logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz tranzystorowy 4MHz - jak zbudować z mniejszą liczbą stopni?

nsvinc 05 Paź 2014 19:14 834 3
REKLAMA
  • #1 14017467
    nsvinc
    Poziom 35  
    Ocena: 88
    Witam,

potrzebuję sensownie wzmocnić sygnał 'brzydkokształtny' (coś, co przypomina nieco sinusa...) o amplitudzie kilku mV i częstotliwości 4MHz, do sygnału prostokątnego 0-3.3V (również 4MHz)

Sygnał wejściowy jest filtrowany standardowym filtrem rezonansowym LC (rownoległym) a dalej ma iść na wzmacniacz.

I z wzmacniaczem jest właśnie kłopot, bo sygnał trzeba wzmocnić około tysiąc razy. W symulatorze uzyskałem sensowne wyniki stosując 5(!) stopni wzmacniających na tranzystorach BC547C w układzie CE.
    Kłopot jest w tych 5 stopniach; dla mnie najsensowniejszy byłby jeden tranzystor, max. 2.
    Na jakich tranzystorach można zbudować taki wzmacniacz, aby zdecydowanie ograniczyć ilość stopni?
  • REKLAMA
  • #2 14017536
    SeerKaza
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Ja bym bardziej się skłaniał w twoim przypadku do zastosowania wzmacniacza operacyjnego a nie tranzystorów. A na jakiej zasadzie chcesz zmienić go na prostokąt ? Jeśli ma on amplitudę typu 20mV a ty masz zamiar wzmocnić go na 5V a potem próg ustawić na 2,5V to może lepiej zamiast wzmacniać sygnał od razu podać na komparator.
  • REKLAMA
  • #3 14017559
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA