logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz do Logitech Z906 po spaleniu subwoofera - jaki wybrać?

byczek922 21 Sie 2013 16:55 9405 22
  • #1 12652021
    byczek922
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam

Mam taki problem z moimi głośnikami z906. Podczas ostatniej burzy spalił mi się wzmacniacz w subwooferze i właściwie nie wiem teraz co zrobić pisałem do serwisu mówią ze oni nie maja zamiennej elektroniki do tego subwoofera.

Własnie i pytanie jaki wzmacniacz żeby działały te głośniki i ten cały panel czy nie da się nic takiego zrobić??

No i tez zależy mi na tych wejściach audio ponieważ używane było pod TV oraz PC.

Będę bardzo wdzięczny za każdą odpowiedz:)
  • #2 12652083
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 12652116
    byczek922
    Poziom 9  
    Własnie w stu procentach nie wiem co dokładnie się spaliło w tym wzmacniaczu. Panel jest ok tylko chodzi o to czy nadal będzie spełniał swoje funkcje jak dotychczas po naprawie. Znajomy który to wziął i rozebrał mowie ze niby jakiś mikroprocesor na płycie poszedł ale jak i co to nie wiem. Sam zaglądałem do niego to jak dla mnie nie widać gołym okiem czy coś jest upalone. Takie pytanie możne polecić mi możesz jakiś serwis bądź osobę która to ogarnie?

Regulamin p.3.1.13. Proszę poprawić niechlujną pisownię! [P.]
  • #4 12652206
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 12652230
    byczek922
    Poziom 9  
    W mojej okolicy to raczej watpie:) Wies kolo nie duzego miasta. Poszukam. Mam jeszcze pytanie czy dalo by rade dowiedziec sie jaki jest tam wzmacniacz i jak jest zbudowany?? Jakie sa w nim elementy? No i czy by sie dalo kupic takie poszczegolne elementy.
  • #6 12656105
    PawelMajda
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    A dlaczego nie próbowałeś skorzystać z gwarancji? Nie obejmuje burzy?
  • #7 12657014
    byczek922
    Poziom 9  
    Nie probowalem poniewaz w regulaminie pisze ze gwarancja nie obejmuje uszkodzenia z powodu nie odpowiedniego napiecia w sieci. Tak wiec mysle ze dam sobie spokoj z gwarancja. Uwazam ze gwara ncje nie wchodzi w gre.
  • #8 12658111
    PawelMajda
    Poziom 15  
    To powiem ci, że możesz mieć ciężko/drogo. Znam się ciutkę na zestawach Logitecha i wiem, że jak padnie pierdółka, to trzeba wymienić cały element.
    Nie możesz ich zbajerować jakoś? O ile pamiętam w przypadku z5500 sami w dziale reklamacji radzili, żeby podziurawić głośnik bo inaczej nie naprawią, więc w Logitechu różne dziwne rzeczy się zdarzają.
  • #9 12661318
    Lukson
    Poziom 33  
    Ocena: 128
    Jeżeli popsuły Ci się Z906 to możesz:
    - wyrzucić je do kosza,
    - sprzedać na allegro jako uszkodzone ale nie licz na kokosy bo nikt tego nie kupi drogo,
    - wrzucić do piwnicy i kupić nowy zestaw a ten mieć na części zapasowe.

W środku jest zasilacz impulsowy, 2 zintegrowane wzmacniacze klasy D (TAS5162), dekoder DTS/DD a tym samym generator PWM dla wzmacniaczy oraz kilka układów A/DC.

Mam kilka takich subwooferów uszkodzonych.

Życzę powodzenia w naprawie sprzętu "nie naprawialnego". Niestety.
  • #10 12663905
    byczek922
    Poziom 9  
    a posiadasz moze jakis subwoofer od tego zestawu ze sprawna elektronika?? a np. dalo by sie je troche zmodyfikowac?? A na mysli mam subwoofer od z5500> Czy takie rozwiazanie nie ma szans?
  • #11 12663931
    PawelMajda
    Poziom 15  
    Nie lepiej kupić po prostu suba od Z5500 (300zł) i centralkę (100zł)?
    Po co kombinować, wątpię, żebyś naprawił tego suba taniej niż za 250zł, więc może trochę dołożysz i będziesz miał chociaż lepszy i bardziej naprawialny sprzęt.

Pozdro
  • #12 12664036
    byczek922
    Poziom 9  
    Dlatego tez o tym myslalem:) zeby tak zrobic lecz niestety nigdzie go nie moge dostac jest jeden ale z uszkodzonymi koncowkami mocy tak pisze w opisie.
  • #13 12664139
    Dj Haker

Poziom 35  
    Ocena: 99
    Kolego warto chociaż zaglądnąć do elektroniki. Dowiedz się chociaż czy zasilanie dochodzi do końcówek, czy nie przepaliło Ci jakiegoś bezpiecznika ?

