logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat podłączenia maszyny 230V w hali produkcyjnej - wyłącznik główny, różnicówka

klecina 05 Paź 2014 11:49 1722 6
REKLAMA
  • #1 14016125
    klecina
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    chciałbym się zapytać czy gdzieś jest w sposób jednoznaczny zdefiniowane, jak powinna wyglądać budowa maszyny/urządzenia/linii produkcyjnej pod względem elektrycznym? Zasilanie 230V, hala produkcyjna sucha, atmosfera niewybuchowa.

Chodzi mi o to, czy producent dostarczając maszynę, powinien ją zbudować, np tak: mamy zasilanie doprowadzone do maszyny, następnie ma być wyłącznik główny (obrotowy ryglowany), różnicówka, eski, itp. Jest to gdzieś formalnie zapisane? Dysponuje ktoś schematem blokowym/elektrycznym?

Czy np. przed wyłącznikiem głównym ma być albo może być różnicówka? Pytam, bo z niewiadomych powodów w mojej firmie takie rozwiązania są praktykowane, co mnie dziwi. Tendencja jest taka, że w wielu maszynach mamy podciągnięte zasilanie, następnie jest różnicówka, z której zasilanych jest kilka gniazdek i wyłącznik główny. W efekcie, aby mieć pewność, że zasilanie zostało całkowicie zdjęte z obwodów, nie wystarczy przekręcić wyłącznika głównego, ale również wyłączyć różnicówkę (bo ona daje zasilanie na gniazdka). Czyli traktuje się różnicówkę, jako rodzaj drugiego wyłącznika głównego.
  • REKLAMA
  • #2 14016162
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1618
    Jeśli producent daje ci certyfikat CE to nie musisz się martwić, wie jak to zbudować.
  • REKLAMA
  • #3 14016188
    klecina
    Poziom 11  
    Problem w tym, że:
    1. W firmie chcą mnie zmusić, aby wstawić różnicówkę przed wyłącznikiem głównym. Tak, jak napisałem: taka jest tendencja!
    2. Chcę wiedzieć skąd producent wie, jak to zbudować. Stąd proszę o info, czy w sposób jasny jest zapisane, że maszyna ma mieć np. wyłącznik główny, a jeśli już różnicówkę, to dopiero za wyłącznikiem głównym, a nie odwrotnie itp.
  • REKLAMA
  • #4 14016211
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 14016281
    klecina
    Poziom 11  
    Wiem.
    Problem w tym, że to jest korporacja. Tutaj nie wymaga się myślenia.

Prawdopodobnie sytuacja wynika z tego, że kilkanaście lat temu w firmie były maszyny, które nie spełniały żadnych norm, nie miały wyłączników głównych, różnicówek itd. Ktoś chciał wybrnąć z tej sytuacji, więc zaproponował zainstalowanie różnicówek + S, aby zabezpieczyć i ludzi, i maszyny. Idąc dalej: stało się to standardem i teraz ten standard jest wdrażany bez najmniejszego pomyślunku. Na zasadzie: ma być różnicówka, a dopiero później właściwy obwód elektryczny. W korporacji zmiana standardu wymaga olbrzymich nakładów sił, energii i chęci.
  • #6 14016313
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 14016706
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1551
    Bardzo mało kolega napisał na temat urządzeń i sieci zasilającej w jakim pracuje systemie. a drugie spostrzeżenie to właśnie "Dyrektywa maszynowa" oraz "minimalne wymagania dla maszyn i urządzeń. "
    http://www.pip.gov.pl/pl/f/v/19403/07011008.pdf
    http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:157:0024:0086:pl:PDF
    Tam kolega znajdzie wszystkie odpowiedzi , poza tym że nie wiemy co to za maszyny dlatego trudno doradzać bo są jeszcze wyszczególnienia branżowe dla maszyn .

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące elektrycznego podłączenia maszyn w hali produkcyjnej z zasilaniem 230V. Użytkownik pyta o formalne wymagania dotyczące budowy maszyn, w tym umiejscowienia wyłącznika głównego i różnicówki. W odpowiedziach wskazano, że producent maszyn powinien przestrzegać norm, a certyfikat CE może być wystarczający. Zauważono, że w korporacjach często stosuje się różnicówki przed wyłącznikiem głównym, co budzi kontrowersje. Użytkownik podkreśla, że zmiany w standardach są trudne do wprowadzenia w dużych firmach, mimo że normy maszynowe powinny mieć priorytet. Podano również linki do Dyrektywy maszynowej oraz minimalnych wymagań dla maszyn i urządzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA