logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf 4 1.9tdi 110km - Tuning rezystorem poprzez oszukanie komputera

04 Paź 2014 17:59 28722 18
REKLAMA
  • #1 14014471
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 14014583
    Alfred_92
    Poziom 33  
    Ocena: 705
    Cytat:
    Pytanie brzmi czy da się oszukać jakoś przepływomierz by zwiększyła się również dawka powietrza i przestał kopcić??

Tak da się w niewielkim stopniu, mianowicie wystarczy wyczyścić element pomiarowy delikatnie (tak żeby nie uszkodzić) np: izopropanolem i nawiercić otwór w tej wewnętrznej osłonie tak żeby wlatujące powietrze mogło bezpośrednio owiewać podzespół pomiarowy. Należy jednak pamiętać że takie działanie może uszkodzić przepływomierz a w skrajnych przypadkach może podawać takie wartości do ECU że odbije się to czkawką na silniku.
    Są inne bezpieczniejsze skuteczniejsze i ciekawsze sposoby modyfikacji tego TDI na pompie.
  • #3 14014626
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 14014649
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 14014659
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6357
    Nie dotykaj tego przepływomierza - bo oryginał kosztuje w okolicach 600 zł. Sposób opisany powyżej dotyczy przepływomierza Bosch i jest mocno dyskusyjny co do skuteczności.
    Nie da się w żaden druciarski sposób poprawić osiągów, do tego służy modyfikacja map wtrysku - zapewnia prawidłowy stosunek paliwo/powietrze, przy zachowaniu w miarę poprawnej sprawności energetycznej silnika.
  • #6 14014674
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 14014691
    robokop
    No to nic więcej nie kombinuj w ten sposób. Oszukując sterownik co do temperatury paliwa, za jego plecami zwiększasz mu dawkę. Więc kopci, dlatego że dodaje więcej paliwa niż wynika to z założonych parametrów. Oszukać co do ilości powietrza już tak łatwo się nie da, bo EDC pilnuje ciśnienia doładowania, które jest ograniczone od góry. Przy dalszym kombinowaniu zacznie rosnąć temperatura spalin, do wartości zdolnej zabić sprężarkę - a czujnika EGT który mógłby temu zapobiec nie ma...
  • #8 14014693
    Alfred_92
    Poziom 33  
    Grzesiek794239 napisał:
    syrius32 napisał:
    Po co się bawić w rezystor, od razu nasyp mu piachu do wlewu oleju,na jedno wyjdzie-silnik na śmietnik.
    Daj sobie spokój, póki się jeszcze kręci, Alfred dobrze pisze, są inne metody kręcenia tego silnika, nie oszukiwanie parametrów tyko wykorzystanie zawartych i ukrytych w jednostce.

Jak chcesz sypać piachu do wlewu oleju to proszę bardzo tylko zrób tak w swoim, chyba że już tak zrobiłeś. Jak chcesz się wymądrzać nie pisz tutaj wcale. Ja grzecznie pytam, jak padnie kupie sobie drugi... Samolotu i tak wiem że z tego nie zrobimy, jednak po podaniu rezystora do nastawnika oszukujemy komputer błędnym wskazaniem przez co komputer zwiększa dawkę. I jak tu chcesz go zajeździć? Myślisz że jak pojedziesz do tunera zapłacisz 600zł za zrobienie 130 ze 110 to nie będzie mu to działo na szkodę? Dla mnie to jest zwykły wymysł tunerów by zarobić. Rozumiem po zmianie mapy płynność tego jest większa. Jednak w pierwszym i drugim przypadku silnik tak czy siak musi dostać większą dawkę powietrze paliwo...

Dodano po 1 [minuty]:

robokop napisał:
    Nie dotykaj tego przepływomierza - bo oryginał kosztuje w okolicach 600 zł. Sposób opisany powyżej dotyczy przepływomierza Bosch i jest mocno dyskusyjny co do skuteczności.
    Nie da się w żaden druciarski sposób poprawić osiągów, do tego służy modyfikacja map wtrysku - zapewnia prawidłowy stosunek paliwo/powietrze, przy zachowaniu w miarę poprawnej sprawności energetycznej silnika.

W pełni się zgadzam z Panem na pewno nie będę nic wiercił. Jedynie co to pod względem elektronicznym pokombinuję.

Nie 600zł tylko około 1500zł, samochód powinno się zmierzyć przed modyfikowaniem wsadu ECU i po przeprowadzanym chipowaniu sprawdzony ponownie na hamowni, wgranie mapy na pałę może się udać ale może też dać efekt taki jak wyżej opisane druciarstwo. Poczytaj o czymś takim jak współczynnik AFR czy EGT. Na hamowni nie płaci się za nic, tylko za sprzęt i przede wszystkim wiedzę.
  • #9 14014710
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 14014720
    Alfred_92
    Poziom 33  
    Grzesiek794239 napisał:
    No tak urządzenia muszą się zwrócić, tylko jeżeli więcej osób by to robiło to nie kosztowało by 1500 tylko 150zł Aczkolwiek wezmę zakupię drugi taki sam komputer, wezmę do firmy wlutuję pamięć i spróbuję z-czytać co tam jest:)

Nie staniało by, bo trzeba umieć szanować swoją wiedzę, tzw. "tunnerem" nie zostaje człowiek którego urząd pracy wysłał na tygodniowe szkolenie a następnie do pracy.
  • REKLAMA
  • #11 14014738
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #12 14014768
    ociz
    Ocena: 3475
    Grzesiek794239 napisał:
    Silnik na drugim biegu zrywa przyczepność
    Żadne osiągnięcie, zwykły niedłubany 1Z robi to na 3 biegu...
    Grzesiek794239 napisał:
    czy da się oszukać jakoś przepływomierz by zwiększyła się również dawka powietrza

Przecież przepływomierz nie podaje powietrza, jedynie je mierzy.
    Tak w ogóle to takie wieś-tjuningi i tak g...o warte. Znajomy ma w Golfie 4 podkręconego AGR tak że w fotel wciska, gumy pali, przeguby zrywa a i tak go zagazowanym 27-letnim Passatem objeżdżam jak chcę.
  • #13 14014769
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 14014796
    Alfred_92
    Poziom 33  
    Grzesiek794239, w internecie jest pełno porad jak za pomocą spinacza i kłębka sznurka wycisnąć z TDI niewiadome jakie moce, chcesz to zrób tak, ale za jakiś czas może się okazać że tłoki spuścisz razem z olejem przez korek w misce.
  • Pomocny post
    #15 14014816
    MobilTruck
    Poziom 31  
    Ocena: 963
    Galletto 1260- 60pln na znanym portalu, tydzień czytania na forach i takie edc15 robisz jak ci pasuje.
  • #16 14014825
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #17 14015196
    bajergdynia
    Poziom 16  
    Ocena: 74
    O ile rezystor jest dyskusyjnym sposobem na tuning o tyle skutecznym w ralacji koszt/osiągi.
    Czarny dym to oznaka zbyt duzej dawki paliwa i/lub zbyt małej ilości dostarczonego powietrza potrzebnej do spalenia tego paliwa. Zwiekszanie w sposób nie kontrolowany ilosci wtryskiwanego paliwa powoduje wzrost temperatury spalin i najczesciej dziury w tlokach. Ale w rozsądnm zakresie krzywdy mu nie zrobi. Tylko problemem jest rozsadek kiedy auta zaczyna zasówac jak szalone.
    Również, jak większość, uważam ze najlepiej zrobic program u renomowanego tunera. Nie jest to już koszt jak tu piszecie. Na dzień dzisiejszy jest to ponizej 1000zl a jak sie podepnie do czipowania grupowego to i sporo mniej.
    Są sposoby zeby przy nakladzie 20zl zrobić naprawde bezpieczny i efektywny przyrost. Oczywiście zostanie to moja tajemnicą bo zapewne spadłyby moje dochody.

Z drugiej strony nie bardzo rozumiem nagonke na goscia. Rozwali motor.........super, ktoś z nas zarobi. Dla mnie bomba. Nie mam racji????

Dodano po 6 [minuty]:

O ile rezystor jest dyskusyjnym sposobem na tuning o tyle skutecznym w ralacji koszt/osiągi.
    Czarny dym to oznaka zbyt duzej dawki paliwa i/lub zbyt małej ilości dostarczonego powietrza potrzebnej do spalenia tego paliwa. Zwiekszanie w sposób nie kontrolowany ilosci wtryskiwanego paliwa powoduje wzrost temperatury spalin i najczesciej dziury w tlokach. Ale w rozsądnm zakresie krzywdy mu nie zrobi. Tylko problemem jest rozsadek kiedy auta zaczyna zasówac jak szalone.
    Również, jak większość, uważam ze najlepiej zrobic program u renomowanego tunera. Nie jest to już koszt jak tu piszecie. Na dzień dzisiejszy jest to ponizej 1000zl a jak sie podepnie do czipowania grupowego to i sporo mniej.
    Są sposoby zeby przy nakladzie 20zl zrobić naprawde bezpieczny i efektywny przyrost. Oczywiście zostanie to moja tajemnicą bo zapewne spadłyby moje dochody.

Z drugiej strony nie bardzo rozumiem nagonke na goscia. Rozwali motor.........super, ktoś z nas zarobi. Dla mnie bomba. Nie mam racji????
  • #18 14015234
    Alfred_92
    Poziom 33  
    Cytat:
    i powie że mu tak na elektrodzie poradzili, i że tam się nie znają na robocie i wgl. jak tacy mechanicy mają warsztaty do których się jeździ to już lepiej samemu sobie samochód naprawiać itp. itd.
  • #19 14015236
    robokop
    bajergdynia napisał:

Taaak, oczywiście.Bo to takie proste - dołożyć paliwa, powietrza i pojechali. Powodzenia. Po co idioci z Bosch-a zaprojektowali system EDC, skoro silnik sterowany mechanicznie tuninguje się bez trudu, tylko i wyłącznie przy pomocy płaskiego śrubokręta i klucza 10 ?
    Cytat:

Nie masz. A jako że wątek ku pozytywnemu końcowi nie zmierza, pozwolę go sobie zamknąć.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat pseudo tuningu silnika 1.9 TDI 110 KM w Golfie 4 poprzez zastosowanie potencjometru do oszukiwania komputera. Użytkownik zauważył znaczną poprawę osiągów, jednak pojawił się problem z nadmiernym dymieniem. Uczestnicy forum sugerowali różne metody modyfikacji, w tym czyszczenie przepływomierza oraz modyfikacje map wtrysku, podkreślając, że oszukiwanie ECU może prowadzić do uszkodzeń silnika. Wskazano na ryzyko związane z niekontrolowanym zwiększaniem dawki paliwa, co może prowadzić do wzrostu temperatury spalin i uszkodzeń. Zasugerowano również, że lepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z usług profesjonalnego tunera, co może być bardziej efektywne i bezpieczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA