logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Compaq 8000 Elite CMT - Nie wykrywa zewnętrznej karty graficznej

enulight 03 Paź 2014 10:25 4872 6
REKLAMA
  • #1 14011072
    enulight
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam.
    Nabyłem używany komputer HP Compaq 8000 Elite CMT, przełożyłem ze starego komputera kartę graficzną Gigabyte GeForce 9500 GT 512 mb (PCIE 2.0, x16).

Problem polega na tym, że płyta główna i system Windows 7 Pro nie wykrywa zewnętrznej karty graficznej. Na starym komputerze karta graficzna bez problemu działa. Przy wbudowanej karcie graficznej na płycie głównej jest obraz na monitorze.

Zrobiłem aktualizację BIOSu, wszystkie sterowniki płyty głównej zainstalowane.
    Przeanalizowałem BIOS i wejścia na zewnętrzne karty graficzne mam ustawione jako Enabled.

Jaka może być przyczyna niewykrywania karty graficznej?
  • REKLAMA
  • #2 14011273
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    enulight napisał:
    Jaka może być przyczyna niewykrywania karty graficznej?

Płyta jak widać "nie ma ochoty" współpracować z kartą.
    Świadczy to tym fakt, że mimo jej obsadzenia w slocie sygnał ciągle podaje karta zintegrowana.
    Jest to częsty objaw kiedy karta nie ma zewnętrznego zasilania, pomimo iż ma niskie TDP 50W.
    Z płytą zadziała prawdopodobnie karta z dodatkowym zasilaniem 6pin PEG.
  • REKLAMA
  • #3 16058715
    enulight
    Poziom 8  
    Witam ponownie i odświeżam temat gdyż chcę małym kosztem zmienić kartę graficzną, Przeanalizowałem ponownie problem z tą kartą graficzną i jednak wygląda na nie jest kompatabilną z płytą główną. Jedynie wstawiłem na razie kartę ATI Radeon HD 3450.
    Przewertowałem internet poszukując informacji o kartach graficznych które współpracują z płytą główną.
    Między innymi wstawię filmiki:
    Tutaj współpraca z HD Radeon 7770
    https://www.youtube.com/watch?v=3nZgTMQfM6c

Zmieniony zasilacz ze specjalną przejściówką pod płytę główną oraz zasilanie karty graficznej.
    https://www.youtube.com/watch?v=0VCslFs6lW0

Tylko pytanie gdzie w Polsce kupię taka przejściówkę (na allegro szukałem i nie znalazłem). Bo jedyne gdzie znalazłem to są na ebay a tam nie mam konta.
    http://www.ebay.com/itm/ATX-24pin-to-Motherbo...pply-Cable-for-HP-Z220-Z230-SFF-/322008874246

Jakie jest wasze zdanie o takim wymianie zasilacza i karty graficznej?
  • #4 16058779
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Nie widzę przeszkód, abyś po analizie filmu sam wykonał taką przejściówkę:

Zapewne potrzebna będzie specjalna zaciskarka do pinów ATX. Ewentualnie wtyczki z przewodami i przylutowanie do siebie odpowiednich przewodów + izolacja.
    enulight napisał:
    Jakie jest wasze zdanie o takim wymianie zasilacza i karty graficznej?

Ja kibicuję i życzę powodzenia.
  • REKLAMA
  • #5 16060362
    enulight
    Poziom 8  
    Obejrzałem filmik i mam pytanie co tam jest w adapterze w tej czarnej izolacji? Oraz jak te kable połączyć?
  • REKLAMA
  • #7 16060911
    enulight
    Poziom 8  
    Poszperałem trochę w sieci i znalazłem te dwa schematy:
    HP Compaq 8000 Elite CMT - Nie wykrywa zewnętrznej karty graficznej HP Compaq 8000 Elite CMT - Nie wykrywa zewnętrznej karty graficznej

Pytanie jaka sprawdzona i stabilna przetwornica napięcia będzie bardzo odpowiednia do takiej przejściówki?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik nabył komputer HP Compaq 8000 Elite CMT i napotkał problem z niewykrywaniem zewnętrznej karty graficznej Gigabyte GeForce 9500 GT przez płytę główną oraz system Windows 7 Pro. Mimo aktualizacji BIOSu i zainstalowanych sterowników, zintegrowana karta graficzna nadal dostarcza sygnał do monitora. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z braku zewnętrznego zasilania dla karty graficznej, co jest częstym objawem w takich przypadkach. Użytkownik rozważa wymianę karty na ATI Radeon HD 3450 oraz zmianę zasilacza z odpowiednią przejściówką. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące budowy adaptera oraz stabilności przetwornic napięcia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA