logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fortron FSP500-60GHN nie chce się uruchomić gdy jest podpięty pod płytę główną

IL_DUCE1986 14 Paź 2017 20:43 642 5
REKLAMA
  • #1 16757173
    IL_DUCE1986
    Poziom 11  
    Ocena: 45
    Witam, podpinam się do tematu. Mam zasilacz Fortron FSP500-60GHN który nie chce się uruchomić gdy jest podpięty pod płytę główną. Gdy zwieram kabelek zielony z czarnym to wtedy się uruchamia, pomiar napięć wykazuje zbyt wysokie napięcie na linii 3.3v, mianowicie 3,62v, reszta jest prawidłowa. Uruchamiając w ten sposób i podłączając jakieś peryferia jak hdd czy napędy zasilacz się załącza bez problemu. Wymieniłem 3 napuchnięte kondensatory elektrolityczne w zasilaczu, niestety nic to nie dało. Czy ktoś może mi dać jakieś podpowiedzi na ten temat?

Wydzieliłem jako nowy temat.
    Nie podpinaj się pod cudze wątki. Powoduje to bałagan na forum.
    RADU23
  • REKLAMA
  • #2 16757336
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1584
    3.62V to jest poza normą.
    Jeśli były spuchnięte kondensatory, może coś jeszcze jest tam do wymiany.
    Jak już, to warto wszystkie kondensatory zmienić na raz.
    Podpowiedzią na temat napraw zasilacza będzie stwierdzenie faktu, że to "zabawa" dla zaawansowanych elektroników.
    Jeśli problemem jest uruchomienie płyty gł. radzę podmienić zasilacz. W innym przypadku zacznij od szukania schematu wymienionego zasilacza.
  • REKLAMA
  • #3 16757865
    IL_DUCE1986
    Poziom 11  
    Zależy mi na naprawie zasilacza, nie jego podmianach, inaczej nie byłoby tematu. Mam jeszcze drugi chiefteca z takim samym defektem i chciałbym spróbować naprawić te zasilacze. Niestety w temacie napraw PSU nie mam doświadczenia, naprawiałem głównie płyty główne, zasiłki zawsze leżały i czekały na więcej wolnego czasu który mam akurat teraz. Stąd mile widziane podpowiedzi od kogoś kto miał styczność z takim samym problemem i wie na co zwrócić uwagę.
  • REKLAMA
  • #4 16757913
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 883
    Wstaw zdjęcia wnętrza z obu strony obu zasilaczy które chcesz naprawiać - to pomoże osobą które ci będa pomagać.

Miernik masz jaki taki z dobrą baterią co by pomiar nie oszukiwał?
  • REKLAMA
  • #5 16758056
    IL_DUCE1986
    Poziom 11  
    Miernik pokazuje poprawnie, porównywałem ze wskazaniami innych zasilaczy oraz z moim drugim miernikiem z warsztatu. Jutro zaopatrzę się w komplet kondensatorów do obu i powymieniam, jeśli to nic nie zmieni to wstawiam jutro fotki i zestawienie pomiarów z i bez obciążenia. Bo rozumiem że jeśli parę elektrolitów było wybrzuszonych to mogły powysychać wszystkie i trzeba profilaktycznie je zmienić? Zasilacze jeśli uda się zrobić będą pracować odpowiednio w komputerze serwisowym oraz warsztatowym więc jeśli elementy które będę musiał zakupić kosztowałyby z 50zł to nie stanowi to problemu bo miałbym przynajmniej solidne i sprawdzone a nie "chińskie lekkie" zasilacze które się palą w najmniej potrzebnym momencie...
  • #6 16772009
    IL_DUCE1986
    Poziom 11  
    Po wymianie wszystkich elektrolitów Chieftec zadziałał i pracuje bezproblemowo, w najbliższym czasie zabieram się za Fortrona.

Po wymianie elektrolitów w Fortronie zasilacz przestał się wyłączać pod obciążeniem, napięcie na linii 3.3 v spadło z 3.6 na 3.4 co myślę że nie jest złym wynikiem, jednak zauważyłem że napięcie na tej linii wyraźnie skacze. Przy braku obciążenia trzyma się w granicach 3.48-3.52v, przy obciążeniu napędami i samą płytą serwisową bez procesora, ramu i grafiki oscyluje przy 3.4v. Inne linie prawidłowo bez skoków. Co myślicie koledzy, rozpoczynać testy na sprawnym sprzęcie czy jeszcze czepiać się tej linii 3.3v?
REKLAMA