logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LiteOn 52327s - Gdzie znaleźć oryginalny firmware do nagrywarki?

bommer 01 Maj 2005 13:44 990 6
REKLAMA
  • #1 1452533
    bommer
    Poziom 16  
    Ocena: 66
    Drodzy szanowni
    Potrzebuje waszej pomocy. Czy ma ktoś z was orginalny firmware do w/w nagrywarki? Po moich testach z nowym firmwarem przestała czytać płyty nagrywa lepiej ale nic nie chce przeczytać.

Pozdrawiam Piotr
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1452739
    Gremlin@@@
    Poziom 20  
    Ocena: 2
    Dziwne bo mam tą samą nagrywarkę i najnowszy bios ze stronki liteon-it i wszystko działa lepiej. Z jakiej strony brałeś tego biosa?
    Ewentualnie chyba tu http://www.cdrinfo.pl/software/stronaspw.php?oneid=2178234833 jest pierwszy bios do tej nagrywarki.
    Polecam ci jednak wgrać tego: http://www.liteonit.com/ODD/English/e_downloads/e_firmware_cd-rw.asp
  • REKLAMA
  • #4 1453374
    bommer
    Poziom 16  
    Gremlin ja użyłem firmware ze stron co podałeś i niestety nie działa. ale ja nie powiedziałem najwaznieszego na poczatku bardzo dobrze mi smigała ale dzis rano chciałem płytke puścic i kicha nie działa. nie wiem jak to zrobić najlepiej jakbym mial orginalny bios jesli ktos ma i wtedy zobaczył bym czy jest lepiej czy nie bo uzyłem juz 4 wersji w dół i jest to samo wiec POMOCY bo nie stac mnie na nową nagrywarke ;(
  • #5 1455177
    bommer
    Poziom 16  
    :) no panowie zrobiłem heh troche bluzgów troche nerwów troche innych pierdół i wszystko gra dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #6 1455638
    Gremlin@@@
    Poziom 20  
    Ocena: 2
    No to gratulacje :-) A co było nie tak, próbowałeś z różnymi biosami?
  • #7 1456387
    bommer
    Poziom 16  
    heh znalazłem pierwszy upgrade i okazało sie że jest on nie kompatybilny z win XP (microgówno) i musiałem zrobić dyskietke startową z win 98 aby mieć dos i jak to sie zrobiło wgralem ręcznie biosa i chodzi jak należy jutro sie pobawie z nowszymi biosami i tak do skutku. No i bardzo ważna rzecz w przypadku gdy bedzie brak prądu w czasie flashowania i wszystko padnie nie ma co sie załamywać w przypadku tej nagrywarki gdyż można wgrać biosika jeszcze raz od początku. Wiem bo siostra jednocześnie pralke i mikrofalówke włączyła.

Pozdrawiam Piotr

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył znalezienia oryginalnego firmware do nagrywarki LiteOn 52327s, ponieważ po aktualizacji do nowego firmware urządzenie przestało odczytywać płyty, mimo poprawy jakości nagrywania. Wskazano, że oryginalny firmware może mieć różne wersje zależnie od daty produkcji napędu, a dostępne są na stronie http://forum.rpc1.org oraz na oficjalnej stronie LiteOn. Próby z różnymi wersjami BIOS-u nie przyniosły efektu, aż do momentu ręcznego wgrania firmware za pomocą dyskietki startowej z Windows 98, gdyż pierwszy upgrade był niekompatybilny z Windows XP. Podkreślono, że w przypadku przerwy w zasilaniu podczas flashowania firmware można go ponownie wgrać bez uszkodzenia nagrywarki. Ostatecznie problem został rozwiązany przez ręczne wgranie kompatybilnego BIOS-u w środowisku DOS.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA