logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HBA 43S462E - Szybkie przepalanie żarówki w nowym piekarniku, co robić?

drcoola 06 Paź 2014 21:54 1416 2
REKLAMA
  • #1 14020960
    drcoola
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich,

Od soboty jestem posiadaczem piekarnika HBA 43S462E. Został podłączony samodzielnie przez kostkę oczywiście pod 230 V, piekarnik ma oddzielny obwód - wcześniej pracowały na nim sporadycznie drobne AGD.
    Przy pierwszym załączeniu urządzenie pracowało prawidłowo.
    Niestety już przy drugim uruchomieniu przepaleniu uległa żarówka oświetlająca wnętrze piekarnika. Jest przepalona i lekko nadpęknięta. Jej wymiana nie jest problematyczna, jednak zastanawiam się czy tak szybkie jej wypalenie nie jest objawem poważniejszego problemu z instalacją bądź urządzeniem.

Wiem, że lepiej (i taniej) zapobiegać niż później ponosić dodatkowe koszty dlatego mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów.
    Czy spokojnie można wymienić tą żarówkę bo mogła być po prostu wadliwa czy też lepiej wezwać serwis już teraz bo problem może się pogłębiać.

Pozdrawiam
    Krzysztof
  • REKLAMA
  • #2 14021579
    ankowalik
    Poziom 24  
    Ocena: 143
    Wymień żarówkę. W produkcji wielkoseryjnej jest pewien procent wyrobów wadliwych. Miałeś wątpliwe szczęście się z takim zetknąć. Dodam, że każdy szanujący się producent daje tzw gwarancję na swój produkt, ale na klasyczne żarówki raczej nie :cry:
  • #3 14137085
    drcoola
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Po wymianie żarówki na nową znowu przepaliła się po kilkunastu minutach.
    Czy może to oznaczać jakiś problem w instalacji czy to raczej wada piekarnika?
    Pytam bo nie wiem czy wzywać elektryka czy serwis Boscha a nie chcę zapłacić dwa razy:(
REKLAMA