Nie widać nic uszkodzonego ? Ścieżek nie przepaliło ?
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
    Aleja Kijowska 24, Kraków, 30-079 | Strona WWW: https://odzyskajdane.info
  • #14 12664465
    byczek922
    Poziom 9  
    Zagladalem. Nic nie widac zeby bylo przepalone a ja to sie zbytnio nie znam i nie wiem jak sprawdzic. A jest tam jakis bezpiecznik?
  • #15 12664492
    Lukson
    Poziom 33  
    Dj Haker napisał:
    Dowiedz się chociaż czy zasilanie dochodzi do końcówek, czy nie przepaliło Ci jakiegoś bezpiecznika ?

Zanim napiszesz coś... po to żeby tylko napisać, dowiedz się jak dany sprzęt jest zbudowany.

Wzmacniacz do Logitech Z906 po spaleniu subwoofera - jaki wybrać?

Przetwornica ma 3 wyjścia zasilania.
    2 dla końcówek (równoległe) i jedno niezależne dla reszty elektroniki.

@U.P.

Jak się nie znasz na sprzęcie. Nie masz osprzętu do lutowania powierzchniowego oraz oscyloskopu do uruchomienia wzmacniacza klasy D... to patrz post Nr.9 w tym temacie.
  • #16 12664794
    PawelMajda
    Poziom 15  
    @autor
    Na twoim miejscu bym podstawowe rzeczy sprawdził - myślałem, że już to sprawdzałeś. (czy napięcie idzie itd)
    Zrób jak mówi kolega Lukson @U.P. bo on jako jeden z nielicznych się zna na rzeczy.

Sprawdź bezpiecznik, różnie bywa ;)
    Bo jakiś chyba jest..?
  • #17 12664827
    Lukson
    Poziom 33  
    PawelMajda napisał:
    Sprawdź bezpiecznik, różnie bywa
    Bo jakiś chyba jest..?

Jest jeden.
    Na powyższym zdjęciu widać go w prawym dolnym rogu przetwornicy (to ta płytka po prawej stronie).
  • #18 12665060
    byczek922
    Poziom 9  
    Dobra jeżeli padł bezpiecznik to nie będzie widać tego drucika u góry? Czy zdjąć ta koszulkę na nim całkowicie? No i wtedy dalej będzie widać ze jest przerwany?
  • #19 12666884
    Lukson
    Poziom 33  
    Odłączyć grube przewody idące od przetwornicy do płyty wzmacniacza i sprawdzić czy zestaw się włącza.
    Jeżeli startuje to patrz post nr. 9

Równie dobrze możesz też odłączyć oba kable idące do płyty wzmacniacza i pomierzyć na nich wartości napięć względem masy. Wszystkie napięcia i wartości opisane są na PCB wzmacniacza albo przetwornicy. Nie pamiętam dokładnie a nie chce mi się rozbierać teraz zestawu.
  • #20 12667360
    byczek922
    Poziom 9  
    Aha czyli jak po odlaczeniu dziala to takiej przetwornicy jak rozumiem nie da sie ozywic?? Czy wzmacniacz wtedy jest uwalony?? Bo tak to wogole nie dziala nie wlacza sie a gdy odlacze te przewody to wtedy moze sie wlaczyc??
  • #21 12668253
    Lukson
    Poziom 33  
    Znasz zasadę działania zasilacza?
    Wpinasz do niego napięcie wyższe - 230V - by na wyjściu uzyskać napięcie niższe.

Logicznym jest, że po odłączeniu zasilacza od płyty wzmacniacza zestaw się nie uruchomi... niby jak? Przesył napięcia bezprzewodowo?
  • #22 12668384
    byczek922
    Poziom 9  
    Nie no rozumiem o co chodzi. Chodzi mi o to czy bez przyrzadow da sie sprawdzic czy to wstanie czy nie.
  • #23 12748513
    Lukson
    Poziom 33  
    byczek922 napisał:
    czy bez przyrzadow da sie sprawdzic czy to wstanie czy nie.

Nie da się.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zestawem głośników Logitech Z906, w którym podczas burzy uszkodzeniu uległ wzmacniacz subwoofera. Serwis nie oferuje wymiany elektroniki, co skłania do poszukiwania alternatywnych rozwiązań. Uczestnicy dyskusji sugerują diagnozę uszkodzeń, sprawdzenie bezpiecznika oraz rozważenie zakupu nowego subwoofera, np. od modelu Z5500, jako bardziej opłacalnej opcji. Wskazują również na trudności w naprawie, ze względu na zintegrowane komponenty i specyfikę konstrukcji wzmacniacza klasy D. Użytkownik poszukuje informacji o dostępnych serwisach oraz możliwościach modyfikacji sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA