logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Logitech Z906 - Jak wymienić ułamane gniazdo optyczne?

rogal7 01 Paź 2014 10:26 5886 5
REKLAMA
  • #1 14005592
    rogal7
    Poziom 9  
    Witam,

Kilka dni temu zakupiłem głośniki Logitech Z906, które jak się okazało mają ułamane(ta środkowa obudowa w którą wchodzi kabel) i nie działające gniazdo optyczne. Jedno działa drugie nie. Chciałbym dla pewności wymienić obydwa bo drugie też jest poszarpane, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji jakie gniazdo zamówić? Może ktoś pomóc? I mniej więcej jak wygląda wymiana? Czy te gniazda są na zatrzaski + lutowanie, czy to bardziej skomplikowana operacja? Mam kolegę, który umie lutować i chcemy to zrobić sami, bo gniazdka kosztują około 10zł/szt ale serwisy chcą ok 100zł za wymianę, a chciałbym się zamknąć w ok 50-70zł.

Zdjęcie poglądowe w załączeniu
    Załączniki:
    • Logitech Z906 - Jak wymienić ułamane gniazdo optyczne? Z906.jpg (324.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14005715
    Marek2006
    Poziom 29  
    Ocena: 58
    To jest płytka dwustronna. Serwisy mają specjalne metody i przyrządy aby wylutować uszkodzone gniazdko z takiej płytki bez jej uszkodzenia. Spytaj kolegi, czy umie wylutować element z płytki dwustronnej z metalizacją. Jeśli nie, to koszt naprawy po jego "naprawie" będzie jeszcze większy. W skrajnych wypadkach naprawa już nie będzie możliwa. Dlatego niech kolega najpierw spróbuje zrobić taką operację na przykład na starej płycie z komputera.

Marek
  • REKLAMA
  • #3 14005794
    rogal7
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedź! Spytałem i kolega w takim wypadku jednak się nie podejmie :) Ale czy wymiana takich 2 gniazd zamknie się w 70-80zł? Bo serwis Logitech chcę 175zł za jedno gniazdo, a póki co znalazłem inny serwis za ok 100-130zł.
  • REKLAMA
  • #4 14006023
    Marek2006
    Poziom 29  
    Pytanie, czy tu chodzi o wymianę gniazd, czy może coś więcej jest uszkodzone? Zakładasz, że jedynym elementem uszkodzonym jest gniazdo. Ale skąd taka pewność? Rozumiem, że serwis Logitechu wymieni gniazda, złoży całość i sprawdzi, że urządzenie działa. I prawdopodobnie dadzą jeszcze gwarancję na swoją naprawę. Czy może chcesz wymienić same gniazda nie przejmując się, czy urządzenie będzie później działać?

Marek
  • REKLAMA
  • #5 14006104
    rogal7
    Poziom 9  
    Zakładam, że tylko gniazdo jest uszkodzone bo wszystkie pozostałe na około działają. Konkretnie tak naprawdę jest ułamane tylko to kółko w środku, do którego wchodzi ta powiedzmy "igła", więc kabel w ogóle nie trzyma się po włożeniu go. Załączam zdjęcie, ale niestety nie widać tego za dobrze.
    Załączniki:
    • Logitech Z906 - Jak wymienić ułamane gniazdo optyczne? 20141001_133646.jpg (1.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 14006208
    Marek2006
    Poziom 29  
    Nie odpowiedziałeś na żadne z pozostałych pytań (dotyczących składania, testowania, gwarancji). Jeśli to nie dotyczy, to pewno znajdziesz taki serwis.

Marek
REKLAMA