logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fortron model: FSP500-60GLN- Napięcie, mocno spada po obciążeniu jednej linii

morozaw 30 Wrz 2014 20:51 2022 3
REKLAMA
  • #1 14004541
    morozaw
    Poziom 15  
    Ocena: 42
    Witam, zasilacz jak w temacie.

Początkowo zasilacz nie startował - zdiagnozowałem problem z napięciem VSB pływającym od około 0.7V do 1.2V. Po otwarciu zlokalizowałem dwa mocno spuchnięte kondensatory elektrolityczne 2200µF/6.3V (jeden blisko przetwornicy VSB, drugi przy wyjściach) - zostały wymienione na 2200µF/10V.

Po tej operacji napięcie VSB jest OK, napięcie na pinie Power On to 3.1V, po zwarciu Power On do masy zasilacz jakby "startuje" i wydaje ciche dźwięki.

Zasilacz bez obciążenia restartuje się co chwilę - po zaniku napięć na liniach. Po podpięciu obciążenia (żarówka 21W/12V) zasilacz już nie restartuje się, ale napięcie bardzo mocno spada na linii z obciążeniem. Gdy żarówka była na linii +12V to na linii +5V około +3V, na linii +3,3V około +3V, a na linii +12V około 1V. Podobne objawy są przy żarówce na linii +5V, na linii +12V wtedy jest około 10V.

Szukam porad co mogę przy takich objawach sprawdzić? Może ktoś spotkał się z podobnymi objawami przy innym zasilaczu?

Pozdrawiam
    Poprawiłem TONI_2003.
  • REKLAMA
  • #2 14004642
    piotrusek29
    Poziom 14  
    Ocena: 36
    Proponuję sprawdzić a najlepiej wymienić pozostałe elektrolity
  • REKLAMA
  • #3 14004842
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3818
    Proszę czytać w dziale tematy podwieszone!

„Proszę zewrzeć (na stałe) tak jak na rys. czyli pin 14 do 15 (GND)...
    Dodam, że przy niektórych zasilaczach ATX potrzeba wstępnie obciążyć zasilacz i to najlepiej na obu liniach +12V oraz +5V (czasami dotyczy to również stand-by) oraz linii +3,3V po czym dopiero robić pomiary miernikiem!

Przy czym w nielicznych przypadkach awarii zasilacza komputerowego błędny stan sygnału (lub jego brak) Power Good jest jedynym objawem niesprawności i przyczyną odmówienia pracy (płyta główna) przez system operacyjny komputera.

Tak więc nie zapominajmy podczas pomiaru również o tym pomiarze sygnału PG (+5V) na pinie nr. 8 (najczęściej kabel ma kolor popielaty, szary).”

Oczywiście to wszystko najlepiej już robić po wymianie wszystkich kondensatorów elektrolitycznych (skoro sam już ich widok) dla laika czymś przemawia. Natomiast nie mając mierników pozostaje wymiana bez względu na ich poprawny widok. Dopiero potem można się doszukiwać innych nieprawidłowości.
  • #4 14157747
    morozaw
    Poziom 15  
    Ocena: 42
    Niestety, po wymianie wszystkich kondensatorów problem się nie rozwiązał.
    Spisany na straty. Coś w nim syczy, a żarówka jako obciążenie nie świeci jednostajnym światłem.
REKLAMA