Jednak wychodzi na to , że lepiej do gier będzie mi chyba kupić Intela procek niż ten AMD może mi ktoś doradzić jaki procesor i płytę główną +Ram za 1050zł ?
Witaj,
Budżet starczy na tańszą płytę na chipsecie H81 (MSI H81-P33 lub Asrock H81M), do tego procesor I5-4460 (lub jeśli chcesz uniknąć ryzyka, że BIOS będzie nieaktualny i będzie trzeba go aktualizować - można wziąć I5-4440). Zostanie około 150zł na RAM - 4GB DDR3-1600 najlepiej z opóźnieniami CL9 i na 1.50V w jednej kości - na płycie zostanie jeszcze miejsce na drugą kość.
Tylko jeśli będziesz mógł go w pełni przetestować przed zakupem i jeśli cena będzie OK. Z lepszych modeli pozostają Ci modele I5-45xx i i5-46xx, a tych modeli jeszcze mało kto się pozbywa.
Czemu chciałbyś złożyć sprzęt na starszej podstawce?
Jeśli nie chcesz podkręcać to coś na chipsecie B75, np Asrock B75 PRO3.
Do podkręcania (procesory z serii K) coś na Z77, np MSI Z77A-G43, Asrock Z77 PRO3.
Jest to mało opłacalne posunięcie, w podobnej cenie kupisz dwie generacje nowszą płytę (np MSI H97 PC Mate, nieco poniżej 300zł). Chyba że masz dobrą I5-tkę w bardzo niskiej cenie, wtedy może się to jeszcze jakoś opłacać.
Pomyślałem o 1155 dlatego , że koszt jest podobny ale np. I5 2500k z tego co wiem można spokojnie kręcić. Mi się wydaje ale nie wiem czy mam racje że po podkręceniu wyprzedzi swoich braci nowszej generacji , a z 1150 z odblokowanym mnożnikiem z tego co mi wiadomo są 2 procki i jeśli bym ich nie znalazł używanych na giełdzie , to mi się to nie opłaci najzwyklej chyba że się mylę to możecie mnie śmiało z błędu wyprowadzić.
Moim zdaniem, LGA1155 i odblokowany Core i5, to bardzo dobre posunięcie. A co do płyty, polecam ASRock Z77 Pro3 albo Pro4, a jeśli starczy kasy to Asrock Z77 Extreme 3 albo 4.
✨ Użytkownik poszukuje porady dotyczącej zakupu procesora Intel oraz płyty głównej do gier w budżecie 1050 zł. Rekomendacje obejmują procesor Intel i5-4460 lub i5-4440, z płytą główną na chipsecie H81 (np. MSI H81-P33, Asrock H81M). Użytkownik rozważa również zakup używanego procesora i5, co może być opłacalne, pod warunkiem przetestowania go przed zakupem. W dyskusji pojawiają się także sugestie dotyczące płyt głównych pod podstawkę LGA1155, z modelami takimi jak ASRock Z77 Pro3 oraz Z77 Extreme 3/4, które są polecane dla procesorów z odblokowanym mnożnikiem. Wygenerowane przez model językowy.