Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

termostat pokojowy bezprzewodowy

pawelzof 03 Oct 2014 21:59 3279 6
Relpol
    pawelzof
    Level 9  
    Chcę podłączyć (kupić) termostat pokojowy do sterownika pieca. (ekogroszek, COMPIT R510 - sterownik)Sterownik ma taką możliwość - 2 styki (teraz nie mam termostatu i styki są zwarte). Problem polega na tym, że muszę kupić sterownik bezprzewodowy, który informację o zwarciu/rozwarciu swoich styków "powiadomi" odbiornik, a ten "powiadomi" sterownik pieca. Ten odbiornik musiałby rozwierac/zwierać styki w sterowniku pieca. Na styki w sterowniku pieca nie można podać napięcia, tu tylko para jest zwarta, albo rozwarta. Czyli ten odbiornik musiałby ustawiać swoje styki tak jak termostat pokojowy i nie dawać napięcia. NIe chciałbym mieć odbiornika zał/wył i sterować pompą C.O. dlatego że piec mógłby się zagotować, a tak sam załączy sobie w trybie bezpieczenstwa pompe C.O. nawet jak termostat pokojowy każe inaczej.
    Jaki termostat pokojowy kupić? Proszę o konkretne modele. Wyświetlacz i estetyka to drugi plan
  • Relpol
    FOSGEN1
    Level 27  
    O ile dobrze Cię zrozumiałem, to chyba nie będzie problemu ze znalezieniem sterownika.
    Auraton nie podaje napięcia, a tylko działa jak przedłużenie zworki.
  • Relpol
    pawelzof
    Level 9  
    o właśnie coś co zadziała jak przedłużenie zworki...
  • Helpful post
    FOSGEN1
    Level 27  
    AURATON 2030 RTH

Może poczytaj czy Ci będzie pasował. Oczywiście są inne. Ale z tego co się zorientowałem, to zasada działania większości jest podobna. Jeśli działają zamiast zworki, to nie podają napięcia tylko sterowanie Zał/Wył jest za pomocą przekaźnika.
    pawelzof
    Level 9  
    Własnie czytam o nim, chyba własnie o coś takiego mi chodzi, myślałem, że będzie tańszy...
  • Helpful post
    FOSGEN1
    Level 27  
    Są inne. Ten tylko jako przykład.
    pawelzof
    Level 9  
    Dziękuję za pomoc...