale wcześniej pościągam wszystkie sterowniki. Tak na gołym czystym dysku. Teraz mam jeden dysk z systemem do internetu i do roboty, a drugi do testów sterowników na systemie i je po prostu sobie przepinam, nie chcę aby BIOS widział obydwa jednocześnie.
    Wcześniej zawołałem speca od komputerów to godzinę siedział, robił dokładnie to co ja, sterowniki ze strony nvidia, efekt był wiadomy. Poradził mi później, na koniec że mogę spróbować z wersją xp ale który ma zintegrowanego od razu na płycie service packa 3. Teraz to mam zainstalowany po wcześniejszym ściągnięciu z Internetu. Taką płytkę podobno ze zintegrowanym service packiem 3 mam ale nie testowałem.
    Zobaczę, ale to już nie dzisiaj.
  • #17 14311060
    magnum2012
    Poziom 9  
    Wracam do tematu. Jak wcześniej pisałem. Mam praktycznie dwa takie same komputery, no prawie takie same. Jednego używam non stop, to ten opisywany w którym nie mogę zainstalować sterowników, drugi w u rodziców poza Warszawą, praktycznie nówka sztuka mało używana. Różnią się mikroprocesorem jeden tak jak pisałem na początku drugi to core2duo E4600 2.40Ghz. Zasilacz w tym domowym to tez CHIFTEC ale 450W. Pamięć taka sama. Płyta taka sama, Gigabyte P35 DS4. A teraz to co chce napisać.

Na święta pojechałem do domu. Chciałem sprawdzić w nim moje karty graficzne. Do dzieła. Montuję tą ASUS Geforce 210 sterowniki z płyty DVD, miłe zaskoczenie działa, komputer zostawiłem na parę godzin, robiłem pierdoły, Internet, program biurowy działało. DYSK TWARDY TO BARRACUDA 7200.10 SEAGATE 250GB, Windows XP Professional 32bit z servicepakiem 3 na płycie zintegrowanym. Dobra, zmiana na PALIT GeForce 630 gt. Tak samo, zaskoczenie, sterowniki z płyty DVD, wszystko działa super, jest tak jak powinno być. Byłem normalnie szczęśliwy.

Dobra. Decyzja, zabieram płytę główną z domu ze wszystkim tak jak ma zamontowane do Warszawy. Tylko bez zasilacza. Tak jakoś mi zeszło. Dzisiaj postanowiłem przeszczepić płytę z domu do mojego komputera w warszawie. Zamontowałem, załączyłem twardy dysk z domu na którym sprawdzałem działanie kart, miałem na nim zainstalowany sterownik do GeForce 630 GT no i znowu DUPA. Nie działa. Teraz podejrzewam, że to jednak zasilacz mi padł w jakimś stopniu. Teraz żałuję, że jeszcze nie wziąłem zasilacza z domu tego 450W.

Ten zasilacz w Warszawie (mam 1kW) czy mógł mu zaszkodzić wewnątrz kurz? Jak go dzisiaj przedmuchałem powietrzem to było tego dziadostwa trochę, kurzyło się, może jakieś zwarcie wewnątrz? Teraz myślę o kupnie nowego zasilacza. Jak można sprawdzić ten stary? Właśnie, bez zainstalowanych sterowników do karty graficznej 630GT, komputer działa. Myślałem że to płyta główna ale chyba nie, teraz działam na tej przeszczepionej z domu, twardy dysk mój stary używany w Warszawie. Może jakieś rady? Dziękuję.
  • #18 14337332
    magnum2012
    Poziom 9  
    Jeszcze raz wracam do swojego tematu. Jak myślałem, tak zrobiłem. Kupiłem nowy zasilacz CHIEFTEC GPS-500 A8 500W. Płyta ruszyła, STEROWNIKI DO KARTY GEFORCE 630 GT DAŁY SIĘ ZAINSTALOWAĆ. Wszystko jest dobrze. Komputer działa na płycie, którą przywiozłem do Warszawy (mikroprocesor, RAM też) tylko dysk wsadziłem 250 GB z używanej wcześniej płyty P35 DS4.

Do tej pory nie mogę uwierzyć, ze to był niesprawny zasilacz. Mam nadzieję, że już będzie wszystko dobrze, drugi dzień normalnego używania kompa. USTERKA NAPRAWIONA.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją sterowników do karty graficznej NVIDIA GeForce GT 630, która zastąpiła starą kartę NVIDIA GeForce 8800 GTS. Po zainstalowaniu sterowników komputer się wyłącza, a bez nich działa poprawnie. Użytkownik sprawdził różne wersje sterowników, temperaturę procesora oraz pamięć RAM, ale problem nadal występuje. Po wymianie zasilacza na nowy model CHIEFTEC GPS-500 A8 500W, instalacja sterowników zakończyła się sukcesem, a komputer działa prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA