logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ładowacz cyklop t 214 - słabo podnosi,opuszczają siłowniki

automar91 05 Paź 2014 01:08 15162 16
REKLAMA
  • #1 14015592
    automar91
    Poziom 12  
    Ocena: 153
    Witam.Mam problem z moim cyklopem,otóż kłopot polega na tym że jest bardzo słaby,ciężko mu jest nawet podnieść pusty chwytak.Gdy jest jeszcze nie rozgrzany to podniesie kilka wideł obornika ,ale po 15 minutach pracy nie daje się nim już nic robić,zauważyłem jeszcze że wszystkie siłowniki nie trzymają gdy podniosę wyprostowane ramię to momentalnie samo się składa i opuszcza na dół,łyżka gdy jest otwarta sama się zamyka,podpory tęż nie trzymają.Gdy jest zimny to daję rady unieść zaczep żebym mógł zaczepić go do ciągnika,ale po rozgrzaniu nie ma siły oderwać się od ziemi.Dodam że cyklop stał 3 lata nie używany.Czy wie ktoś co może mu dolegać? Za wszelką pomoc będę wdzięczny.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 14015723
    Piasek80
    Poziom 31  
    Ocena: 666
    Po pierwsze po takim czasie olej który tam jest w układzie olej jedynie z nazwy przypomina - rozgrzać, spuścić i wymienić na nowy.
    To powinno rozwiązać część problemów: dalej to już na pewno rozdzielacz - wszystkie gumowe oringi zrobiły się plastikowe i nie spełniają swojej roli - wymienić na regenerowany.
    Pompę hydrauliczną dać do sprawdzenia bo może też być już zamęczona.
  • REKLAMA
  • #3 14015933
    automar91
    Poziom 12  
    Zaglądałem do zbiornika i olej wygląda dobrze ,nie ma żadnego brudu i jest czysty.Czy to naprawdę on może być głównym winowajcą? A czy rozdzielacz mogę sobie naprawić sam ,czy to bardzo skomplikowane?Czy jest dostępny w sprzedaży jakiś komplet naprawczy? Słyszałem jeszcze że gdzieś przy rozdzielaczach można ustawiać ciśnienie ale nie wiem gdzie.
    Czy naprawdę te wszystkie rzeczy mogły się zepsuć od stania ?Czekam na porady innych użytkowników. Pozdrawiam.
  • #4 14016011
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6366
    A kto gwarantuje że cyklop zanim "stał" był sprawny? Do rozdzielacza nawet sam nie zaglądaj, bo potem nawet nikt go do regeneracji nie weźmie. Do sprawdzenia/podmiany pompa wpierw.
  • #5 14016191
    Waldemar z Kaszub
    Poziom 29  
    Ocena: 469
    Jeśli brak wycieków na siłownikach to masz tylko 2 punkty gdzie powinieneś szukać przyczyny:
    1) Pompa
    2) Rozdzielacz.
    Pożycz i podmień te podzespoły a się przekonasz co winne.
    Pompy z pewnością sam nie naprawisz i przypuszczam , że rozdzielacz też nie.
  • #6 14016244
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6366
    Waldemar z Kaszub napisał:

Pożycz i podmień te podzespoły a się przekonasz co winne.
    Pompy z pewnością sam nie naprawisz i przypuszczam , że rozdzielacz też nie.

Zapewniam, że nie naprawi sam ani jednego, ani drugiego - obydwa podzespoły dają się regenerować, przy użyciu specjalistycznych maszyn. Czyli min. szlifierek, obrabiających detal z dokładnością do tysięcznych części milimetra. Pompę można kupić - nawet nie jest specjalnie droga. Powinien wtedy bez problemu podnosić, nawet po rozgrzaniu. Co do opadania siłowników, może się okazać że suwaki rozdzielacza są już nadmiernie zużyte - chociaż wątpliwe żeby wszystkie na raz.
  • REKLAMA
  • #7 14016750
    automar91
    Poziom 12  
    Siłowniki są suche, tylko od łyżki i ten główny od podnoszenia ramienia trochę się pocą ale z żadnego nie ma większych wycieków. Czyli za opadanie siłowników odpowiedzialny jest tylko rozdzielacz, czy możliwe jest że oba rozdzielacze są tak samo uszkodzone bo podpory po chwili też opuszczają obrót działa ale wolno. A czy dzielnik strumienia (taka czarna kostka koło rozdzielaczy) nie ma wpływu na takie zachowanie? Czy jest możliwość jakoś to sprawdzić?
  • #8 14017299
    raudek
    Poziom 20  
    Ocena: 162
    Witam.
    Co do siłowników, to brak wycieków na zewnątrz nie oznacza że nie ma przecieków wewnętrznych.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 14017310
    wojtek791
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Miałem taki sam przypadek. Wyczyść filtr oleju który jest w zbiorniku.
  • #10 14017545
    Waldemar z Kaszub
    Poziom 29  
    raudek napisał:
    Witam.
    Co do siłowników, to brak wycieków na zewnątrz nie oznacza że nie ma przecieków wewnętrznych.
    Pozdrawiam

Ten uszczelniacz wewnętrzny "umiera " jako ostatni. I praktycznie się to nie zdarza.
  • #11 14018396
    automar91
    Poziom 12  
    Jutro sprawdzę ten filtr oleju i zobaczę czy to coś pomoże.Dodam że po 15 min. pracy pompa była dość nagrzana (według mnie za mocno po tak krótkim czasie).
  • #12 14020474
    wojtek791
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Jak tam Kolego? Pomogło?
  • #13 14021582
    automar91
    Poziom 12  
    Wczoraj nie miałem czasu zobaczyć ,postaram się w tym tygodniu .O efektach dam znać.
    Pozdrawiam.
  • #14 14023765
    automar91
    Poziom 12  
    Znalazłem dziś chwile czasu więc spuściłem olej a tam brak filtra. W zbiorniku wystaje tylko ok. 5 cm nagwintowana rurka nad dnem i to wszystko,sprawdziłem również ten filtr na powrocie i tam też nie ma żadnego wkładu tylko sama obudowa.Czyli główny winowajca to pompa ? Jak myślicie?
  • #15 14024632
    Waldemar z Kaszub
    Poziom 29  
    Pompa z pewnością jest winna wolnej i bez mocy pracy ładowacza. Natomiast szybkie opadanie raczej spowodowane jest " przepuszczającym " rozdzielaczem. Dobrze jest gdy w takim układzie na odcinku ciśnieniowym jest zawór zwrotny, to zabezpiecza przed " opadaniem". Sam stosowałem takie zawory w urządzeniach hydraulicznych i świetne zdaje to egzamin.
  • #16 14025131
    automar91
    Poziom 12  
    Wykręcę pompę i dam do sprawdzenia wtedy będzie wszystko jasne.Mam jeszcze pytanie o rozdzielacz.Zauważyłem że na rozdzielaczu jeszcze przed pierwszą sekcją przy rurce zasilającej jest chyba jakaś śruba regulacyjna a w niej jest jeszcze mniejsza na śrubokręt ,stąd moje pytanie co nią się reguluje? A ten Zawór zwrotny gdzie go mogę kupić i w którym miejscu go zamontować?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ładowaczem Cyklop T 214, który ma trudności z podnoszeniem nawet pustego chwytaka. Po 15 minutach pracy siłowniki nie trzymają, a ramię opada. Użytkownik zauważa, że olej w układzie hydraulicznym jest czysty, ale ładowacz stał przez 3 lata. Uczestnicy dyskusji sugerują wymianę oleju, sprawdzenie pompy hydrauliczej oraz rozdzielacza, który może być uszkodzony. Wskazują również na możliwość wewnętrznych przecieków w siłownikach oraz konieczność czyszczenia filtra oleju. Użytkownik planuje sprawdzić filtr i pompę, a także zadaje pytania dotyczące regulacji ciśnienia w rozdzielaczu oraz zakupu zaworu zwrotnego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA