logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki bezprzewodowy termostat do sterownika pieca COMPIT R510 (ekogroszek)?

pawelzof 03 Paź 2014 21:59 3513 6
REKLAMA
  • #1 14012649
    pawelzof
    Poziom 9  
    Chcę podłączyć (kupić) termostat pokojowy do sterownika pieca. (ekogroszek, COMPIT R510 - sterownik)Sterownik ma taką możliwość - 2 styki (teraz nie mam termostatu i styki są zwarte). Problem polega na tym, że muszę kupić sterownik bezprzewodowy, który informację o zwarciu/rozwarciu swoich styków "powiadomi" odbiornik, a ten "powiadomi" sterownik pieca. Ten odbiornik musiałby rozwierac/zwierać styki w sterowniku pieca. Na styki w sterowniku pieca nie można podać napięcia, tu tylko para jest zwarta, albo rozwarta. Czyli ten odbiornik musiałby ustawiać swoje styki tak jak termostat pokojowy i nie dawać napięcia. NIe chciałbym mieć odbiornika zał/wył i sterować pompą C.O. dlatego że piec mógłby się zagotować, a tak sam załączy sobie w trybie bezpieczenstwa pompe C.O. nawet jak termostat pokojowy każe inaczej.
    Jaki termostat pokojowy kupić? Proszę o konkretne modele. Wyświetlacz i estetyka to drugi plan
  • REKLAMA
  • #2 14012667
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    Ocena: 334
    O ile dobrze Cię zrozumiałem, to chyba nie będzie problemu ze znalezieniem sterownika.
    Auraton nie podaje napięcia, a tylko działa jak przedłużenie zworki.
  • REKLAMA
  • #3 14012675
    pawelzof
    Poziom 9  
    o właśnie coś co zadziała jak przedłużenie zworki...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14012717
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    AURATON 2030 RTH

Może poczytaj czy Ci będzie pasował. Oczywiście są inne. Ale z tego co się zorientowałem, to zasada działania większości jest podobna. Jeśli działają zamiast zworki, to nie podają napięcia tylko sterowanie Zał/Wył jest za pomocą przekaźnika.
  • REKLAMA
  • #5 14012736
    pawelzof
    Poziom 9  
    Własnie czytam o nim, chyba własnie o coś takiego mi chodzi, myślałem, że będzie tańszy...
  • Pomocny post
    #6 14012760
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    Są inne. Ten tylko jako przykład.
  • #7 14012768
    pawelzof
    Poziom 9  
    Dziękuję za pomoc...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje bezprzewodowego termostatu pokojowego do sterownika pieca COMPIT R510, który działa na ekogroszek. Wymagana jest funkcjonalność, która pozwoli na informowanie o zwarciu/rozwarciu styków bez podawania napięcia, co jest kluczowe dla bezpieczeństwa pieca. Użytkownik rozważa model AURATON 2030 RTH, który działa jak przedłużenie zworki, nie podając napięcia, co odpowiada jego potrzebom. Inne modele również mogą spełniać te wymagania, ale AURATON 2030 RTH został wskazany jako przykład.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA